Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2017-05

RK-11-2017-05.doc
Číslo materiálu05
Číslo jednacíRK-11-2017-05
NázevSoutěž Zemědělství na Vysočině - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Zastupitelstvo kraje
Zpracoval I. Šteklová
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuVyhlášení a harmonogram prvního ročníku soutěže Zemědělství na Vysočině

Kraj Vysočina vyhlásil pod záštitou hejtmana Kraje Vysočina první ročník vědomostní soutěže pro druhý stupeň základních škol a žáky víceletých gymnázií v kraji s názvem Zemědělství na Vysočině , jejímž cílem je v neposlední řadě podpořit zájem žáků o Kraj Vysočina - kraj, kde zemědělská půda tvoří téměř 60 % rozlohy kraje, což je největší podíl v rámci krajů. Kraj Vysočina se pyšní nejvyšší produkcí brambor ve srovnání s ostatními kraji v České republice, nejvyššími stavy skotu a s tím související produkce hovězího masa a mléka, stále vysoké stavy chovaných prasat. V oblasti rostlinné výroby máme významné místo v osevních plánech - řepka ozimá, obilí, ale též třeba mák či kmín. Včelaření je další tradiční obor, který má v zemědělském spektru Vysočiny své místo. Téměř třetinu území Kraje Vysočina tvoří rozsáhlé lesy. Smrkové porosty jsou zdrojem kvalitní dřevní hmoty. Díky tomu se na Vysočině rozvinul dřevozpracující průmysl, poskytující zaměstnání obyvatelům našeho regionu.
Cílem krajské soutěž je prověřit znalosti žáků z oblasti zemědělství, a to jak z živočišné, tak rostlinné výroby, představit dětem zajímavým způsobem formou soutěžních otázek současnou tvář moderní zemědělské výroby na Vysočině, posilovat vztah k rodnému kraji a nenásilně motivovat k možné volbě povolání. Soutěž by měla dětem ukázat, jak důležitý je v zemědělství člověk a jeho vztah k přírodě. Její vyhlášení v tomto roce kopíruje vyhlášení roku 2017 rokem zemědělství a odborného vzdělávání.
Soutěž proběhne ve dvou kolech. První kolo soutěže se uskuteční na školách v průběhu měsíce dubna 2017.
Na základě výsledků prvního kola budou z každé školy vybráni dva žáci a dvě žákyně, kteří se zúčastní druhého kola soutěže. Krajské kolo soutěže proběhne v prostorách Krajského úřadu Kraje Vysočina dne 26. května 2017 pod záštitou hejtmana Kraje Vysočina. Dvacet nejlepších žáků-finalistů z druhého kola za doprovodu deseti středoškolských studentů z krajských odborných škol se zaměřením na zemědělství se zúčastní v termínu
15. - 16. září 2017 dvoudenního naučně poznávacího výletu. První den stráví na Školním statku v Humpolci, který zajišťuje praktickou výuku žáků České zemědělské akademie v Humpolci v oboru agropodnikání se zaměřením na klasické i ekologické zemědělství, potravinářství a také chov koní a jezdectví. V prostorách statku je vytvořeno zázemí i pro výuku oboru kynologie. Druhý den zavítají všichni na pracoviště Vysoké školy zemědělské České Budějovice v Třeboni, kde si prohlédnou odborné laboratoře.
Na přípravě a následné realizaci soutěže budou spolupracovat tři odbory krajského úřadu: odbor školství, mládeže a sportu, odbor životního prostředí a zemědělství a odbor sekretariátu hejtmana.
Součástí programu krajského kola soutěže bude prezentace potravin z Vysočiny, beseda se zástupci bramborářského kroužku Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod a prezentace středních odborných škol s obory zaměřenými na zemědělství. Vítězové dostanou dárkový koš potravin z Vysočiny, drobné balíčky i děti do 10. místa soutěže.
Vzhledem k tomu, že se jedná o první ročník soutěže, nebyly finanční prostředky na dary - dárkový koš potravin z Vysočiny, dárkové potravinové balíčky pro prvních 10 úspěšných řešitelů druhého kola krajské soutěže a náklady na zajištění dvoudenního naučně poznávacího výletu (tzn. doprava, ubytování a stravování) zahrnuty v rozpočtu kraje na rok 2017. Proto je navrhováno, aby byly hrazeny z finančních prostředků položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje Potřebná částka činí 50 000 Kč.

Harmonogram soutěže:
- 22. března 2017 bude ředitelům základních škol v Kraji Vysočina zaslána výzva k přihlášení do soutěže, která je určená žákům II. stupně základních škol, konkrétně žákům 6. a 7. tříd.
- Přihlášky do soutěže formou krátkého e-mailu zasílají školy nejpozději do 31. března 2017 na e-mailovou adresu steklova.i@kr-vysocina.cz. Každá škola zašle jednu přihlášku. V přihlášce uvede jméno školy a kontaktní údaje na osobu, která bude pověřená organizací soutěže v dané škole.
První kolo soutěže:
- Soutěžní otázky do prvního kola spolu se správnými odpověďmi budou zaslány osobě pověřené organizací soutěže v dané škole elektronickou formou dne 10. dubna 2017.
- První kolo soutěže proběhne na všech školách v Kraji Vysočina v termínu od 17. - 21. dubna 2017. V tomto období jednotliví vyučující zadají v rámci jedné vyučovací hodiny dle svého výběru žákům test.
- Hodnocení provádí jednotliví vyučující, škola nominuje dva nejlepší žáky a dvě nejlepší žákyně (4 výherce), kteří budou reprezentovat školu v druhém kole soutěže. V termínu od 24. - 28. dubna základní školy zašlou výsledky školního kola na
e-mailovou adresu steklova.i@kr-vysocina.cz.
Druhé kolo soutěže:
- Druhé kolo proběhne dne 26. května 2017 na Krajském úřadě Kraje Vysočina, Žižkova 57 v Jihlavě, a to v budově B (kongresový sál + zasedací místnosti B 3.15 + B 3.16)
- První tři výherci soutěže obdrží hodnotné věcné ceny - dárkový koš potravin z Vysočiny (darovací smlouvy budou řešeny zvláštním materiálem do RK).
- Dvacet výherců soutěže se zúčastní dvoudenního naučně poznávacího výletu. První den stráví na Školním statku v Humpolci, druhý den zavítají na pracoviště Vysoké školy zemědělské České Budějovice v Třeboni, kde si prohlédnou odborné laboratoře.
Přehled aktivit Časový harmonogram Registrace do soutěže do 31. března 2017 Distribuce otázek a správných odpovědí do škol 10. dubna 2017 První kolo soutěže 17. - 21. dubna 2017 Nominace 2 žáků a 2 žákyní za školu do krajského kola soutěže 24. - 28. dubna 2017 Druhé kolo soutěže 26. května 2017 Naučně poznávací výlet - Humpolec, České Budějovice - Třeboň 15. - 16. září 2017
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana doporučuje radě kraje schválit informaci o vyhlášení a harmonogramu prvního ročníku soutěže Zemědělství na Vysočině , dle materiálu
RK-11-2017-05.
StanoviskaEkonomický odbor bere materiál na vědomí. Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 16. 3. 2017 činí 41 208 tis. Kč.

Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá připomínky k navrhovanému usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
vyhlašuje
1. ročník soutěže Zemědělství na Vysočině dle materiálu RK-11-2017-05;
schvaluje
* harmonogram 1. ročníku soutěže Zemědělství na Vysočině , dle materiálu
RK-11-2017-05;
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Zastupitelstvo kraje, § 3299 - Ostatní záležitosti vzdělávání o částku 50 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 50 000 Kč.
Odpovědnost OŠMS, OŽPZ, OSH
Termín 2017- 3- 21
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz