Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-04-2017-61

RK-04-2017-61.doc  RK-04-2017-61pr01.doc  RK-04-2017-61pr02.doc
Číslo materiálu61
Číslo jednacíRK-04-2017-61
NázevFOND VYSOČINY - grantový program ČISTÁ VODA 2017
Zpracoval R. Zvolánek
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na vyhlášení grantového programu Čistá voda 2017 na podporu zpracování studií nebo projektových dokumentací v oblasti zásobování pitnou vodou, odvádění a čištění odpadních vod a ochrany před povodněmi nebo suchem určeného pro obce, dobrovolné svazky obcí nebo právnické osoby specifikované ve výzvě, s maximální podporou 300 000 Kč na jeden projekt.
Grantový program Čistá voda 2017 zahrnuje tři podprogramy. Cílem podprogramu A - Zásobování pitnou vodou je zajištění dodávky pitné vody v odpovídající jakosti a množství. Cílem podprogramu B - Odvádění a čištění odpadních vod je snížení množství znečištění vypouštěného do povrchových i podzemních vod z komunálních zdrojů. Cílem podprogramu C - Ochrana před povodněmi nebo suchem je zvýšení úrovně ochrany před povodněmi nebo suchem za účelem snížení jejich negativních dopadů.
Návrh řešení Odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina připravil k vyhlášení grantový program Čistá voda 2017 v objemu 9 000 000 Kč na podporu zpracování studií nebo projektových dokumentací v oblasti zásobování pitnou vodou, odvádění a čištění odpadních vod a ochrany před povodněmi nebo suchem. Změny oproti grantovému programu Čistá voda 2016 jsou uvedeny ve změnovém dokumentu přílohy č. 2 tohoto materiálu.
Grantový program pomáhá zajistit pomocí podprogramů A a B základní občanskou vybavenost v obcích na území kraje, pomocí podprogramu B zlepšení životního prostředí zejména zlepšení jakosti podzemních a povrchových vod mj. i v povodí vodárenských nádrží a pomocí podprogramu C zvýšení úrovně ochrany před povodněmi nebo suchem. Podprogram C tedy podpoří zvýšení ochrany životů a majetku obyvatel obcí před povodněmi, vyhledání nových vodních zdrojů, zejména u obcí, které mají z důvodu sucha nedostatek vody ve stávajících zdrojích a nově zvýšení zadržování vody v krajině. V roce 2017 bude tento grantový program vyhlášen již 16. rokem a žadatelé o něj projevují každoročně velký zájem.
Výstupy (studie a projektové dokumentace zejména pro územní nebo stavební řízení) spolufinancované tímto grantovým programem slouží jako nutný podklad pro žádosti o finanční prostředky ze státního rozpočtu nebo strukturálních fondů Evropské unie, které tyto studie nebo projektové dokumentace přímo nepodporují. Vyvolané investice v Kraji Vysočina na samotné realizace staveb vodních děl činí každoročně stovky milionů korun. Realizace studií a projektových dokumentací i následná realizace staveb vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu a dalších vodních děl má pozitivní vliv na objem zakázek u projektových kanceláří a stavebních firem a tedy i pozitivní vliv na zaměstnanost a rozvoj regionu.
StanoviskaStanovisko odboru regionálního rozvoje:
Předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje Kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky Statutu účelového Fondu Vysočiny a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodu 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.

Stanovisko odboru informatiky:
Dotace byla zaevidována v systému eDotace - ID FV01959.

Komise pro životní prostředí Rady Kraje Vysočina na svém zasedání dne 17. 1. 2017 usnesením 005/01/2017/Kžp doporučila radě kraje, aby doporučila zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový program Čistá voda 2017 .
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový program Čistá voda 2017 dle materiálu
RK-04-2017-61, př. 1.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství
Termín 31. 3. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz