Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2017-35

RK-11-2017-35.doc  RK-11-2017-35pr01.pdf
Číslo materiálu35
Číslo jednacíRK-11-2017-35
NázevInformace o situaci v oblasti kybernetických útoků a spolupráci Kraje Vysočina s Policií ČR
Zpracoval D. Marek, P. Pavlinec, D. Buřičová
Předkládá D. Buřičová, P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuJedná se o informaci o situaci v oblasti kybernetických útoků a zahájení spolupráce s Policií ČR v této problematice.

Počet kybernetických útoků na informační systémy subjektů (nejen v Kraji Vysočina) neustále roste. Rovněž míra sofistikovanosti útoků se neustále zdokonaluje. Nejvíce rostoucím typem útoku je tzv. ransomware, tedy škodlivý kód, který zašifruje data oběti a útočník následně žádá výkupné. Odbor analýz a podpory řízení s odborem informatiky již v několika případech detekoval tento útok jak u kraje, tak u několika příspěvkových organizací kraje a dalších subjektů připojených do krajské páteřní sítě ROWANet.
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina rovněž zaznamenalo a vyšetřovalo celou řadu podobných cílených útoků vůči soukromým subjektům v Kraji Vysočina.
Na základě těchto cílených útoků na subjekty v Kraji Vysočina požádalo Krajské ředitelství policie kraje Vysočina o navázání neformální spolupráce s Krajem Vysočina v oblasti kybernetické bezpečnosti. Způsob této spolupráce bude spočívat v předávání informací, které obsahují mimo jiné varování o aktuálních hrozbách, návrhy způsobu zabezpečení informačních systémů a ICT infrastruktury či návrh způsobu a metody kontroly, zda již nedošlo k úspěšnému útoku či pokusu o útok. Tyto informace budou převážně směrovány vůči příspěvkovým organizacím Kraje Vysočina, subjektům připojeným do krajské páteřní sítě ROWANet a rovněž vůči soukromým subjektům působícím v Kraji Vysočina.
Prvním výsledkem spolupráce je vytvoření návrhu protiopatření a kontrol na zabezpečení informačních systémů proti průnikům, vycházející z charakteristiky útoku, který se poslední dobou šíří mezi různými subjekty v Kraji Vysočina dle přílohy RK-11-2017-35, př. 1.
Cílem spolupráce je zvýšení úrovně informační bezpečnosti v Kraji Vysočina a rychlá a efektivní ochrana před aktuálními útoky v kyberprostoru.
Návrh řešení Odbor analýz a podpory řízení Krajského úřadu Kraje Vysočina a odbor informatiky navrhují Radě Kraje Vysočina vzít na vědomí situaci ohledně kybernetických útoků a zahájení spolupráce Kraje Vysočina a Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina v oblasti kybernetické bezpečnosti.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o situaci v oblasti kybernetických útoků a o zahájení spolupráce Kraje Vysočina a Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v oblasti kybernetické bezpečnosti.
Odpovědnost OAPŘ, OI
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz