Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2017-29

RK-15-2017-29.doc  RK-15-2017-29pr01.xls  RK-15-2017-29pr02.doc  RK-15-2017-29pr03.pdf  RK-15-2017-29pr04.pdf  RK-15-2017-29pr05.pdf
Číslo materiálu29
Číslo jednacíRK-15-2017-29
NázevPoskytnutí dotace pro subjekty zapojené v Kraji Vysočina do pilotního projektu VZP zaměřeného na financování Mobilní specializované paliativní péče
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuMobilní specializovaná paliativní péče je terénní služba poskytovaná v domácím nebo náhradním sociálním prostředí v kontinuálním režimu tzv. domácí hospitalizace (24/7) a je určena nevyléčitelně nemocným lidem, u kterých byla ukončena léčba vedoucí k vyléčení. Je poskytována prostřednictvím multidisciplinárního týmu, který tvoří lékaři, zdravotní sestry, sociální pracovník, pracovníci v sociálních službách, koordinátor, pracovník zajišťující psychoterapeutickou podporu, pracovník zajišťující spirituální podporu a další odborníci dle potřeby. Mobilní paliativní péče zahrnuje péči o fyzický, psychický, sociální a spirituální stav pacienta a jeho rodiny.
Oproti hospicové péči poskytované před zařazením do pilotního projektu dochází k rozšíření týmu o lékaře, kteří drží pohotovosti a podle potřeby poskytují péči přímo v domácnosti v kteroukoliv denní dobu. Toto zvýšené zabezpečení lékařské pomoci je podpořeno větším zapojením zdravotních sester a umožňuje předcházet hospitalizacím, které nejsou ze zdravotního hlediska úplně nezbytné a s terénní podporou mohou strávit poslední část života v domácím prostředí. S úrovní zdravotní péče tak roste možnost zajištění péče doma i při zdravotním stavu, při kterém by to jinak nebylo možné.
Všeobecná zdravotní pojišťovna v rámci pilotního projektu hradí každý den, kdy je pacient v péči, ve dvou úrovních sazeb: První, platná pro stabilní pacienty, činí 1.161 Kč. Druhá, pro nestabilní pacienty se závažnými symptomy, činí 1.452 Kč. Pacient na poslední období může plně přejít do péče paliativního týmu a může tak být nahrazena i péče praktického lékaře. Předpokládá se, že tento systém bude od roku 2018 zakotven také v úhradové vyhlášce, ve které Ministerstvo zdravotnictví upravuje hrazení zdravotní péče z fondů zdravotního pojištění. V návaznosti na tuto vyhlášku by se tedy financování mobilní specializované paliativní péče mělo stát stabilní součástí systému úhrad zdravotní péče. V době zavádění pilotního projektu a uzavření smlouvy se zdravotní pojišťovnou musí být vždy sestaven plnohodnotný tým, ale výkony hrazené pojišťovnou nepřinášejí plné krytí nákladů a část provozních nákladů byla spolufinancována krajem. Částečně jsou výnosy z úhrad VZP negativně ovlivněny také tím, že úhrada se vztahuje pouze na posledních 30 dnů života pojištěnce a lékaři někdy mají tendenci převzetí pacienta mobilní specializované paliativní péče, aby nedošlo k překročení této lhůty.

Mobilní specializovaná paliativní péče je indikovaná u pacientů v pokročilých a konečných stádiích nevyléčitelných chorob s velmi limitovanou prognózou délky života (týdny až několik měsíců), u kterých:
* zdravotní stav neumožňuje pravidelné kontroly u praktického lékaře nebo ambulantního specialisty (významně omezená mobilita a nízká celková funkční zdatnost)
* přítomnost závažných symptomů a celková klinická nestabilita však vyžadují časté intervence a pravidelné přehodnocování a úpravu plánu péče (časté krize a dekompenzace).
Pro tuto skupinu pacientů přináší:
* garanci trvalé (24/7) dostupnosti lékařské a ošetřovatelské péče
* bezpečnou specializovanou službu, která je poskytována v souladu s nejmodernějšími odbornými poznatky a současně respektuje zákonné požadavky na zdravotní péči
* páteřní síť specializované terénní péče o nevyléčitelně nemocné, která podporuje existenci dalších komunitních služeb v regionu a efektivněji propojuje komunitní, lůžkové a ambulantní služby daného regionu
* kvalitativně vyšší úroveň zajištění péče než obvyklý model registrujícího praktického lékaře a služeb domácí ošetřovatelské péče.
Od roku 2015 byl do pilotního projektu VZP tým Oblastní charity Třebíč. V roce 2016 kraj náklady tohoto týmu spolufinancoval dotací v celkové výši 2 677 tis. Kč. O poskytnutí dotace zastupitelstvo kraje rozhodovalo ve dvou fázích - nejprve byla poskytnuta částka 2 mil. Kč a zbývající část byla poskytnuta až na základě vyhodnocení prvního pololetí a upřesnění výhledu hospodaření do konce roku. Pro rok 2017 byla předložena individuální žádost o spolufinancování kraje ve výši 3 450 tis. Kč (jedná se o více než polovinu nákladů; pojišťovna ba měla uhradit asi 2 215 tis. Kč). Tato žádost je připojena v příloze 5 tohoto materiálu. Ztráta ve financování je způsobena více faktory. Povinné personální zabezpečení je 5 úvazků zdravotních sester a 1,2 úvazku lékaře. Do financování dle pilotního projektu je zařazeno zhruba 50 % doprovázených klientů a ostatní jsou ze zdravotního pojištění financováni v režimu ošetřovatelských výkonů, kde je úhrada méně výhodná a nepokrývá celý čas návštěvy (klienti, kteří nejsou pojištěnci VZP, klienti v terminálním stádiu, kteří nedosahují dostatečného bodového hodnocení podle škály příznaků anebo klienti, u kterých má lékař obavu, že se doba péče nevejde do 30 dnů proplácených pojišťovnou.
Dále nárůst souvisí s tím, že nárůst platů lékařů a sester není pokryt nárůstem úhrad pojišťovny. Narůstá také předpokládaný počet návštěv lékařů v domácnostech proplácený v plném rozsahu. Nedostatečné kapacita zdravotních sester pro zvládání administrativy zadané pojišťovnou byla řešena přijetím administrativní pracovnice, aby se zdravotní sestry mohli v plném rozsahu věnovat zdravotním výkonům.

O zařazení do pilotního projektu VZP požádala také organizace Domácí hospic Vysočina, o.p.s. a VZP této žádosti vyhověla a zahájila s touto organizací jednání o uzavření smlouvy. Ze strany uvedeného poskytovatele může k uzavření smlouvy dojít, pouze pokud bude mít zajištěno spolufinancování ztráty, která mu při realizaci pilotního projektu vznikne. Žádost této organizace je uvedena v příloze 4 tohoto materiálu. Realizace se bude odehrávat ve středisku Nové Město na Moravě s pobočkou ve Velkém Meziříčí a uvedené organizaci již byla poskytnuta dotace na běžnou péči tohoto střediska ve výši 1 500 tis. Kč a v přílohách se jedná pouze o vícenáklady způsobené zapojením do pilotního projektu vypočtené na 7 měsíců (1 650 tis. Kč, úhrady z VZP 305 tis. Kč). Tyto náklady se budou částečně snižovat při zkracování doby realizace v letošním roce - už nyní je pravděpodobné, že se realizace zkrátí na 7 měsíců. Organizace uvádí, že z nákladů by potřebovala dofinancovat zhruba dvě třetiny, tj. 1 100 tis. Kč.
Návrh řešení Odbor sociálních věci navrhuje poskytnout dotace ve výši 800 000 Kč pro Domácí hospic Vysočina, o.p.s. a ve výši 2 700 000 Kč pro Oblastní charitu Třebíč dle materiálu
RK-15-2017-29, př. 1 a schválit uzavření smluv dle materiálu RK-15-2017-29, př. 2.
Na dofinancování pilotního projektu je v na kapitole Sociální věci dosud ponechána částka 4 005 tis. Kč. Částka 505 tis. Kč bude ponechána na kapitole pro případ financování dalšího subjektu zařazeného do pilotního projektu anebo pro případ prokazatelně nedostatečného financování některé z podpořených organizací.
StanoviskaStanovisko organizace Cesta domů k otázce, zda i v jejich případě dochází ke ztrátě pře zapojení do pilotního projektu VZP:
Náklady na ošetřovací den Mobilní specializované paliativní péče se u jednotlivých poskytovatelů pohybují nejčastěji kolem 1700-2000 Kč, v závislosti na metodice výpočtu, na regionu, na mzdě lékařů, na počtu pacientů a podobně. Úhrada od VZP je nastavena na 1100 respektive 1400 na ošetřovací den. Dále je potřeba vzít v potaz, že pilotní program má výrazná omezení: týká se jen pojištěnců VZP, jen maximálně 30 dní péče, jen některých diagnostických skupin pacientů. Konkrétní data mohu poskytnout za Cestu domů v Praze, kdy z celkového počtu 220 pacientů bylo do pilotního programu zařaditelných cca 80, příjem od VZP představoval tuším cca 1,4 mil. Kč a náklady na zdravotnický tým jsou kolem 11 mil. Kč.
Logika pilotního programu je nastavena tak, že v budoucnu, pokud by všichni pacienti přijatí do péče a po celou dobu péče byli zařaditelní do úhrady, nebude zařízení MSPP o velkosti 1,2 úvazku lékaře, 5 úvazků sester a 15 pacientů v péči v průměrném ošetřovacím dni potřebovat žádný další zdroj financování pro zdravotnickou komponentu své práce. I nadále bude potřebovat dary a dotace na nezdravotnickou komponentu péče: sociální práci, poradenství, psychoterapii, péči o pozůstalé, apod. Takto dimenzovanou službu předpokládáme cca na 100.000 obyvatel, což odpovídá rakouskému a německému modelu.

Odbor ekonomický: Ve schváleném rozpočtu kraje na rok 2017, v kapitole Sociální věci, § 43xx - Ostatní výdaje na sociální služby byla zahrnuta částka na podporu hospicové péče ve výši 10 000 tis. Kč, v současné době disponibilní výše těchto prostředků činí 4 005 tis. Kč.

Stanovisko OI: Podpora byla zaevidována v systému eDotace - ID O02108 (viz materiál
RK-15-2017-29, př. 3).
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* rozhodnout poskytnout dotaci z kapitoly Sociální věci, § 4359 - Ostatní služby a činnosti v oblasti sociální péče ve výši 3 500 000 Kč na realizaci pilotního projektu VZP Mobilní specializované paliativní péče dle materiálu RK-15-2017-29, př. 1;
* rozhodnout uzavřít smlouvy o poskytnutí dotace dle materiálu RK-15-2017-29, př. 2.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 31. 5. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz