Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2005-27

RK-17-2005-27.doc  RK-17-2005-27pr1.doc  RK-17-2005-27pr2.doc  RK-17-2005-27pr2upr1.doc
Číslo materiálu27
Číslo jednacíRK-17-2005-27
NázevPojištění majetku a odpovědnosti za škody organizací zřizovaných krajem Vysočina
Zpracoval P. Dvořák
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuSpráva centrálního pojištění majetku kraje, včetně odpovědnostních rizik kraje Vysočina a organizací zřizovaných krajem Vysočina, je realizována za úzké spolupráce mezi organizacemi kraje Vysočina prostřednictvím pojišťovacího makléře - společností STACH & S. T., a. s., Praha. Výkon činností související se správou pojištění je upraven v příkazní smlouvě uzavřené mezi krajem Vysočina jako příkazcem a společností
STACH & S. T., a. s., Praha, jako příkazníkem, která byla schválena radou kraje usnesením 340/22/2002/RK. Příkazník se mimo jiné zavázal ke zpracování informací o realizaci pojistného programu, vyhledávání optimálního pojištění pro příkazce, tj. přípravu, předkládání a provádění návrhů pro zlepšení a aktualizaci pojištění, posuzování případných návrhů zpracovaných ze strany pojišťovny. Hodnocení pojistného programu kraje Vysočina za rok 2004 je obsahem materiálu RK-17-2005-27, př. 1.
Návrh řešení Součástí hodnocení pojistného programu kraje Vysočina jsou i specifické požadavky organizací zřizovaných krajem Vysočina na úpravu - rozšíření pojištění nad rámec komplexního pojistného programu kraje Vysočina. Odbor majetkový na základě předchozího projednání se zástupci pojišťovacího makléře a stanovisek odvětvových odborů krajského úřadu předkládá návrh na rozšíření komplexního pojistného programu kraje Vysočina dle materiálu RK-17-2005-27, př. 2. Návrh obsahuje již nabídku ceny zjištěnou na základě poptávky u pojistitele.
Byla provedena poptávka pojištění
- odcizení věcí a zavazadel z motorového vozidla
- nákladů na nájem náhradního vozidla
- notebooků
Dále byla provedena poptávka pojištění rizika záplava a povodeň nemovitého a movitého majetku pro VOŠ, Gymnázium, SSŠ a SOU Světlá nad Sázavou. Jedná se o pojištění objektu hutě ve kterém se nachází sklářská pec. Objekt je umístěn v záplavové oblasti 20ti leté vody.
Návrh dále předpokládá uložení úkolu pro všechny příspěvkové organizace zřizované krajem Vysočina a krajskému úřadu týkající se hlášení všech pojistných událostí správci pojištění, které na majetku nebo v souvislosti s činností příspěvkové organizace vznikly a které dle současných podmínek systému pojištění jsou nelikvidními pojistnými událostmi. Monitoringem těchto i nelikvidních pojistných událostí je shromažďování informací pro nastavení nového pojistného programu od 1. 1. 2008 a s tím spojeného výběrového řízení na výběr pojistitele (stávající 5-ti letý pojistný program skončí 31. 12. 2007). Zpracování a soustředění těchto informací bylo projednáno s pojišťovacím makléřem, který s tímto vyslovil souhlas.
K věcnému a průkaznému posouzení dopadu spojeného s návrhem na další změnu - snížení spoluúčasti u havarijního pojištění z 10 %, min. 10.000,-Kč na 5 %, min. 5.000,-Kč, popřípadě i na nulovou spoluúčast (návrh na změnu spoluúčasti uplatnil Krajský úřad kraje Vysočina a příspěvková organizaci Zdravotnická záchranná služba kraje Vysočina, Jihlava), je navrhováno sledovat vznik všech pojistných událostí (nyní jsou hlášeny a sledovány pouze likvidní pojistné události dle výše spoluúčasti). Zpracování a vyhodnocení těchto nyní "nelikvidních" pojistných událostí bude dle projednání se zástupci společnosti STACH & S. T., a. s., Praha zajištěno prostřednictvím pojišťovacího makléře. Na základě těchto podkladů o skutečném vzniku pojistných událostí za rok 2005 a s tím spojené výše škod, bude vyhodnocen ekonomický přínos změny výše spoluúčasti a následně předložen RK k rozhodnutí.
StanoviskaOdbor školství mládeže a sportu souhlasí s předloženým návrhem pojištění VOŠ, Gymnázia, SSŠ a SOU Světlá nad Sázavou.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví dle projednání s nemocnicemi zřizovanými krajem Vysočina nedoporučuje úpravu limitu odpovědnosti nemocnic.
Odbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu souhlasí s návrhem usnesení.
Majetkový správce VOŠ, Gymnázium, SSŠ a SOU Světlá nad Sázavou souhlasí s návrhem pojištění záplava a povodeň dle podmínek obsažených v materiálu RK-17-2005-27, př. 2.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
zprávu pojišťovacího makléře o realizaci pojistného programu kraje Vysočina za rok 2004 dle materiálu RK-17-2005-27, př. 1;
schvaluje
rozšíření komplexního pojistného programu kraje Vysočina dle materiálu RK-17-2005-27, př. 2;
ukládá
ředitelům příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina a krajskému úřadu oznamovat pojišťovacímu makléři společnosti STACH & S. T., a. s., Praha vznik všech pojistných událostí.
Odpovědnost OM, OSŘKŽÚ, ředitelé příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina
Termín průběžný 2005 - 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz