Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-41-2016-72

RK-41-2016-72.doc  RK-41-2016-72pr01.doc
Číslo materiálu72
Číslo jednacíRK-41-2016-72
NázevVýzva k podávání žádostí o zařazení do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina
Zpracoval J. Bína, E. Volavková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo Kraje Vysočina na svém zasedání dne 12. 5. 2015 schválilo Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro zařazování do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina. Proces zařazování sociálních služeb do sítě byl doplněn o zřízení Pracovní skupiny pro posuzování žádostí o zařazení do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina s přímým zapojením členů zastupitelstva kraje. Dalším krokem je schválení Výzvy k podávání žádostí o zařazení do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina. Rada kraje ve své výzvě stanoví termín podávání žádostí, jejich náležitosti, obecné a specifické kvalifikační parametry pro zařazení do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina pro jednotlivé druhy sociálních služeb i priority kraje pro rozšíření Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina. Obecné kvalifikační parametry jsou registrace sociální služby, zkušenost s poskytováním sociální služby, soulad se Střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb, ekonomická způsobilost doložená hospodářskými výsledky, bezúhonnost z hlediska správních deliktů podle zákona o sociálních službách. Specifické parametry jsou nastaveny pro jednotlivé druhy a formy sociálních služeb. Dále jsou ve výzvě stanoveny priority pro rozšíření Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina. Poprvé byla výzva k podávání žádostí o zařazení do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina v roce 2015. Zásady schválené zastupitelstvem kraje předpokládají, že výzva a navazující rozhodovací proces budou za účelem rozhodování o požadavcích a potřebách z terénu probíhat každý rok.
Výzvu pro zařazování sociálních služeb do Krajské sítě sociálních služeb od roku 2018, ev. od pololetí roku 2017 vyhlašujeme již nyní, aby měli žadatelé větší časový prostor pro zpracování svých žádostí a zároveň aby odbor sociální věcí měl možnost po předložení žádostí analyzovat dostupné zdroje a potřebnost žádostí. Podané žádosti bude dle výše uvedených Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina posuzovat pracovní skupina, jejíž členové budou nově jmenováni na jednání zastupitelstva kraje v únoru, dále Komise sociální a pro oblast protidrogové politiky, rada kraje a zastupitelstvo kraje, které má za úkol závazné rozhodnutí o zařazení nebo nezařazení do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina. Zařazení do této sítě je podmínkou pro financování sociálních služeb z dotace MPSV, případně z rozpočtu kraje. Předpokládáme žádosti o zařazení nových sociálních služeb nebo jejich navýšených kapacit pro rok 2018, případně s delším časovým výhledem, pokud jde o připravovanou investici nebo o žádost o investiční dotaci ze státního rozpočtu nebo z prostředku EU. Ve výjimečných případech může být nově zařazená služba financována již v roce 2017.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje vyhlásit Výzvu k podávání žádostí o zařazení do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina dle materiálu RK-41-2016-72, př. 1.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
vyhlásit Výzvu k podávání žádostí o zařazení do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina dle materiálu RK-41-2016-72, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 2017- 6- 30
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz