Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2017-17

RK-11-2017-17.doc  RK-11-2017-17pr01.pdf  RK-11-2017-17pr02.pdf
Číslo materiálu17
Číslo jednacíRK-11-2017-17
NázevRealizace akcí Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace, financovaných ze SFDI
Zpracoval J. Boček
Předkládá H. Strnadová
Počet příloh
Popis problémuDne 28. února 2017 obdržel hejtman Kraje Vysočina dopisem ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury (dále jen SFDI) informaci o alokaci částky 268 811 000,- Kč na financování silnic II. a III. tříd v Kraji Vysočina. Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace (dále jen KSÚSV) v roce 2016 na základě výběrových řízení uzavřela smlouvy o dílo na realizace oprav silnic v objemu 185 049 000,- Kč s výhledem jejich realizace z příspěvku ze SFDI. Smlouvy byly uzavřeny s tzv. odloženou účinností . Smlouvy nabydou účinnosti v okamžiku, kdy KSÚSV sdělí písemně oznámení o uzavření smlouvy o poskytnutí finančních prostředků z rozpočtu SFDI na úhradu plnění, dle této smlouvy. Pokud takto KSÚSV neučiní do 31. března 2017, pozbydou smlouvy platnosti a stavby bude nutné znovu zadat v nové nadlimitní veřejné zakázce, čímž se jejich realizace odloží minimálně o tři až čtyři měsíce. Všechny předmětné stavby uvedené v příloze č. 1 již byly v loňském roce schváleny k financování ze SFDI Centrální komisí Ministerstva dopravy České republiky. V současné době jsou tedy alokovány SFDI finanční prostředky, ale smlouva mezi KSÚSV a SFDI na finanční prostředky roku 2017 bude uzavřena nejdříve v průběhu měsíce května 2017.
KSÚSV tedy žádá zřizovatele o řešení uzavřených závazků z uzavřených smluv tak, aby smlouvy o dílo nepozbyly platnosti a mohla být zahájena realizace staveb.
Návrh řešení Odbor dopravy a silničního hospodářství na základě dopisu uvedeném v příloze 2 tohoto materiálu předpokládá, že v nejbližším období dojde k uzavření příslušné smlouvy se SFDI a k uvolnění příslušné částky alokované pro Kraj Vysočina. Proto doporučuje radě kraje vyslovit souhlas s tím, aby KSÚSV zahájila realizací akcí uvedených v žádosti KSÚSV, u nichž se předpokládá financování ze zdrojů SFDI v celkové výši 185 049 000,- Kč. I když je to nepravděpodobné, tak pro případ, že by nedošlo k poskytnutí prostředků ze SFDI, doporučuje odbor dopravy a silničního hospodářství, aby se rada kraje zavázala, že v případě takové situace doporučí zastupitelstvu kraje uvolnit na finanční krytí výše uvedených staveb prostředky z Fondu strategických rezerv.
Dále odbor dopravy a silničního hospodářství doporučuje KSÚSV uzavírat smlouvy o dílo tak, aby nedocházelo k nesouladu mezi možnou realizací akcí a jejich reálným finančním krytím.
StanoviskaOdbor ekonomický
Bere na vědomí předložený materiál. Do budoucna je třeba časově posunout a lépe specifikovat okamžik účinnosti smluv o dílo ve vazbě na uzavření smlouvy se SFDI.
V případě, že by bylo nutné použít prostředky Fondu strategických rezerv na překlenutí časového nesouladu, budou tyto prostředky pro KSÚSV uvolněny formou zápůjčky
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se zahájením realizace akcí dle RK-11-2017-17, př. 1, které budou kryty ze zdrojů SFDI, jak je uvedeno v dopise ředitele SFDI dle materiálu RK-11-2017-17, př. 2;
zavazuje se
předložit do zastupitelstva kraje návrh na finanční krytí z Fondu strategických rezerv těch akcí, u nichž se předpokládá financování ze zdrojů SFDI, a to pouze v případě, pokud nedojde k uvolnění alokované částky ze SFDI sdělené dopisem dle materiálu
RK-11-2017-17, př. 2.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství
Termín 31. 12. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz