Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2005-46

RK-17-2005-46.doc  RK-17-2005-46pr1.doc
Číslo materiálu46
Číslo jednacíRK-17-2005-46
NázevSouhlas s výpůjčkou sbírkových předmětů svěřených do správy Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě a Horácké galerie v Novém Městě na Moravě do Rakouska
Zpracoval J. Komínová
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuNa základě kontaktů navázaných při realizaci 1. poznávací cesty po Vysočině v průběhu října 2004 se v lednu 2005 obrátila na odbor kultury a památkové péče Franceska hraběnka Pilati, majitelka barokního zámku Riegersburg ve spolkové zemi Dolní Rakousko a Dr. Cornelia Eibl, kurátorka, s nabídkou na spolupráci pro odborné organizace galerijního typu, které by měly zájem podílet se na přípravě výstavy "EXPRESSIONISMUS - 100 let rakouského a českého umění". Tato výstava bude probíhat v barokním zámku Riegersburg od 13. 5. do 6. 11. 2005. Vzhledem k zaměření výstavy byly ke spolupráci vybrány Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě a Horácká galerie v Novém Městě na Moravě. Výtvarná díla z kraje Vysočina budou prezentována společně s významnými rakouskými umělci jako jsou O. Kokoschka, E. Schiele, Alfons Walde a další.
Výběr sbírkových předmětů k výpůjčce byl upřesněn koncem měsíce února. Následně si obě galerie vyřídily povolení pro vývoz do zahraničí od Ministerstva kultury ČR. Sbírkové předměty budou po celou dobu výpůjčky pojištěny na náklady vypůjčitele, střeženy elektronickou zabezpečovací signalizací a zajištěny budou taktéž odpovídající klimatické podmínky. Výše uvedené příspěvkové organizace zajistí ze svého rozpočtu transport sbírkových předmětů do místa výstavy a zpět a pojištění po dobu transportu.
Výstava "Expressionismus - 100 let rakouského a českého umění" navazuje na velmi úspěšnou výstavu "Od realismu k moderně", která proběhla na zámku Riegersburg v roce 2004 a navštívilo ji přes 10 000 návštěvníků.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče po předchozím projednání s vedením Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě a s Horáckou galerií v Novém Městě na Moravě navrhuje radě kraje v souladu s jejich Organizačním řádem udělit souhlas s výpůjčkou sbírkových předmětů do Rakouska na období od 10. května 2005 do 30. listopadu 2005 dle přílohy 1 tohoto materiálu. Prezentace vybraných uměleckých děl na výstavě v Rakousku přispěje k propagaci kraje Vysočina, k posílení vztahů s našimi nejbližšími sousedy a k vytvoření nových kontaktů.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s výpůjčkou sbírkových předmětů z Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě a Horácké galerie v Novém Městě na Moravě na výstavu v dolnorakouském barokním zámku Riegersburg na dobu od 10. 5. 2005 do 30. 11. 2005 dle materiálu RK-17-2005-46, př. 1.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče
Termín květen 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz