Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-41-2016-63

RK-41-2016-63.doc  RK-41-2016-63pr01.xls
Číslo materiálu63
Číslo jednacíRK-41-2016-63
NázevRozhodnutí o nájemném z bytů ve vlastnictví Kraje Vysočina
Zpracoval P. Dvořák
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o rozhodnutí o úpravě nájemného z bytů s účinností od 1. 1. 2017 na období roku 2017.
Správu bytového fondu ve vlastnictví Kraje Vysočina vykonávají příspěvkové organizace zřizované Krajem Vysočina a to na základě předání majetku k hospodaření příspěvkové organizaci zřizovací listinou nebo na základě příkazní smlouvy uzavřené mezi Krajem Vysočina (jako příkazcem) a jednotlivými nemocnicemi (jako příkazníkem). Stavebně technický stav bytového fondu (ne vždy je prováděna dostatečná údržba a opravy), umístnění bytového fondu (byty jsou umístněny v objektech - areálech sloužících k hlavnímu předmětu činnosti příspěvkové organizace) a skutečnosti, že nájemce bytu byl nebo je zpravidla zaměstnancem příspěvkové organizace, byly důvodem neuplatnění veřejného nabídkového řízení na pronájem bytu včetně nabídky nájemného . Veřejné nabídkové řízení na pronájem bytu včetně soutěže výše ceny nájemného jsou uplatňovány především při správě bytového fondu ve vlastnictví měst a obcí. Úprava nájemného z bytů ve vlastnictví Kraje Vysočina v roce 2015 byla schválena usnesením rady kraje 2265/37/2014 ze dne 9. 12. 2014.
Dle zákonem stanovených podmínek a rozhodnutí rady kraje bylo v období od 1. 1. 2007, a to každoročně, v období do 31. 12. 2010 jednostranně zvyšováno nájemné, pokud se pronajímatel s nájemcem na změně nájmu nedohodl jinak. U vyjmenovaných měst (v kraji Vysočina se týkalo města Jihlavy) byla prodloužena doba jednostranného zvyšování nájemného do 31. 12. 2012. U nájemních bytů ve městě Jihlava bylo možné uplatnit jednostranné zvýšení nájemného dle úpravy platné pro rok 2012 až na hodnotu cílového měsíčního nájemného ve výši 73,42 Kč/m2/měsíc. Skutečná výše nájemného uplatněná u bytů ve městě Jihlava se pohybovala v roce 2011 v rozpětí od 51 Kč až 62 Kč/m2/měsíc a dle rozhodnutí rady kraje bylo uplatněno právo na jednostranné zvýšení nájemného u bytů v Jihlavě v roce 2012 na hodnotu 62 Kč/m2/měsíc. Dle rozhodnutí rady kraje pro rok 2013 a 2014 bylo nájemné u bytů ve městě Jihlavy stanoveno ve stejné výši jako v roce 2012, tj. 62 Kč/m2/měsíc. Nájemné na rok 2015 u bytů v Jihlavě bylo stanoveno ve výši 74 Kč Kč/m2/měsíc a u ostatních bytů bylo nájemné zvýšeno o 5 %. Informace o výši nájemného a počtu bytů je uvedena v materiálu RK-41-2016-63, př. 1.
Návrh řešení Návrh usnesení předpokládá rozhodnutí rady kraje o úpravě nájemného s účinností od 1. 1. 2017 a doby nájmu.
Dle právní úpravy platné od 1. 1. 2014 obsažené v zákoně č. 89/2012 Sb., v novém občanském zákoníku je v § 2249 mimo jiné stanoveno: (1) Neujednají-li si strany zvyšování nájemného nebo nevyloučí-li zvyšování nájemného výslovně, může pronajímatel v písemné formě navrhnout nájemci zvýšení nájemného až do výše srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě, pokud navržené zvýšení spolu s tím, k němuž již došlo v posledních třech letech, nebude vyšší než dvacet procent. K návrhu učiněnému dříve než po uplynutí dvanácti měsíců, v nichž nájemné nebylo zvýšeno, nebo který neobsahuje výši nájemného a nedokládá splnění podmínek podle tohoto ustanovení, se nepřihlíží. (2) Prováděcí právní předpis stanoví podrobnosti a postup pro zjištění srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě. Prováděcí právní předpis Nařízení vlády č. 453/2013 Sb., o stanovení podrobností a postupu pro zjištění srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě. Dle § 3 NV se pro zjištění srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě a pro konkrétní byt určí podle znaleckého posudku nebo na základě prokazatelného doložení výše nejméně 3 srovnatelných nájemných.
Nesdělí-li nájemce v písemné formě pronajímateli, že se zvýšením nájemného souhlasí, určí výši nájemného na návrh pronajímatele soud. Soud tak samostatně rozhodne o výši nájemného do výše, která je v místě a čase obvyklá.
Zvýšení nájemného u bytů ve městě Jihlava o 19,4 %, na částku 74 Kč/m2/měsíc v roce 2015 reflektovalo podmínku stanovenou v § 2249 odst. 1 NOZ, tj. zvýšení nájemného v posledních třech letech maxim do výše dvaceti procent. Nájemné u bytů mimo město Jihlava bylo zvýšeno o 5 %.
Návrh usnesení předpokládá, že pro rok 2017:
- u dříve uzavřených nájemních smlouvách na dobu neurčitou nebo po dobu trvání pracovního poměru a u nově uzavíraných nájemních smlouvách, nebo při prodloužení nájemní doby, bude uplatňováno nájemné dle materiálu RK-41-2016-63, př. 1;
- u nájmů, které byly stanoveny odlišně, z důvodu např. stavebně technického stavu a vybavenosti bytu nebo výsledku veřejného nabídkového řízení na pronájem volného bytu bude výše nájmu zachována;
- nové nájemní smlouvy nebo dodatky nájemní smlouvy budou uzavřeny písemně na dobu určitou, maximálně do 31. 12. 2017.
Současně návrh usnesení předpokládá doporučení příspěvkovým organizacím využívat oprávnění při sjednání nájemní smlouvy, aby nájemce složil peněžní jistotu k zajištění nájemného a úhrady za plnění poskytovaná v souvislosti s užíváním bytu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
ředitelům příspěvkových organizací, které zabezpečují správu bytového fondu ve vlastnictví Kraje Vysočina:
* u dříve uzavřených nájemních smlouvách na dobu neurčitou nebo po dobu trvání pracovního poměru a u nově uzavíraných nájemních smlouvách, nebo při prodloužení nájemní doby, bude uplatňováno nájemné dle materiálu RK-41-2016-63, př. 1;
* u nájmů, které byly stanoveny odlišně, z důvodu např. stavebně technického stavu a vybavenosti bytu nebo výsledku veřejného nabídkového řízení na pronájem volného bytu bude výše nájmu zachována;
* nové nájemní smlouvy nebo dodatky nájemní smlouvy budou uzavřeny písemně na dobu určitou, maximálně do 31. 12. 2017;
doporučuje
ředitelům příspěvkových organizací, kteří zabezpečují správu bytového fondu ve vlastnictví Kraje Vysočina využít oprávnění při sjednání nájemní smlouvy, aby nájemce složil peněžní jistotu k zajištění nájemného a úhrady za plnění poskytovaná v souvislosti s užíváním bytu.
Odpovědnost ředitelé příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina, odbor majetkový
Termín 31. 12. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz