Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-01-2017-24

RK-01-2017-24.doc  RK-01-2017-24pr01.doc  RK-01-2017-24pr02.doc
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-01-2017-24
NázevKoupě pozemků v k. ú. a obci Čejov a k. ú. a obci Humpolec
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina zřizuje Školní statek Humpolec, Dusilov 384. Tato organizace m. j. hospodaří na zemědělských pozemcích ve vlastnictví kraje a na dalších zemědělských pozemcích jiných vlastníků na základě nájemních smluv. V současné době jsou Školnímu statku Humpolec nabízeny ke koupi pozemky od jednotlivých vlastníků, kteří jsou osloveni různými realitními společnostmi. Tito vlastníci nabízí (v tom lepším případě) své pozemky zprvu tomu, kdo na jejich pozemcích hospodaří, tj. školnímu statku, jinak je prodají právě zmiňovaným různým realitním kancelářím. Školní statek má zájem na zachování půdní držby a v případech, kdy vlastník pozemků souhlasí s prodejem za cenu ve výši znaleckého posudku nebo za cenu přijatelnou a odpovídající tržním cenám, má zájem o koupi pozemků potřebných k hospodaření. Školní statek proto jednal s vlastníky několika pozemků v k. ú. Čejov a k.ú. Humpolec o koupi pozemků, které jsou uvedeny v materiálu RK-01-2017-24, př. 1.
Školní statek se obrátil na OM se žádostí o zajištění souhlasu s koupí těchto pozemků.
Návrh řešení Dle Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina o vymezení majetkových práv a povinností příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina č. 09/2011 nejsou příspěvkové organizace zřizované Krajem Vysočina oprávněny nabývat koupí nemovitý majetek do svého vlastnictví. OM proto navrhuje koupit předmětné pozemky do vlastnictví kraje a svěřit je do hospodaření Školního statku Humpolec, Dusilov 384. K zajištění finančního krytí výdajů - kupní ceny navrhuje OM uložit Školnímu statku Humpolec, Dusilov 384 v případě, že zastupitelstvo kraje rozhodne o nabytí těchto pozemků, odvod z fondu investic ve výši 389 115 Kč do rozpočtu kraje.
Návrh usnesení předpokládá doporučení zastupitelstvu kraje rozhodnout úplatně nabýt předmětné pozemky.
Kupní smlouvy nejsou předkládány, jedná se o standardní smluvní vztahy.
StanoviskaOŠMS souhlasí s nabytím pozemků.

Školní statek Humpolec, Dusilov 384 žádá o koupi předmětných pozemků. Výdaje spojené s jejich pořízením je připraven krýt z fondu investic.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout nabýt úplatně pozemky a spoluvlastnické podíly od vlastníků v rozsahu a za kupní ceny dle materiálu RK-01-2017-24, př. 1.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 7. 2. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz