Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2005-43

RK-18-2005-43.doc  RK-18-2005-43pr1.doc
Číslo materiálu43
Číslo jednacíRK-18-2005-43
NázevUznání vlastnického práva ČR - Ředitelství silnic a dálnic
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuPři kontrole evidence majetku zjistilo Ředitelství silnic a dálnic ČR, Správa Jihlava, že není vlastníkem pozemků zastavěných silnicí v k. ú. a obci Markvartice, přestože se jedná o pozemky zastavěné silnicí I/23. Pozemky jsou vedené Katastrálním úřadem pro Vysočinu, katastrálním pracoviště Jihlava na LV 43, kde jako vlastník vystupuje kraj Vysočina se správou nemovitostí pro Správu a údržbu silnic Jihlava. K této situaci došlo tím, že při předávání silnic I. třídy, včetně všech součástí a příslušenství a silničních pozemků k 1. 7. 2001 nebyly pozemky v důsledku probíhajících komplexních pozemkových úprav v k. ú. Markvartice převedeny na Ředitelství silnic a dálnic a zůstaly na listu vlastnictví bývalé státní příspěvkové organizaci Správy a údržby silnic Jihlava. Tyto pozemky byly poté převedeny do vlastnictví kraje Vysočina. Účetně však byly vedeny jako vlastnictví České republiky s příslušností hospodařit pro Ředitelství silnic a dálnic, Správa Jihlava.
Vlastníkem silnic I. třídy je dle ustanovení § 9 odst. 1 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění stát a pozemky pod těmito silnicemi by měly být vlastnictví České republiky s příslušností hospodaření pro Ředitelství silnic a dálnic.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje uvedené pozemky formou souhlasného prohlášení učiněného ve smyslu ustanovení § 36 odst. 5 písm. a) vyhlášky č. 190/1996 Sb., v platném znění přiznat do vlastnictví České republiky - Ředitelství silnic a dálnic. Pozemky se staly vlastnictvím kraje pouze v důsledku toho, že nemovitosti uvedené v předávacím protokolu vyhotoveném na základě opatření ministra dopravy a spojů ČR mezi Správou a údržbou silnic Jihlava jako státní příspěvkové organizace a Ředitelstvím silnic a dálnic, Správa Jihlava nebyly katastrálním úřadem zapsány ve prospěch ČR -Ředitelství silnic a dálnic. Dle sdělení Správy a údržby silnic Jihlava nejsou předmětné pozemky vedeny v účetní evidenci. Uznáním vlastnického práva k pozemkům v k. ú. Markvartice dojde k sjednocení vlastníka pozemku a stavby na pozemku.
StanoviskaSpráva a údržba silnic Jihlava souhlasí s uznáním vlastnického práva ČR - Ředitelství silnic a dálnic, Správa Jihlava sepsaného formou souhlasného prohlášení k pozemkům v k. ú. a obci Markvartice.
Odbor dopravy a silničního hospodářství nemá námitky proti uznání vlastnického práva ČR-- Ředitelství silnic a dálnic, Správa Jihlava k pozemkům v k.ú. Markvartice.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s uznáním vlastnického práva ČR - Ředitelství silnic a dálnic k pozemkům v k. ú. a obci Markvartice dle materiálu RK-18-2005-43 př. 1 učiněného formou souhlasného prohlášení.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín červen 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz