Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2017-43

RK-11-2017-43.doc  RK-11-2017-43pr01.doc
Číslo materiálu43
Číslo jednacíRK-11-2017-43
NázevNávrh Pravidel Rady Kraje Vysočina pro poskytování účelových dotací z rozpočtu Kraje Vysočina Místním akčním skupinám Vysočiny
Zpracoval L. Hrůza
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o Pravidla Rady Kraje Vysočina pro poskytování účelových dotací z rozpočtu Kraje Vysočina Místním akčním skupinám Vysočiny (dále jen Pravidla a MAS ) s maximální dotací pro jednu MAS ve výši 76 000 Kč resp. 84 000 Kč pro jejich zastřešující organizaci - MAS kraje Vysočina o.p.s.
V Kraji Vysočina funguje 16 místních akčních skupin (+MAS kraje Vysočina o.p.s.), které jsou významným partnerem kraje v oblasti regionálního rozvoje a zabírají většinu uzemí Kraje Vysočina (obce do 25 tis. obyvatel). MAS uplatňují principy LEADER a podporují komunitní život na venkově, aktivně se angažují v oblastech podpory podnikání, podpory zemědělství, lesnictví, potravinářství, životního prostředí, vzdělávání, sociálních služeb, sociálního podnikání, cestovního ruchu, dále podporují místní samosprávy v oblastech dopravy, komunitního života, také podporují IZS, školství, kulturní památky, pořádají společenské a kulturní akce. V návrhu Pravidel je přesnější specifikace uznatelných/neuznatelných nákladů ve vazbě na aktuální podmínky a dotační možnosti MAS tak, aby dotace od Kraje Vysočina pokryla zejména provozní výdaje MAS, které není možné krýt z národních ani evropských zdrojů.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina (dále jen ORR ) navrhuje Radě Kraje Vysočina schválit Pravidla Rady Kraje Vysočina pro poskytování účelových dotací z rozpočtu Kraje Vysočina Místním akčním skupinám Vysočiny dle materiálu RK-11-2017-43, př. 1.
Částka určená v rozpočtu kraje 2017 pro MAS činí 1 300 000 Kč. Každá MAS přinese v současném programovém období do svého území průměrně 100 milionů Kč na implementaci strategie komunitně vedeného místního rozvoje a dalších zhruba 5 milionů na aktivity podporované z jiných dotačních prostředků. Další zdroje pomáhají MAS zajistit pro své členské obce z různých evropských a národních dotačních prostředků. V rámci těchto aktivit vzniká u MAS celá řada nefinancovatelných výdajů. Pomoc s financováním těchto výdajů by MAS pomohlo v jejich rozvojových a podpůrných aktivitách.
Dle ustanovení § 59 odst. 2 písm. a) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rozhoduje rada kraje o poskytování dotací a návratných finančních výpomocí do 200 000 Kč v jednotlivém případě fyzickým nebo právnickým osobám v kalendářním roce a uzavření veřejnoprávních smluv o jejich poskytnutí, nejedná-li se o účelové dotace z prostředků státního rozpočtu.
StanoviskaStanovisko odboru ekonomického: Ekonomický odbor nemá připomínky. V rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2017 je v kapitole Regionální rozvoj, § 3699 - Ostatní záležitosti bydlení, komunálních služeb a územního rozvoje počítáno s částkou 1 300 tis. Kč určenou na dotace pro Místní akční skupiny v Kraji Vysočina.

Stanovisko odboru informatiky: Dotace byla zaevidována v systému eDotace - ID PR02048.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Pravidla Rady Kraje Vysočina pro poskytování účelových dotací z rozpočtu Kraje Vysočina Místním akčním skupinám Vysočiny dle materiálu RK-11-2017-43, př. 1.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín 21. 3. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz