Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-01-2017-15

RK-01-2017-15.doc  RK-01-2017-15pr01.pdf  RK-01-2017-15pr02.doc  RK-01-2017-15pr03.doc
Číslo materiálu15
Číslo jednacíRK-01-2017-15
NázevProjekt Monitoring cyklistů a pěších v rámci sítě páteřních cyklotras a cyklostezek v Kraji Vysočina - etapa II
Zpracoval P. Stejskal
Předkládá L. Seidl
Počet příloh
Popis problémuJedná se o schválení projektového záměru Monitoring cyklistů a pěších v rámci sítě páteřních cyklotras a cyklostezek v Kraji Vysočina - etapa II (dále jen projekt ) a podání žádosti o dotaci do 1. výzvy 2017 Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech (dále jen NPPCRR ).
Nositelem tohoto projektu by byl Kraj Vysočina resp. Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Kraje Vysočina. Kraj Vysočina jako samosprávný celek, spadá do skupiny oprávněných žadatelů o podporu z podprogramu Rozvoj základní a doprovodné infrastruktury cestovního ruchu (117D72100), dotačního titulu č. 3 Rozvoj veřejné infrastruktury cestovního ruchu (dále jen dotační titul ), stanovené ve výzvě k předkládání žádostí o dotace. Dotační titul, který se oproti období 2010-2016 (Národní program podpory cestovního ruchu) změnil ve smyslu zaměření, oprávněných žadatelů i finanční alokace, byl ze strany Ministerstva pro místní rozvoj (dále jen MMR ) schválen s platností výzvy od 1. 11. 2016. Předkládání žádostí je možné do 6. 1. 2017.
Mezi nově podporované oblasti patří právě i monitoring návštěvnosti a podporovanou aktivitou je zde pořízení elektronických sčítačů (včetně SW) na sledování návštěvnosti v atraktivních turistických cílech a trasách regionu.
OKPPCR realizoval v roce 2016 první etapu monitoringu cyklistů a pěších v rámci sítě cyklotras a cyklostezek v Kraji Vysočina. Jednalo se o pořízení prvních čtyř kusů automatických selektivních sčítačů do majetku kraje a jejich osazení ve spolupráci s obcemi v rámci páteřních cyklotras, kterými jsou nadregionální cyklotrasy KČT č. 1, 16, 19, 26 a dále pak mezinárodní cyklotrasa Euro Velo č. 4. Tyto sčítače byly uvedeny do provozu v červnu 2016. První etapa pořízení sčítačů byla financována 100% z rozpočtu kraje. Následná jednotná správa a údržba sčítačů, odečet a zpracování dat ze sčítačů je zajištěna prostřednictvím rozpočtu OKPPCR a pozice krajského cyklokoordinátora. Data jsou využívána nejen v oblasti cestovního ruchu, ale také mají za cíl podpořit argumentaci nutnosti a oprávněnosti investic do infrastruktury pro cyklisty a pěší. Těmito investory jsou převážně právě obce příp. jejich dobrovolné svazky vznikající za tímto účelem.
Záměrem OKPPCR je postupné kompletní pokrytí páteřní sítě cyklotras v Kraji Vysočina. Za tímto účelem byla do rozpočtu OKPPCR na rok 2017 navržena částka 500 tis. Kč na realizaci etapy II.
Vzhledem k možnosti spolufinancování a v návaznosti na schválení rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2017 je předkládán radě kraje k odsouhlasení tento projektový záměr s cílem získání dotace z národních zdrojů a snížení tak objemu prostředků nutných z rozpočtu kraje na plánovanou etapu II monitoringu cyklistů.
Návrh řešení Cílem projektu je pořízení dalších 4 kusů automatických selektivních sčítačů do majetku kraje a osazení dalších vhodných lokalit v rámci páteřní sítě cyklotras v Kraji Vysočina. Vytipované lokality vycházejí z aktuálně, na národní úrovni schválené, sítě dálkových cyklotras a Euro Velo tras.
Předpokládané celkové náklady projektu jsou 669 554 Kč, z toho 100% jsou výdaje uznatelné z pohledu podmínek výzvy dotačního titulu. Dotace je stanovena na max. 50 % z celkových uznatelných výdajů projektu.
Monitoring cyklistů formou pořízení automatických sčítačů je v souladu se Strategií rozvoje cykloturistiky a cyklodopravy v Kraji Vysočina na období 2014-2020 a patří mezi doporučené aktivity její návrhové části (opatření B.3 Osvěta a informovanost).
Na základě výše uvedeného OKPPCR navrhuje Radě Kraje Vysočina schválit projektový záměr Monitoring cyklistů a pěších v rámci sítě páteřních cyklotras a cyklostezek v Kraji Vysočina - etapa II dle materiálu RK-01-2017-15, př. 1. a ukládá OKPPCR podat projektovou žádost dle materiálu RK-01-2017-15, př. 2. do 1. výzvy 2017 uvedeného dotačního titulu MMR.
V případě neschválení žádosti o dotaci z národních zdrojů bude projekt realizován dle původního záměru a modelu 2016 (etapa I) tj. ze schváleného rozpočtu kraje na rok 2017.
StanoviskaStanovisko odboru regionálního rozvoje:
Předkládaný projekt je v souladu a přispěje k naplňování Programu rozvoje Kraje Vysočina, prioritní oblast 5: Atraktivní kulturní a historické dědictví a cestovní ruch, Opatření 5.1 Infrastruktura cestovního ruchu, Specifický cíl: Zkvalitnění a rozšíření infrastruktury cestovního ruchu za účelem zvýšení turistické atraktivity Kraje Vysočina. Předkládaný projekt je rovněž v souladu se Strategií rozvoje cykloturistiky a cyklodopravy v Kraji Vysočina na období 2014 - 2020, opatření B.3 Osvěta a informovanost. V cestovním ruchu je obecně málo dostupných ucelených dat, proto aktivity vedoucí k systémovému sběru dat, jejich vyhodnocování a v návaznosti na vyhodnocení navrhování příslušných opatření lze považovat jednoznačně za strategické v dané oblasti. Dotační titul aktuálně vyhlášený MMR pro cestovní ruch je v mnoha bodech nejasný a nevhodně nastaven a přes sekretariáty regionálních stálých konferencí krajů (ORR) je s MMR v této věci vedeno intenzivní jednání.

Stanovisko odboru ekonomického:
Ve schváleném rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2017, v kapitole Kultura, § 2143 je uvažována částka 500 tis. Kč na monitoring cyklistů etapa II.

Stanovisko grémia ředitele:
Grémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
záměr projektu Monitoring cyklistů a pěších v rámci sítě páteřních cyklotras a cyklostezek v Kraji Vysočina - etapa II dle materiálu RK-01-2017-15, př. 1;
ukládá
odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Kraje Vysočina podat projektovou žádost dle materiálu RK-01-2017-15, př. 2. do 1. výzvy 2017 Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech, podprogramu Rozvoj základní a doprovodné infrastruktury cestovního ruchu, dotačního titulu č. 3 Rozvoj veřejné infrastruktury cestovního ruchu.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
Termín 6. 1. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz