Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-02-2017-08

RK-02-2017-08.doc  RK-02-2017-08pr01.doc
Číslo materiálu08
Číslo jednacíRK-02-2017-08
NázevPosílení akviziční činnosti muzeí a galerií zřizovaných Krajem Vysočina formou nových pravidel Rady Kraje Vysočina
Zpracoval J. Komínová, I. Schallnerová
Předkládá L. Seidl
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina zřizuje na úseku kultury sedm sbírkotvorných organizací, které v souladu se svým posláním a dle zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, spravují sbírkové fondy ve vlastnictví Kraje Vysočina. Tyto sbírky se snaží systematicky doplňovat, a to jak vlastními sběry, tak i dary a nákupem. Finanční prostředky na nákup sbírek však nejsou v rozpočtu organizací zvlášť vyčleněny, a tudíž ani garantovány, a organizace nakupují dle svých možností z provozních prostředků, pokud jim to situace dovolí. U některých organizací to má výrazný dopad na vlastní akviziční činnost, neboť na ni jsou schopny uvolnit jen velmi omezený objem finančních prostředků a nemají-li možnost rozložit splátku za nákup věci/souboru věcí do delšího časového období, pak k těmto nákupům ani nedochází. V dlouhodobějším horizontu tato situace pak ovlivňuje i kvalitu a komplexnost spravovaných sbírkových fondů.
Za účelem naplňování hlavního poslání muzeí a galerií připravil odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu návrh Pravidel Rady Kraje Vysočina pro poskytování finančních příspěvků na mimořádnou akviziční činnost muzeí a galerií zřizovaných Krajem Vysočina, viz RK-02-2017-08, př. 1, která by posílila akviziční činnost krajských sbírkotvorných organizací.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu po projednání s Ing. Janou Fischerovou, CSc., náměstkyní hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů předkládá Radě Kraje Vysočina návrh Pravidel Rady Kraje Vysočina pro poskytování finančních příspěvků na mimořádnou akviziční činnost muzeí a galerií zřizovaných Krajem Vysočina viz RK-02-2017-08, př. 1 a doporučuje jejich schválení.
Při posuzování těchto mimořádných akvizic bude zohledňována specializace a vymezení těchto institucí, soulad s jejich akvizičními plány, a bude se vycházet z doporučení sbírkotvorných komisí a povinných externích odborných posudků. Přednost bude dána mimořádným příležitostem k akvizicím, které umožní rozšířit sbírkové fondy o exponáty, které z odborného hlediska zhodnotí a doplní sbírky ve vlastnictví Kraje Vysočina a současně budou široké veřejnosti prezentovány ve stálých expozicích muzeí a galerií či prostřednictvím jimi realizovaných krátkodobých výstavních programů. Finančně podpořena by měla být taková věc/soubor věcí, která má potenciál pro upoutání pozornosti veřejností i médii a poskytne příležitost informovat o problematice sbírkotvorné činnosti galerií a muzeí zřizovaných Krajem Vysočina včetně péče o tyto sbírky. O poskytnutí finančního příspěvku bude rozhodovat Rada Kraje Vysočina na základě doporučení pracovní skupiny. Finanční prostředky určené na krytí mimořádné akviziční činnosti organizací jsou v rámci rozpočtu kapitoly Kultura na rok 2017 zařazeny do části Další možné požadavky OKPPCR v roce 2017, a to v předpokládaném objemu 1 mil. Kč. Jejich čerpání předpokládáme v souladu se schválením jednotlivých příspěvků Radou Kraje Vysočina.
Posílení mimořádné akviziční činnosti přispěje k naplňování hlavního poslání muzeí i galerií definovanému v jejich zřizovacích listinách, jímž je získávat, shromažďovat, trvale uchovávat, evidovat, odborně zpracovávat a zpřístupňovat veřejnosti sbírky muzejní povahy.
StanoviskaOdbor sekretariátu hejtmana souhlasí s navrhovaným řešením.
Odbor ekonomický materiál bere na vědomí.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Pravidla Rady Kraje Vysočina pro poskytování finančních příspěvků na mimořádnou akviziční činnost muzeí a galerií zřizovaných Krajem Vysočina dle materiálu RK-02-2017-08, př. 1.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
Termín 31. 1. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz