Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2017-42

RK-07-2017-42.doc  RK-07-2017-42pr01.xls
Číslo materiálu42
Číslo jednacíRK-07-2017-42
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Školství, mládeže a sportu - rozvojový program Podpora vzdělávání cizinců ve školách - Modul C) Zajištění bezplatné přípravy k začlenění do vzdělávání dětí a žáků osob se státní příslušností jiného člen
Zpracoval A. Vlachová, K. Kraclová
Předkládá K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší přijetí účelových prostředků z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) na realizaci rozvojového programu Podpora vzdělávání cizinců ve školách - Modul C) Zajištění bezplatné přípravy k začlenění do vzdělávání dětí a žáků osob se státní příslušností jiného členského státu Evropské unie v roce 2017 a jejich zprostředkování právnickým osobám vykonávajícím činnost škol.
Finanční prostředky tohoto rozvojového programu jsou určeny na částečnou úhradu, popř. krytí zvýšených nákladů vyplývající z pracovněprávních vztahů souvisejících s poskytováním bezplatné přípravy k začlenění do povinného předškolního a základního vzdělávání dětí a žáků osob se státní příslušností jiného členského státu Evropské unie, na částečnou úhradu, popř. krytí zvýšených nákladů na službu dvojjazyčného spolupracovníka učitele pro předmětné děti a žáky a na zvýšené výdaje na školní potřeby, na učebnice a na učební pomůcky, na další vzdělávání pedagogických pracovníků a na činnosti, které přímo souvisejí s poskytováním dané bezplatné přípravy.
O dotaci mohly požádat prostřednictvím krajského úřadu právnické osoby vykonávající činnost základní školy nebo mateřské školy zapsané ve školském rejstříku. MŠMT souhrnnou žádost vyhodnotilo a Rozhodnutím č.j. MŠMT-1204-8/2017-1 budou kraji na zvláštní účet pro školství poskytnuty finanční prostředky na rok 2017 v celkové výši 54 680 Kč účelově určené pro právnické osoby uvedené v materiálu RK-07-2017-42, př. 1.
Návrh řešení Finanční prostředky poskytnuté ze státního rozpočtu dle § 163 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění, krajský úřad v přenesené působnosti přiděluje právnickým osobám vykonávajícím činnost škol a školských zařízení a o přidělení finančních prostředků následně informuje zastupitelstvo kraje.
OŠMS radě kraje navrhuje:
- schválit navýšení příjmové a výdajové části rozpočtu kraje o účelovou dotaci MŠMT na rozvojový program Podpora vzdělávání cizinců ve školách - Modul C) Zajištění bezplatné přípravy k začlenění do vzdělávání dětí a žáků osob se státní příslušností jiného členského státu Evropské unie v roce 2017 v celkové výši 54 680 Kč;
- doporučit zastupitelstvu kraje vzít na vědomí přidělení účelových prostředků na rozvojový program Podpora vzdělávání cizinců ve školách - Modul C) Zajištění bezplatné přípravy k začlenění do vzdělávání dětí a žáků osob se státní příslušností jiného členského státu Evropské unie v roce 2017 právnickým osobám vykonávajícím činnost škol a školských zařízení dle materiálu RK-07-2017-RK, př. 1.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření.

Usnesením 1546/32/2007/RK svěřila rada kraje Krajskému úřadu Kraje Vysočina - ekonomickému odboru rozhodování ve věci nabytí peněz v souladu s § 59 odst. 2 písm. e) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů. Ekonomický odbor rozhoduje o nabytí peněz ve formě účelové dotace z MŠMT v celkové výši 54 680 Kč - na rozvojový program Podpora vzdělávání cizinců ve školách - Modul C) Zajištění bezplatné přípravy k začlenění do vzdělávání dětí a žáků osob se státní příslušností jiného členského státu Evropské unie v roce 2017 (ÚZ 33 435).
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení příjmů (položka 4116 Ostatní neinvestiční přijaté transfery ze státního rozpočtu) a výdajů (kapitola Školství, mládeže a sportu, § 3113 - Základní školy) rozpočtu kraje o účelovou dotaci MŠMT na rozvojový program Podpora vzdělávání cizinců ve školách - Modul C) Zajištění bezplatné přípravy k začlenění do vzdělávání dětí a žáků osob se státní příslušností jiného členského státu Evropské unie v roce 2017 v celkové výši 54 680 Kč dle materiálu RK-07-2017-42;
doporučuje
zastupitelstvu kraje vzít na vědomí přidělení účelových prostředků na rozvojový program Podpora vzdělávání cizinců ve školách - Modul C) Zajištění bezplatné přípravy k začlenění do vzdělávání dětí a žáků osob se státní příslušností jiného členského státu Evropské unie v roce 2017 právnickým osobám vykonávajícím činnost škol a školských zařízení dle materiálu RK-07-2017-RK, př. 1.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, ekonomický odbor
Termín březen 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz