Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-13-2017-20

RK-13-2017-20.doc  RK-13-2017-20pr01.pdf  RK-13-2017-20pr02.doc  RK-13-2017-20pr02upr1.doc
Číslo materiálu20
Číslo jednacíRK-13-2017-20
NázevŽádost o podporu celovečerního filmu Chvilky
Zpracoval Z. Čech
Předkládá J. Fischerová
Počet příloh
Popis problémuNa Kraj Vysočina se obrátila společnost Fog´n´Desire Films s. r. o. zastoupená producentem Viktorem Taušem s žádostí o finanční podporu ve výši 200 000 Kč na připravovaný celovečerní film s názvem Chvilky . Jedná se o debutový celovečerní snímek (žánr sociální drama) autorky a režisérky Beaty Parkanové - rodačky z Vysočiny. Příběh filmu se odehrává na Vysočině (min. 80 % záběrů filmu bude natáčeno přímo v Kraji Vysočina) hrdinkou je mladá žena, pro kterou se právě prostředí a krajina Vysočiny stává východiskem a faktorem pro překonání osobních překážek.
Primární cílovou skupinou filmu jsou mladí lidé (ve věku 20 - 45 let) se zájmem o kulturně náročnější filmy, dále pak obyvatelé vyhledávající příběhy z vlastního světa a návštěvníci filmových festivalů. Celkový rozpočet filmu je přes 9 mil. Kč. Film byl podpořen Státním Fondem Kinematografie ve výši 4 mil. Kč a v jednání je podpora České televize ve výši 2 mil. Kč a Slovenského audiovizuálního fondu ve výši 60 000 EUR. Natáčení filmu probíhá v období od ledna do listopadu 2017. Premiéra filmu je pak plánována na jaro až podzim 2018 na mezinárodních filmových festivalech a přehlídkách českého filmu. Slavnostní premiéra je plánovaná také v Kraji Vysočina na podzim 2018. Bližší informace jsou obsahem mat. RK-13-2017-20, př. 1. S natáčením filmu a jeho distribucí je spojena celá řada propagačních aktivit využitelných Krajem Vysočina - podrobný popis propagačního využití filmu je také obsahem materiálu RK-13-2017-20, př. 1.
Návrh řešení Žádost přijal odbor sekretariátu hejtmana a na základě diskuze členů rady kraje k této aktivitě odbor sekretariátu hejtmana žadatele vyzval k oficiálnímu předložení žádosti o podporu dle náležitostí zákona 250/2000 Sb. Tuto žádost nyní předkládáme radě kraje k projednání a rozhodnutí o poskytnutí dotace ve výši dle uvážení rady kraje.
Odbor sekretariátu hejtmana vnímá případnou dotaci tomuto filmu jako možnou podporu aktivit mladé režisérky z Kraje Vysočina, která právě svůj debutový snímek plně propojila s prostředím Kraje Vysočina. Jako druhý faktor je samotná propagace Kraje Vysočina ve filmu a propagace kraje spojená s natáčením a distribucí filmu.
Vzhledem k faktu že aktivity od začátku natáčení až po premiéry filmu trvají téměř dva roky a případnou dotaci bude moci kraj vyplatit až po ukončení všech prací a po prokázání splnění závazků ze smlouvy, kterými je např. publicita viz mat. RK-13-2017-20, př. 2 je nutné finanční krytí případné dotace zahrnout do rozpočtu kraje na rok 2019 do kapitoly Zastupitelstvo kraje.
StanoviskaOdbor kultury památkové péče a cestovního ruchu: OKPPCR souhlasí s výše uvedeným návrhem řešení a podporuje návrh poskytnout podporu filmu Chvilky. Pro Beatu Parkanovou, která je autorkou scénáře a režisérkou filmu v jedné osobě, jde o první celovečerní film. Člen Rady Státního fondu kinematografie, Přemysl Martinek se vyjádřil takto: Chvilky jsou projekt, který v pozitivním slova smyslu velmi výrazně vykračuje mimo rámec současného českého filmu.
V edici Objevy vydalo v roce 2005 jihlavské nakladatelství Parola prvotinu B. Parkanové s názvem Moje vtipný peklo. Kniha je považována za velmi vydařený debut tehdy dvacetileté autorky s příslibem do budoucna - i proto byla B. Parkanová v roce 2006 přizvána do tehdejšího televizního pořadu Třistatřicettři, dílu o literatuře na Vysočině. Od té doby B. Parkanová dále studovala tvůrčí psaní a scenáristiku. Vydala další dvě knihy, jeden cestopis a pak knihu pro děti Basík a Housík. Podílela se na řadě tvůrčích projektů.

Vysočina Tourism, příspěvková organizace: Přítomnost štábu a celé natáčení je obecně pro region přínosem, a to především ekonomickým, neboť členové štábu aktivně využívají místních služeb ať už ubytovacích, stravovacích či dalších dodatečných služeb souvisejících se zajištěním natáčení. Sekundárním přínosem je pak možnost využít film a filmová místa jako marketingový nástroj k propagaci celé destinace a celkově utvářet pozitivní image regionu.
Z dostupných podkladů a informací uvedených v žádosti je znatelný smysl předkládané akce. Součástí žádosti je srozumitelný popis plánovaného projektu, harmonogram, rozpočet i zdroje financování. Z žádosti je patrná vazba ke Kraji Vysočina, příběh filmu se odehrává na Vysočině a sama režisérka z Vysočiny pochází. Žadatel dále uvádí konkrétní aktivity spojené s natáčením, které mají za cíl propagaci Kraje Vysočina. Přínosem bude také možnost využití fotodokumentace z natáčení k marketingovým účelům.
V žádosti je rovněž uvedeno, že celý objem podpory bude utracen zpět v Kraji Vysočina. Je těžké posoudit, zda film samotný skutečně přispěje ke zvýšení návštěvnosti Kraje Vysočina. Ale za předpokladu, že vše bude splněno tak, jak je uvedeno v žádosti, je pravděpodobné, že film pomůže při propagaci Kraje Vysočina jako atraktivního cíle s krásnou přírodou.
Vysočina Tourism je v případě finanční podpory filmu ze strany Kraje Vysočina připravena spolupracovat na marketingových aktivitách v rámci kapacitních a finančních možností organizace a využít získané výstupy k prezentaci turistické nabídky Vysočiny.

Odbor ekonomický: Finanční prostředky potřebné na poskytnutí dotace bude nutné zahrnout do rozpočtu kraje na rok 2019, kapitoly Zastupitelstvo kraje.

Odbor informatiky: Dotace byla zaevidována v systému eDotace - IDO01876.0022
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* poskytnout dotaci ve výši .............. Kč z rozpočtu roku 2019 společnosti Fog´n´Desire Films s. r. o., Voroněžská 24, Praha 10, IČO: 27583341, na realizaci akce celovečerní film Chvilky dle materiálu RK-13-2017-20, př. 2;
* uzavřít veřejnoprávní smlouvu dle materiálu RK-13-2017-20, př. 2;
ukládá
odboru sekretariátu hejtmana zapracovat do rozpočtu kraje na rok 2019, kapitoly Zastupitelstvo kraje finanční prostředky na poskytnutí dotace dle materiálu RK-13-2017-20, př. 2.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana, ekonomický odbor
Termín 31. 12. 2019
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz