Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-40-2016-107

RK-40-2016-107.doc  RK-40-2016-107pr01.doc  RK-40-2016-107pr02.doc  RK-40-2016-107pr03.xls  RK-40-2016-107pr04.xls  RK-40-2016-107pr05.pdf
Číslo materiálu107
Číslo jednacíRK-40-2016-107
NázevProjektový záměr Kraje Vysočina na čerpání prostředků z IROP - Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS KV - zvýšení předpokládaných výdajů
Zpracoval J. Dvořáková
Předkládá S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo kraje usnesením č. 0394/05/2016/ZK udělilo souhlas s realizací projektu Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS KV (dále jen projekt ) a schválilo:
* převod finančních prostředků ve výši max. 45 mil. Kč z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet kraje určený na financování projektu s tím, že finanční prostředky budou uvolňovány postupně podle aktuální potřeby projektu, a to za předpokladu, že bude projekt řídícím orgánem IROP schválen;
* závazek Kraje Vysočina týkající se spolufinancování schváleného projektu Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS KV z rozpočtu Kraje Vysočina ve výši 10 % celkových způsobilých výdajů projektu.
Projekt připravuje odbor zdravotnictví ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Kraje Vysočina, příspěvkovou organizací, odborem majetkovým a Projektovou kanceláří Kraje Vysočina, příspěvkovou organizací, v rámci 27. výzvy k podávání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu (dále jen IROP ), specifického cíle 1.3 - Zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof.
Při přípravě projektové dokumentace a položkového rozpočtu projektu se objevily nové skutečnosti, které původní rozpočet projektu výrazně navýšily. Důvody navýšení předpokládaných výdajů projektu jsou uvedeny v materiálu RK-40-2016-107, př. 1.
Podrobná charakteristika a zdůvodnění potřebnosti realizace tohoto projektu, technické a technologické řešení a výstupy projektu jsou uvedeny ve studii proveditelnosti (dále jen studie ) v materiálu RK-40-2016-107, př. 2. Přílohy studie, které obsahují rozpočet projektu a podklady pro CBA analýzu včetně plánu cash-flow jsou uvedeny v materiálu
RK-40-2016-107, př. 3 a RK-40-2016-107, př. 4. V CBA analýze jsou vyčísleny předpokládané provozní výdaje a predikované příjmy projektu. Podrobná rekapitulace položkového rozpočtu stavby zpracovaná projekční kanceláří PROJEKT CENTRUM NOVA, s. r. o., je součástí materiálu RK-40-2016-107, př. 5.
Návrh řešení Odbor zdravotnictví radě kraje navrhuje doporučit zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků ve výši 40,4 mil. Kč z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet projektu na přípravu a realizaci projektu z důvodu navýšení předpokládaných výdajů projektu. Finance budou uvolňovány v průběhu let 2016-2020 postupně dle aktuální potřeby.
Zastupitelstvo kraje usnesením č. 0079/02/2016/ZK udělilo souhlas s realizací projektu Nákup techniky pro ZZS KV na přizpůsobení se klimatickým podmínkám , a také schválilo převod finančních prostředků ve výši max. 54 mil. Kč z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet kraje určený na financování projektu Nákup techniky pro ZZS KV na přizpůsobení se klimatickým podmínkám . Dle rozhodnutí řídícího orgánu IROP byla registrovaná žádost o podporu k tomuto záměru z důvodu vysokého převisu žádostí nad alokací výzvy vyřazena z další administrace. Záměr nelze zařadit mezi náhradní projekty a v současné době se neplánuje ani další výzva v této aktivitě. Z výše uvedeného lze schválený převod použít na případné financování zvýšených předpokládaných výdajů projektu.
StanoviskaOdbor ekonomický: Na uvedený projekt byl schválen převod na zvl. účet ve výši max.
45 mil. Kč. Krajské spolufinancování je plánováno ve výši 10 % způsobilých výdajů, tedy v případě navýšení rozpočtu projektu cca 8,5 mil. Kč plus neuznatelné výdaje.
Odbor majetkový: Jako výchozí materiál pro tvorbu PD pro povolení stavby bylo použito studie zpracované projekční kanceláří Projektcentrum NOVA na jaře roku 2016. Na výrobních výborech projektu Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS KV bylo postupně dopracováváno konstrukční řešení objektu a zapracovávány požadavky budoucího uživatele na provoz objektu. Zejména požadavek na výcvik leteckých záchranářů znamenal výrazný nárůst potřeby vysokého prostoru a vybavení. Tento požadavek byl vyřešen doplněním objektu o halu vysokou 11m o půdorysných rozměrech cca 8 x 18m. Do této haly je umístěna vnitřní část lezecké stěny a trenažér práce v podvěsu. Trenažér se skládá z torza vrtulníku plně vybaveného záchranářskou technikou (úchyty, lůžko, sedačky záchranářů, cargo hák...) umístěném na pohyblivém jeřábovém mechanizmu a z přídavných zařízení imitujících situace a povrchy ze záchranářské praxe (šikmá střecha s různými krytinami, římsa, okno, komín, balkon). Trenažér tak umožní nácvik navádění vrtulníku i vlastní proces navázání a odvozu zraněného v reálných podmínkách s použitím prostředků běžně používaných v záchranářské praxi. Jedná se tak o prostory plně umožňující provádět výcvik leteckých záchranářů a o unikátní zařízení v celé České republice. Předpokládané náklady odpovídají cenové hladině ÚRS pololetí 2016, objemu a navýšení rozsahu stavby. Vzhledem k výběru zhotovitele formou veřejného výběrového řízení lze předpokládat snížení realizační ceny díla oproti ceně predikované projektantem.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit převod dalších finančních prostředků ve výši 40,4 mil. Kč z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet kraje určený na financování předpokládaných výdajů projektu Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS KV s tím, že finanční prostředky budou uvolňovány postupně podle aktuální potřeby projektu.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, odbor ekonomický
Termín 2016- 12- 31
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz