Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2005-29

RK-17-2005-29.doc
Číslo materiálu29
Číslo jednacíRK-17-2005-29
NázevNávrh stipendijního řádu škol zřizovaných krajem Vysočina
Zpracoval M. Pech, A. Křivánek
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuNa základě § 30 odst. 4 zákona č. 561/2005 Sb.,o předškolním, základním, středním, vyšším a jiném vzdělávání (školský zákon), může ředitel střední nebo vyšší odborné školy se souhlasem zřizovatele vydat stipendijní řád, podle něhož lze žákům a studentům poskytovat prospěchové stipendium.
Návrh řešení Stipendium se poskytuje většinou jako jednorázová odměna žákům a studentům, kteří v průběhu celého studia a u maturity dosahovali v řádném denním studiu vynikajících studijních výsledků. Kritéria pro poskytování stipendia, jeho výši a výplatní termín stanoví ředitel školy. Jednorázové prospěchové stipendium navrhuje OŠMS přiznat do výše 1000 Kč. Finanční prostředky na prospěchová stipendia nejsou hrazeny z přímých výdajů na vzdělání a schválení stipendijního řádu nemůže být důvodem pro navýšení požadavků na rozpočet zřizovatele, ale je nutné je pokrýt z dalších finančních zdrojů, zejména z vlastních příjmů, popřípadě z prostředků jiných osob.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádaná.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s vydáním stipendijního řádu na školách zřizovaných krajem Vysočina podle kritérií vydaných ředitelem školy a s výší stipendia do 1000 Kč na žáka za vynikající studijní výsledky během celého denního studia a u maturity.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín květen 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz