Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-06-2017-71

RK-06-2017-71.doc  RK-06-2017-71pr01.doc
Číslo materiálu71
Číslo jednacíRK-06-2017-71
NázevInformační systém kvality ovzduší v Kraji Vysočina - záměr veřejné zakázky
Zpracoval J. Joneš, R. Habán
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuNa základě zadání Kraje Vysočina je od roku 2012 realizován Informační systém kvality ovzduší v Kraji Vysočina (dále jen ISKOV) v rámci nějž se měří ve 24 vybraných lokalitách nejvýznamnější látky znečišťující ovzduší, jako např. prašné částice (PM10, a PM2,5), oxidy dusíku a síry (NO/NO2/N, Ox, SO2), těkavé organické látky, polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), výběrově aldehydy a dioxiny. Výsledky měření včetně jejich vyhodnocení mohou sloužit jako podklad pro územní plánování, stavební řízení a rozhodování o zdrojích, pro požadavky na budování silničních obchvatů, informování veřejnosti apod. Data jsou okamžitě on-line zasílána na webové stránky www.ovzdusivysocina.cz a slouží k informování všech skupin obyvatelstva. Tento informační systém dává ideální přehled o situaci a kvalitě ovzduší v Kraji Vysočina a detailně řeší problematiku znečištění sídel ve velmi zachovalém prostředí Kraje Vysočina.
Na konci letošního roku bude k dispozici závěrečná zpráva hodnotící výsledky pětiletého měření v širších souvislostech, tj. význam dat bude vztažený k potencionálním dopadům a vlivům včetně návrhu konkrétních opatření ke zlepšení kvality ovzduší. Zpráva (stejně jako průběžné roční zprávy) bude zveřejněna na stránkách www.ovzdusivysocina.cz.
Komentované vyhodnocení ISKOV za poslední rok bylo podrobněji představeno radě kraje v materiálu RK-03-2017-37.
Dne 27. 5. 2016 byl opatřením obecné povahy vydán Program zlepšení kvality ovzduší - zóna Jihovýchod (zahrnující Kraj Vysočina a Jihomoravský kraj, déle též jen Program ZKO ). V tomto Programu ZKO jsou dosavadní informační kampaně a informování o kvalitě ovzduší (včetně výše uvedeného ISKOVu, který je označen za opatření pod kódem
CZ061-1.5.1.) hodnoceny jako opatření přínosná pro zlepšení kvality ovzduší (ISKOV je zde výslovně uveden jako významný projekt k řízení kvality ovzduší ). Mezi opatřeními ke snížení emisí a ke zlepšení kvality ovzduší pro další období je v Programu ZKO nadále počítáno s obdobnými aktivitami (např. v opatření pod kódem EC1 - Informování a osvěta veřejnosti v otázkách ochrany ovzduší).
Návrh řešení Z důvodů uvedených v popisu problému navrhujeme, aby rada kraje rozhodla o pokračování v realizaci Informačního systému kvality ovzduší v Kraji Vysočina. Realizace bude spočívat v nákupu služby monitoringu kvality ovzduší po dobu 5 let v těchto parametrech (základní obrysy):
1. měření kvality ovzduší:
* měření bude probíhat od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2022 na dvaceti lokalitách (obdobné lokality jako v minulosti - lokality s přímým ovlivněním z průmyslu, lokality ovlivněné primárně dopravou a lokality s převahou lokálních topenišť, popř. lokality referenční apod. - zatím uvažované lokality v obcích: Bochovice, Bystřice n. P., Golčův Jeníkov, Hrotovice, Humpolec, Chotěboř, Rantířov, Kamenice n. L., Lukavec, Moravské Budějovice, Náměšť n. Osl., Nové Město na Mor., Okříšky, Pacov, Pelhřimov, Ledeč n. Sáz., Telč, Velká Bíteš, Velké Meziříčí, Ždírec nad D.);
* každá lokalita bude měřena po jeden kalendářní rok (každý rok měření zároveň na čtyřech lokalitách, po pěti letech se takto zmonitoruje dvacet lokalit);
* pro každou lokalitu (resp. skupinu lokalit) bude stanoven odlišně rozsah prvků pro měření (lišit se bude v měření PAU, shodné bude měření prvků: PM10, PM2,5, NO/NO2/N, Ox, SO2, ozón (O3), meteorologické prvky);
* metoda měření bude pro každou škodlivinu stanovena (včetně počtů vzorků na lokalitě/rok);
2. zveřejňování informací o aktuálním stavu ovzduší = výstupy měření budou kontinuálně od 1. 1. 2018 zveřejňovány na internetu (v rámci realizace budou vytvořeny speciální webové stránky ve správě zpracovatele);
3. zpracování zhodnocení měření a doporučení = roční zprávy s přehledem a se zhodnocením výsledků měření v uplynulém roce (roční zprávy v letech 2019 až 2022), výsledky za celou dobu měření, jejich shrnutí a zhodnocení, porovnání s referenčními lokalitami v okolí. Celková doporučení pro Kraj Vysočina, jak zajistit zachování či zlepšení kvality ovzduší, budou v závěrečné zprávě (do 31. 3. 2023).

Systém (ISKOV) by tak měl široké veřejnosti poskytovat aktuální informace o stavu ovzduší v kraji, ISKOV také bude podpůrným nástrojem pro rozhodování a výkon státní správy a samosprávy na úseku ochrany ovzduší.
Harmonogram a předpokládaná cena služeb jsou podrobněji rozepsány v tabulce v příloze tohoto materiálu. Zahájení prací předpokládáme na podzim roku 2017, vlastní měření kvality ovzduší a publikace výsledků na internetu pak od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2022, ukončení celé zakázky pak na jaře roku 2023 (závěrečnou zprávou a prezentací souhrnných výsledků). Celková předpokládaná cena (uhrazená v letech 2018 až 2023) je 6 750 000,- bez DPH.
V rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2017 nejsou na tuto realizaci alokovány finanční prostředky, protože se jedná až o náklady od roku 2018. Rozpočtový výhled kraje s výše popsaným pokračováním a rozšířením monitoringu ISKOV včetně výdajů na něj počítá (viz str. 12 materiálu ZK-04-2016-14, př. 2).
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje poskytne potřebnou součinnost pomoc při přípravě, zadávání a plnění veřejné zakázky na služby ISKOV.

Odbor ekonomický: V případě, že bude radou kraje rozhodnuto o realizaci Informačního systému kvality ovzduší v Kraji Vysočina, bude třeba finanční prostředky dle přiloženého harmonogramu zapracovat do návrhu rozpočtu kraje, kapitoly Životní prostředí na příslušný rok v potřebné výši. Dále bude třeba s výdaji až do roku 2023 počítat při sestavování rozpočtového výhledu Kraje Vysočina.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
realizovat Informační systém kvality ovzduší v Kraji Vysočina dle materiálu RK-06-2017-71;
ukládá
odboru životního prostředí a zemědělství, aby ve spolupráci s odborem regionálního rozvoje zahájily přípravu zadávacího řízení veřejné zakázky k realizaci Informačního systému kvality ovzduší v Kraji Vysočina pro měření kvality ovzduší dle materiálu RK-06-2017-71.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství a odbor regionálního rozvoje
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz