Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2017-48

RK-05-2017-48.doc  RK-05-2017-48pr01.doc  RK-05-2017-48pr02.pdf  RK-05-2017-48pr03.pdf  RK-05-2017-48pr04.doc
Číslo materiálu48
Číslo jednacíRK-05-2017-48
NázevPravidla Rady Kraje Vysočina
Zpracoval D. Buřičová, V. Kotrbová
Předkládá D. Buřičová
Počet příloh
Popis problémuRada Kraje Vysočina schválila usnesením č. 2358/38/2015/RK Pravidla Rady Kraje Vysočina o komunikaci mezi Krajem Vysočina a příspěvkovými organizacemi zřizovanými Krajem Vysočina a o užívání Portálu příspěvkových organizací Kraje Vysočina č. 15/15 (dále jen Pravidla o komunikaci ). Již v těchto pravidlech je v čl. 16 řešena povinnost ředitelů příspěvkových organizací (dále je PO ) používat aplikaci Zásobník akcí k zaevidování plánovaných aktivit a pro tvorbu střednědobých plánů.
V průběhu roku 2016 byl ředitelem KrÚ jmenován tým (č.j. KUJI 82397/2015), který měl vybudovat procesní a softwarové řešení pro zreálnění střednědobých výhledů kraje a zřizovaných PO s akcentem na plánované projekty (financované z rozpočtu kraje nebo z externích zdrojů). Pracovní tým navrhl a posléze otestoval nový SW Zásobník akcí, který má dvě samostatné části:
* aplikaci Zásobník akcí a projekty pro evidenci akcí a projektů kraje,
* aplikaci Zásobník akcí pro evidenci akcí, u kterých je zadavatelem PO, na kterou navazuje aplikace Projektové řízení ; obě aplikace jsou součástí Portálu PO.
Důležitým krokem bylo vytvořit a popsat nové postupy a procesy pro práci se zásobníkem a to jak pro kraj, tak pro příspěvkové organizace, vydiskutovat jejich nastavení a proškolit v používání všechny dotčené osoby. Výsledkem této práce jsou předkládaná Pravidla Rady Kraje Vysočina k Zásobníku akcí Kraje Vysočina a k projektovému řízení příspěvkových organizací, viz příloha RK-05-2017-48, př. 1. Nejdůležitější postupy jsou rozkresleny v procesních diagramech uvedených v přílohách RK-05-2017-48, př. 2 a RK-05-2017-48, př. 3.
Do aplikace tedy kraj a PO musí zaevidovat:
* akci, která má vazbu na některou z kapitol rozpočtu kraje,
* akci, která je alespoň částečně financovaná z fondů EU nebo hrazena z finančních prostředků dalších subjektů,
* akci, která má zásadní vliv na majetek, který má PO od kraje v užívání (nejedná se o řešení smluvních vztahů, ale faktický zásah do majetku kraje),
* akci typu průběžné či periodické péče o stavebně technický stav nemovitého majetku kraje, která má zásadní rozvojový charakter,
* akci s věcným významem, ale bez jasného časového a finančního ohraničení,
* plánovanou aktivitu, která podpoří strategické cíle a rozhodování jak v krátkodobém, tak ve střednědobém horizontu.
* Může jít ale i akci PO, která má charakter záměru a PO chce znát názor zřizovatele na tento záměr, popř. potřebuje stanovisko zřizovatele (nejedná se o řešení smluvních vztahů, ale faktický zásah do majetku kraje, který má PO svěřený do užívání).
SW je připraven tak, aby každou nově vloženou akci (zadavatelem může být PO nebo kraj), mohl připomínkovat jakýkoliv dotčený odbor KrÚ včetně Grémia ředitele nebo Projektové kanceláře Kraje Vysočina, příspěvkové organizace a to jak v případě, že k tomu byl zadavatelem nebo zřizovatelským odborem vyzván, tak v případě, že sám zjistí, že by akci měl z titulu své pozice připomínkovat. Pro oba tyto případy generuje aplikace sérii upozorňovacích e-mailů, proto není nutné aktivně aplikaci prohledávat.
Akce vložené do zásobníku jsou zdrojem pro plánování a podporu strategických cílů a rozhodování jak v krátkodobém, tak ve střednědobém horizontu. Stejně tak každý nový projekt, který je spolufinancován z dotačních titulů, musí být nejdříve vložen do Zásobníku akcí a mít možnost být připomínkován v takovém rozsahu, aby byl samosprávě předložen k rozhodování kvalitně připravený podklad se stanoviskem dotčených osob. Variabilita SW umožňuje i ad-hoc řešení.
OAPŘ proškolil v užívání nové aplikace zástupce příspěvkových organizací a taktéž zřizovatelských a servisních odborů a vydiskutoval s nimi zásady uvedené v Pravidlech. Zásobník akcí pro PO navazoval na již používané systémy v Portálu PO (střednědobé plány) a proto byla tato aplikace průběžně updatovaná v průběhu roku. Aplikace Zásobník akcí pro kraj je úplně nová a byla propojena se stávajícím SW Projektové řízení, které kraj používá k evidenci a řízení svých projektů (tato část prozatím nebyla předmětem školení zaměstnanců kraje). Část týkající se projektového řízení PO je nová a bude uvedena do ostrého provozu k 1. 2. 2017, školení ředitelů proběhlo na semináři 11. 1. 2017.
Návrh řešení Odbor analýz a podpory řízení Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje radě kraje schválit Pravidla Rady Kraje Vysočina k Zásobníku akcí Kraje Vysočina a k projektovému řízení příspěvkových organizací, dle materiálu RK-05-2017-48, př. 1.
Dle § 59 odst. 1 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rada kraje vykonává zřizovatelské funkce vůči příspěvkovým organizacím zřízeným krajem.
StanoviskaStanoviska dotčených odborů jsou uvedena v příloze RK-05-2017-48, př. 4.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Pravidla Rady Kraje Vysočina k Zásobníku akcí Kraje Vysočina a k projektovému řízení příspěvkových organizací, dle materiálu RK-05-2017-48, př. 1.
Odpovědnost OAPŘ
Termín 31. 12. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz