Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2017-37

RK-03-2017-37.doc
Číslo materiálu37
Číslo jednacíRK-03-2017-37
NázevVýsledky ročního měření kvality ovzduší v Kraji Vysočina
Zpracoval R. Habán
Předkládá M. Hyský
Počet příloh
Popis problémuNa základě smlouvy o dílo, uzavřené dne 7. 9. 2012 Krajem Vysočina s Konsorciem - Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě a ENVItech Bohemia s.r.o., Praha, je od roku 2012 realizována veřejná zakázka na služby Informační systém kvality ovzduší v Kraji Vysočina (dále jen ISKOV) . Na základě akceptačního protokolu ze dne 23. 11. 2016 má Kraj Vysočina k dispozici Roční závěrečnou zprávu z měření 1. 10. 2015 - 30. 9. 2016 s uvedením výsledků, závěrů a doporučení.
Od roku 2012 se měří ve 24 vybraných lokalitách 8 týdnů rovnoměrně rozvržených v roce nejvýznamnější znečišťující látky, jako např. prašné částice PM10, a PM2,5, oxid dusnatý (NO), oxid dusičitý (NO2), oxidy dusíku (NOx), oxid siřičitý (SO2), těkavé organické látky (VOC), polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a výběrově aldehydy a dioxiny. Měřící kampaně jsou naplánovány tak, aby reprezentovaly topnou a netopnou sezonu a každá lokalita má své specifické poslání zaměřené buď na dopravu, lokální topeniště nebo průmyslovou zónu.
Výsledky měření včetně jejich vyhodnocení mohou sloužit jako podklad pro územní plánování a rozhodování o zdrojích, pro požadavky na budování silničních obchvatů, informování veřejnosti apod. Celý projekt financuje Kraj Vysočina a jedná se o částku 5 800 000,- Kč bez DPH. Na konci letošního roku bude k dispozici závěrečná zpráva hodnotící výsledky pětiletého měření v širších souvislostech, tj. význam dat bude vztažený k potencionálním dopadům a vlivům včetně návrhu konkrétních opatření ke zlepšení kvality ovzduší. Projekt má dokonalý harmonogram, a má neustále veřejnou kontrolu o jeho fungování. Kompletní roční zpráva z měření 2015/2016 je zveřejněna na stránkách www.ovzdusivysocina.cz.
Návrh řešení Projekt Informační systém kvality ovzduší v Kraji Vysočina detailně řeší problematiku znečištění malých sídel ve velmi zachovalém prostředí Vysočiny.
Data jsou okamžitě on-line zasílána z mobilních měřících systémů (4 soupravy) na webové stránky www.ovzdusivysocina.cz a slouží k informování všech skupin obyvatelstva. Tento informační systém dává ideální přehled o situaci a kvalitě ovzduší v Kraji Vysočina.
V případě koncentrací prašných částic (PM10) došlo v několika lokalitách k překračování hodnoty imisního limitu pro PM10, ale vzhledem k tomu, že tato hodnota může být za kalendářní rok 35x překročena, tak v dosavadním období měření (4 let) zatím na žádné lokalitě nedošlo k překročení imisního limitu. Za celé období ročního měření vychází u prašných částic nejhůře lokalita Lukavec s nejvyššími koncentracemi v topné sezóně. To poukazuje na významný vliv lokálních topenišť v této lokalitě. Lze předpokládat, že na situaci v Lukavci se podílí i významný místní průmyslový zdroj a s ním spojená logistika.
Z hlediska frakce PM2,5 vychází za celé období nejhůře lokalita Ledeč nad Sázavou, nejvyšší průměrné hodnoty PM2,5 za kampaň v topné sezóně byla naměřena v lokalitě Lukavec a v netopné sezóně v lokalitě Pacov.
Koncentrace SO2 i NO2 se k limitu neblížily, nejvyšší koncentrace v sezóně 2015/2016 byly měřeny v lokalitě Ledeč nad Sázavou. Zvýšené koncentrace byly měřeny také v lokalitách Lukavec, Pacov, Pelhřimov či Kamenice nad Lipou. O zvýšených koncentracích rozhodovaly spíše meteorologické podmínky během dané kampaně.
Měření těkavých organických látek potvrdilo (v případě benzenu) model Českého hydrometeorologického ústavu, kde koncentrace nepřekračují ani dolní mez pro posuzování. Koncentrace měřených VOC často ani nedosáhly meze detekce analytické metody.
Vysoké koncentrace PAU jsou často měřeny v lokalitě Bystřice nad Pernštejnem, kde v některých sezónách byly během odběrů naměřeny velmi výrazně vyšší koncentrace než v jiných lokalitách. Příčinou vysokých koncentrací mohou být zhoršené rozptylové podmínky nebo významnější lokální zdroj.
Vysoké koncentrace PAU bývají měřeny také v Lukavci (a to i v netopné sezóně), kde bývá měřena mírně odlišná struktura složení PAU než v jiných lokalitách.
Odběr dioxinů byl prováděn 4 x do roka (2 x v topné a 2 x v netopné sezóně) na dvou místech - v Jihlavě a Bochovicích. Imisní limit není v ČR stanoven, porovnáním s limitní koncentrací danou WHO naměřené hodnoty zmíněný limit nepřekračují. Porovnáním s předchozím obdobím (sezónou 2014/2015) došlo ke snížení hodnot.
Měření potvrdilo, že Kraj Vysočina patří k nejčistším regionům v České republice. I v případě látek, se kterými se ovzduší v ČR potýká nejvíce (PM10, PM2,5, benzo[a]pyren), byly na Vysočině naměřeny poměrně nízké koncentrace.
Vyšší koncentrace byly měřeny pouze během epizod, kdy byly mírně nepříznivé rozptylové podmínky způsobené inverzním charakterem počasí, popř. pokud došlo k výraznějšímu lokálnímu ovlivnění.
Zima 2015/2016 byla nadprůměrně teplá s pouze jednou epizodou s inverzním charakterem počasí. Ta se odehrála v první listopadové dekádě a projevila se v celé ČR. V tomto období bylo v ČR vyhlášeno osm smogových situací. Zóna Jihovýchod, zahrnující Kraj Vysočinu, smogovou situaci vyhlašovat nemusel. I toto poukazuje na velmi dobrý stav ovzduší v Kraji Vysočina.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o realizaci veřejné zakázky Informační systém kvality ovzduší v Kraji Vysočina .
Odpovědnost M. Hyský
Termín 30. 1. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz