Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-40-2016-52

RK-40-2016-52.doc  RK-40-2016-52pr01.doc  RK-40-2016-52pr02.doc  RK-40-2016-52pr03.doc  RK-40-2016-52pr04.doc  RK-40-2016-52pr05.doc  RK-40-2016-52pr06.doc  RK-40-2016-52pr07.doc  RK-40-2016-52pr08.doc  RK-40-2016-52pr09.doc  RK-40-2016-52pr10.xls
Číslo materiálu52
Číslo jednacíRK-40-2016-52
NázevProjektové záměry středních škol pro výzvy IROP určené pro investice do středního a vyššího odborného vzdělávání
Zpracoval J. Hadravová, L. Mikulášková
Předkládá K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuMateriál předkládá k projednání projektové záměry krajem zřizovaných středních škol pro získání podpory z programu IROP v oblasti vzdělávání.
Rada kraje projednala usnesením č. 1317/24/2016/RK ze dne 25. 7. 2016 principy financování projektových záměrů středních škol ze střednědobých plánů (zásobníku akcí) a jejich upřesnění pro výzvy 32 a 33 IROP (Infrastruktura středních a vyšších odborných škol). Současně byl projednán Rámec podpory z prostředků zřizovatele pro menší projekty zaměřené zejména na vybavení (se stavební část cca do 2 mil. Kč) - je přiložen v materiálu RK-40-2016-52, př. 1. Dle tohoto rámce kraj zajistí předfinancování a spolufinancování stavební části projektů, konektivity a bezbariérovosti a předfinancování na pořízení vybavení ve výši 3 000 Kč na žáka/žákyni. Prostředky na předfinancování budou poskytnuty formou zápůjčky po schválení projektu, prostředky na spolufinancování jako příspěvek na provoz po ukončení a vyúčtování projektu. Jedná se pouze o rámec, o skutečné výši podpory na jednotlivé projekty rozhodnou orgány kraje na základě momentálně předkládaných projektových fiší. Jde o Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě, jehož projektový záměr je popsán v materiálu RK-40-2016-52, př. 2, o Střední průmyslovou školu Třebíč, jejíž projektový záměr je popsán v materiálu
RK-40-2016-52, př. 3, o Vyšší odbornou školu a Střední průmyslovou školu Žďár nad Sázavou, jejíž projektový záměr je popsán v materiálu RK-40-2016-52, př. 4, o Střední školu průmyslovou, technickou a automobilní Jihlava, jejíž projektový záměr je popsán v materiálu RK-40-2016-52, př. 5, o Střední odbornou školu Nové Město na Moravě, jejíž projektový záměr je popsán v materiálu RK-40-2016-52, př. 6, o Hotelovou školu Světlá a Střední odbornou školu řemesel Velké Meziříčí, jejíž projektový záměr je popsán v materiálu
RK-40-2016-52, př. 7, o Vyšší odbornou školu a Střední školu veterinární, zemědělskou a zdravotnickou Třebíč, jejíž projektový záměr je popsán v materiálu RK-40-2016-52, př. 8 a o Střední školu řemesel a služeb Moravské Budějovice, jejíž projektový záměr je popsán v materiálu RK-40-2016-52, př. 9. Tabulka s přehledem projektových záměrů je v materiálu RK-40-2016-52, př. 10.
Návrh řešení Projekty jsou navrženy k financování z programu IROP a byly registrovány v informačním systému do 18. 11. 2016. Pokud rada kraje neudělí souhlas s realizací, škola registraci zruší bez sankcí. Zkušenosti z minulých let bohužel ukazují, že lze očekávat dlouhou dobu vyřizování a splácení žádostí o platbu (rok i více měsíců). Tyto lhůty přesahují možnosti všech organizací dlouhodobě předfinancovat a spolufinancovat (v rámci konektivity a bezbariérovosti) projekty. Z tohoto důvodu žádají organizace o poskytnutí zápůjčky na předfinancování a spolufinancování dle principů financování projektových záměrů schválených RK. Zápůjčka bude řešena samostatným materiálem. Střední škola průmyslová, technická a automobilní Jihlava si předfinancování i spolufinancování zajistí sama. Podrobnější vyjádření OŠMS je v materiálu RK-40-2016-52, př. 11.
Stanoviska* Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Projektová kancelář: Projekt je vhodný k podpoře do IROP SC 2.4, výzva č. 32. Podmínkou přijatelnosti projektu je, aby k odborným učebnám byl zajištěn bezbariérový přístup. Dle současného výkladu CRR již není nezbytně nutné dělat v rámci projektu stavební úpravy.
Odbor informatiky: Konzultace IT části rámcově provedena. S projektem souhlasíme.
Odbor majetkový: S projektem souhlasíme.
Odbor regionálního rozvoje: ORR doporučuje upozornit žadatele, že podmínkou přijatelnosti projektu je zajištění bezbariérovosti (z předložených podkladů není zřejmé, zda je s tím počítáno či škola potřebným zázemím již disponuje). V projektové fiši je dále uvedeno, že se nepočítá s náklady na přípravnou fázi. Vzhledem k tomu, že se bude jednat o stavební úpravy, lze předpokládat, že bude zpracovávána technická dokumentace. Pokud tomu tak je, je třeba tyto náklady do rozpočtu projektu uvést. V projektové fiši je zcela nedostatečně popsána vazba na strategické dokumenty kraje.
Grémium ředitele: GŘ souhlasí s PZ. OI svoje stanovisko upravil na ANO , OM diskutuje stavební úpravy se zástupci školy a OŠMS.

* Střední průmyslová škola Třebíč

Projektová kancelář: Projekt je vhodný k podpoře do IROP SC 2.4, výzva č. 33 SVL. Podmínkou přijatelnosti IROP je, aby součástí projektu byly stavební úpravy odborné učebny (technické zhodnocení), dále je vhodné řešení zeleně, konektivity. Není možné řešit pouze nákup vybavení odborné učebny.
Odbor majetkový: S projektem souhlasíme za podmínky, že bude zpracována stavební projektová dokumentace včetně všech potřebných stanovisek dotčených orgánů státní správy a bude předložena odboru majetkovému k odsouhlasení.
Odbor regionálního rozvoje: ORR souhlasí s realizací projektového záměru.
Grémium ředitele: Po upřesnění OŠMS doporučuji akci k realizaci. Stavební úpravy bude PO řešit mimo projekt. Jedná se o finální stanovisko grémia ředitele.

* Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Žďár nad Sázavou

Projektová kancelář: Projekt je vhodný k podpoře do IROP SC 2.4, výzva č. 33 SVL. Podmínkou přijatelnosti IROP je, aby součástí projektu byly stavební úpravy odborné učebny (technické zhodnocení), dále je vhodné řešení zeleně, konektivity. Není možné řešit pouze nákup vybavení odborné učebny.
Odbor informatiky: Projekt dle sdělení PO neřeší informační technologie.
Odbor majetkový: S projektem souhlasíme.
Odbor regionálního rozvoje: ORR souhlasí s realizací projektového záměru
Grémium ředitele: Grémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem a děkujeme za doplnění.

* Střední škola průmyslová, technická a automobilní Jihlava

Projektová kancelář: Projekt vyhovuje podmínkám programu IROP, konkrétně SC 2.4, výzvě č. 33. Zároveň je třeba zmínit, že aktuální výklad CRR, že není nutné mít v rámci projektu také stavební úpravy, není nikde písemně podložen. Dále škola neplánuje řešit konektivitu ani zeleň, tudíž přichází o 6 bodů.
Odbor informatiky: OI s realizací projektu souhlasí s tím, že v případě schválení projektu bude dále diskutována návaznost na ostatní IROP projekty školy.
Odbor regionálního rozvoje: ORR souhlasí s realizací projektového záměru
Grémium ředitele: GŘ souhlasí s projektovým záměrem.

* Střední odborná škola Nové Město na Moravě

Projektová kancelář: Projekt je vhodný k podpoře z programu IROP SC 2.4, výzva č. 32 SVL. Doporučujeme do projektu zahrnout stavební úpravy, konektivitu, zeleň.
Odbor informatiky: Projekt dle sdělení PO neřeší informační technologie.
Odbor majetkový: S projektem souhlasíme.
Odbor regionálního rozvoje: ORR souhlasí s realizací projektového záměru
Grémium ředitele: GŘ souhlasí s PZ. Dle informace OŠMS nebude součástí projektu konektivita a stavební úpravy projednali se zástupci OM.

* Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí

Projektová kancelář: Projektový záměr odpovídá podmínkám výzvy č. 32 Infrastruktura středních škol a vyšších odborných škol Integrovaného regionálního operačního programu. Projektová kancelář Kraje Vysočina doporučuje projekt zaregistrovat do této výzvy v nejbližším možném termínu.
Odbor informatiky: Projekt by s OI konzultován. Souhlasíme.
Odbor majetkový: S projektem souhlasíme.
Odbor regionálního rozvoje: ORR souhlasí s realizací projektového záměru
Grémium ředitele: GŘ souhlasí s projektovým záměrem. Jménem GŘ Eva Janoušková.

* Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnická Třebíč

Projektová kancelář: Projekt je vhodný k podpoře do IROP SC 2.4, výzva č. 33 SVL. Termín ukončení výzvy je 18. 11. 2016. Podmínkou přijatelnosti IROP je řešení bezbariérového přístupu školy popřípadě včetně sociálního zařízení, se zajištěním bezbariérového přístupu odborných učeben. Pro podání projektu musí být zajištěna projektová dokumentace pro stavební povolení a musí být zažádáno o stavební povolení. Povinnou součástí žádosti o dotaci je také položkový rozpočet pro všechny části projektu. U stavebních částí dle ceníků stavebních prací, u ostatních musí být doložen způsob stanovení předpokládané ceny dle pravidel IROP. Je možné, aby součástí projektu byly také stavební úpravy odborné učebny (technické zhodnocení) plus vybavení. Dále je vhodné řešení zeleně, konektivity.
Odbor informatiky: Konzultace k IT rozpočtu proběhla. S návrhem projektu souhlasíme.
Odbor majetkový: S projektem souhlasíme.
Odbor regionálního rozvoje: Na základě dostupných podkladů ORR nemá připomínky k předloženému projektovému záměru. ORR zároveň doporučuje konzultovat projektový záměr na CRR Jihlava, pokud tak ještě nebylo učiněno.
Grémium ředitele: GŘ souhlasí s projektovým záměrem. Jménem GŘ Eva Janoušková.

* Střední škola řemesel a služeb Moravské Budějovice

Projektová kancelář: Projekt je vhodný k podpoře z programu IROP SC 2.4, výzva č. 33 SVL. Doporučujeme do projektu zahrnout stavební úpravy, konektivitu, zeleň.
Odbor informatiky: Projekt je již s OI konzultován. Souhlasíme s jeho realizací.
Odbor majetkový: S projektem souhlasíme.
Odbor regionálního rozvoje: ORR souhlasí s realizací projektového záměru
Grémium ředitele: GŘ souhlasí s PZ. Jménem GŘ Eva Janoušková
Odbor ekonomický:
Závazek kraje v celkové výši 19 352 779 Kč na předfinancování projektů škol zřizovaných krajem bude třeba řešit zapojením Fondu strategických rezerv Kraje Vysočina, případně cizími zdroji.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s realizací projektového záměru:
* Gymnázia Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě, dle materiálu RK-40-2016-52, př. 2
* Střední průmyslové školy Třebíč, dle materiálu RK-40-2016-52, př. 3
* Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou, dle materiálu
RK-40-2016-52, př. 4
* Střední školy průmyslové, technické a automobilní Jihlava, dle materiálu
RK-40-2016-52, př. 5
* Střední odborné školy Nové Město na Moravě, dle materiálu RK-40-2016-52, př. 6
* Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí, dle materiálu
RK-40-2016-52, př. 7
* Vyšší odborné školy a Střední školy veterinární, zemědělské a zdravotnické Třebíč, dle materiálu RK-40-2016-52, př. 8
* Střední školy řemesel a služeb Moravské Budějovice, dle materiálu RK-40-2016-52, př. 9
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit:
* finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat a spolufinancovat projekt Gymnázia Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě Maturitu zvládneme dle materiálu RK-40-2016-52, př. 2, do výše 2 793 000 Kč (z toho spolufinancování 180 000 Kč) za podmínky, že poskytovatel dotace projektový záměr schválí;
* finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat projekt Střední průmyslové školy Třebíč Zvýšení kvality vzdělávání v elektrotechnických a strojírenských oborech nákupem laserové tiskárny na výrobu plošných spojů a moderních obráběcích CNC strojů dle materiálu RK-40-2016-52, př. 3, do výše 2 036 000 Kč za podmínky, že poskytovatel dotace projektový záměr schválí;
* finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat projekt Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou Laboratoř elektrotechnických měření dle materiálu RK-40-2016-52, př. 4, do výše 2 748 000 Kč za podmínky, že poskytovatel dotace projektový záměr schválí;
* finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat projekt Střední odborné školy Nové Město na Moravě Modernizace technologie truhlářské a tesařské dílny dle materiálu RK-40-2016-52, př. 6, do výše 1 050 000 Kč za podmínky, že poskytovatel dotace projektový záměr schválí;
* finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat projekt Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí Zvýšení kompetencí žáků dle materiálu
RK-40-2016-52, př. 7, do výše 1 173 000 Kč za podmínky, že poskytovatel dotace projektový záměr schválí;
* finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat a spolufinancovat projekt Vyšší odborné školy a Střední školy veterinární, zemědělské a zdravotnické Třebíč Bezbariérový přístup do školy a zvýšení kvality vzdělávání pořízením moderního vybavení dle materiálu RK-40-2016-52, př. 8, do výše 7 352 000 Kč (z toho spolufinancování 639 200 Kč) za podmínky, že poskytovatel dotace projektový záměr schválí;
* finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat a spolufinancovat projekt Střední školy řemesel a služeb Moravské Budějovice Modernizace výuky technických oborů dle materiálu RK-40-2016-52, př. 9, do výše 2 200 779 Kč (z toho spolufinancování
109 678 Kč) za podmínky, že poskytovatel dotace projektový záměr schválí.
Odpovědnost OŠMS, OM, OI
Termín 31. 12. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz