Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2017-09

RK-12-2017-09.doc
Číslo materiálu09
Číslo jednacíRK-12-2017-09
NázevZpráva o aktivitách Zastoupení Kraje Vysočina v Bruselu v období listopad 2016 - březen 2017
Zpracoval J. Skála
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina má nestálé zastoupení v Bruselu a zástupce Kraje Vysočina předkládá radě kraje v přibližně půlročním intervalu zprávu o činnosti za poslední období. V období od listopadu 2016 do března 2017 navštívil zástupce Kraje Vysočina Mgr. Jan Skála (dále jen zástupce ) Brusel ve dnech 16. - 19. 1. 2017 a 7. - 10. 2. 2017.
V tomto období došlo k následujícím aktivitám:

1) Koordinační činnost a účast na akcích
Zástupce se podílel na organizaci Ozvěn Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava v Bruselu (Ozvěny MFDF Jihlava). Ozvěny byly oficiálně zahájeny 8. února 2017 promítáním v Evropském parlamentu pod záštitou poslance Evropského parlamentu Pavla Poce a velvyslance ČR v Belgii J. E. Jaroslava Kurfürsta. Na oficiální zahájení v Evropském parlamentu zástupce doprovázel náměstkyni hejtmana Kraje Vysočina paní Janu Fischerovou. Na zahájení vystoupily také paní komisařka Věra Jourová a náměstkyně primátora Statutárního města Jihlavy paní Jana Mayerová. Program Ozvěn nabídl v devíti promítacích večerech patnáct filmů z programu posledního ročníku MFDF. Ozvěny MFDF Jihlava v Bruselu organizuje Kraj Vysočina ve spolupráci se Statutárním městem Jihlava, Českým centrem v Bruselu a bruselským kinem Nova.
Uskutečnila se schůzka paní náměstkyně Jany Fischerové s poslancem EP panem Pavlem Pocem, kdy proběhlo jednání o plánovaných investičních projektech Kraje Vysočina a možnostech získání finančních dotací z komunitárních programů či půjček.
Zástupce se dále podílel s významnou pomocí stážistky Bohdany Kyrlyk na přípravě exkurze školních parlamentů Gymnázia Jihlava a Katedralskole Aalborg, která se bude konat od 10. do 13. dubna 2017, a zúčastnil se přípravné schůzky k 10. ročníku Czech Street Party, která se bude konat v Bruselu 16. června 2017.

2) Plánované aktivity
Mezi aktivity plánované na příští měsíce patří kromě výše uvedených akcí pokračování spolupráce se zastoupením Dolního Rakouska při sledování situace v kohezní politice a nabídka pomoci ze strany stážistů v kanceláři Kraje Vysočina středním školám, pokud organizují exkurzi do Bruselu. Kraj Vysočina se ve spolupráci s velvyslanectvím ČR v Belgii prostřednictvím svého stážisty zúčastní dne 7. června 2017 v rámci českého stánku gastronomické prezentace pro širokou veřejnost 28 na talíři .
Trvalým úkolem je nadále informování o důležitých událostech v Bruselu a zprostředkování účasti zástupců samosprávy a dalších regionálních subjektů z Kraje Vysočina na konferencích, schůzkách a dalších akcích včetně technické a administrativní pomoci.

3) Stáže v kanceláři Kraje Vysočina v Bruselu
Kraj Vysočina nabízí studentům vysokých škol stáže v kanceláři kraje v Bruselu. Nabízené stáže pro studenty vysokých škol jsou hrazeny z evropského programu Erasmus+. Od září do prosince 2016 byla na stáži Lada Urbánková, studentka Masarykovy univerzity v Brně. Další dvě stáže se konají v první polovině roku 2017, od února do dubna 2017 je na stáži Bohdana Kyrlyk, studentka Vysoké školy polytechnické Jihlava.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana výše uvedené body projednal a radě kraje doporučuje vzít aktivity kanceláře Kraje Vysočina v Bruselu v období od listopadu 2016 do března 2017 na vědomí.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
aktivity kanceláře Kraje Vysočina v Bruselu v období od listopadu 2016 do března 2017.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 30. 4. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz