Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2005-41

RK-17-2005-41.doc
Číslo materiálu41
Číslo jednacíRK-17-2005-41
NázevProgram obnovy venkova Vysočiny - využití vratek z roku 2004
Zpracoval D.Vichr
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuPo vyúčtování dotací poskytnutých pro rok 2004 v rámci Programu obnovy venkova došlo od příjemců podpory počátkem roku 2005 k vrácení finančních prostředků ve výši 195.396,- Kč. Šlo o vratky od 28 obcí, kdy tyto obce nedodržely stanovené smluvní celkové náklady, a to zejména v rámci dotačního titulu č.8 (dotace úroků z úvěrů), kde nebylo možné při předběžných kontrolách, vzhledem k pohybujícím se úrokovým sazbám během roku, lépe upřesnit celkové náklady dotovaných projektů.
Návrh řešení Poskytnuté dotace obcím a svazkům obcí v rámci Programu obnovy venkova byly v loňském roce zdrojově kryty státní dotací na financování běžného a investičního rozvoje ÚSC. Podle metodiky k finančnímu vypořádání státních dotací za rok 2004 zůstávají případné vratky od obcí z této dotace kraji k dispozici s tím, že budou znovu použity dle původního účelu.
Vzhledem k tomu navrhujeme, aby tyto vrácené prostředky byly v roce 2005 opět využity na podporu obcí v rámci Programu obnovy venkova Vysočiny. V kapitole Regionální rozvoj, ORJ 9000 bylo v roce 2005 pro tento účel vyčleněno celkem 69 mil. Kč, ale převis požadovaných podpor u žádostí pro letošní rok nad objemem alokovaných prostředků byl téměř dvojnásobný a bylo tedy možné uspokojit pouze část požadavků.
Navrhujeme, aby tyto vrácené prostředky byly převedeny do kapitoly Regionální rozvoj, ORJ 9000 a při dalším zasedání Hodnotícího výboru Programu obnovy venkova Vysočiny bude navrženo dle Zásad zastupitelstva kraje pro poskytování účelových dotací v rámci Programu obnovy venkova Vysočiny jejich rozdělení konkrétním příjemcům.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením. Připomínky byly zapracovány do textu předkládaného materiálu.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Povýšení příjmové části rozpočtu kraje, § 6402 Finanční vypořádání minulých let o částku 195 396 Kč a povýšení výdajové části rozpočtu kraje, kapitola Regionální rozvoj, ORJ 9000, § 3699 Ostatní záležitosti územního rozvoje na poskytnutí dotací v rámci Programu obnovy venkova Vysočiny
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje, ekonomický odbor
Termín prosinec 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz