Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-39-2016-50

RK-39-2016-50.doc  RK-39-2016-50pr01.xls  RK-39-2016-50pr02.pdf
Číslo materiálu50
Číslo jednacíRK-39-2016-50
NázevPodpora zavedení oborového zaměření mechanik seřizovač strojů na zpracování plastů do vzdělávací nabídky krajských středních škol - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Školství, mládeže a sportu
ZpracovalT. Doleželová, J. Hadravová
Předkládá K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší proplacení nákladů souvisejících se školením pedagogů nového oborového zaměření mechanik seřizovač strojů na zpracování plastů.
Kraj Vysočina společně se čtyřmi krajskými centry technického průmyslového vzdělávání (Střední průmyslová škola Třebíč, Střední škola průmyslová, technická a automobilní Jihlava, Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Pelhřimov a Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Žďár nad Sázavou) a devíti firmami (Automotive Lighting s.r.o., Swoboda CZ, s.r.o., FRAENKISCHE CZ s.r.o., MANN + HUMMEL (CZ) s.r.o., Hettich ČR k.s., Cecho - Bohumil Cempírek s.r.o., Spojené kartáčovny a.s., POLLMANN CZ s.r.o. a I P C plast spol. s r. o.) podporují od školního roku 2014/2015 zavedení nového oborového zaměření mechanik seřizovač strojů na zpracování plastů do vzdělávací nabídky. Iniciátorem společného projektu byly dvě jihlavské firmy. V České republice patříme k prvním regionům, které připravují podobně zaměřený program na základě požadavku trhu práce. Na bázi tohoto společného projektu byla uzavřena sektorová dohoda mezi Krajem Vysočina, Krajskou hospodářskou komorou a firmami.
Nové zaměření vzniklo úpravou prakticky orientovaného maturitního oboru mechanik seřizovač. Žáci mají možnost na konci 2. ročníku zvolit oborové zaměření mechanik seřizovač strojů na zpracování plastů, kde získají odborné znalosti pro obsluhu a seřizování strojů a automatizovaných linek pro zpracování plastů. Samostatný studijní obor seřizování strojů používaných při výrobě plastových výrobků neexistuje, proto je těchto specialistů na trhu práce velký nedostatek a firmy o ně projevují značný zájem. Do náplně odborných předmětů tak školy promítly požadavky firem vyplývající z potřeb praxe. Spolupracující firmy rovněž budou zajišťovat část praktické výuky, pro něž ve školách není potřebné vybavení. Se zavedením nového oboru vzdělávání vznikla potřeba vzdělání pedagogů zapojených středních odborných škol. Devítidenní školení proběhlo na konci června letošního roku a zúčastnilo se ho 15 pedagogů ze 4 středních škol. Celkové náklady za školení činí 291 615 Kč včetně DPH. Přehled zapojených škol a počet proškolených pedagogů je uveden v materiálu RK-39-2016-50, př. 1, žádost o finanční prostředky na pokrytí nákladů souvisejících se školením je uvedena v materiálu RK-39-2016-50, př. 2. Na vzdělávání pedagogů se podílejí rovněž firmy, které na vlastní náklady zajišťují prakticky orientované krátkodobé stáže.
Návrh řešení Odbor školství, mládeže a sportu navrhuje radě kraje schválit zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz školám na proplacení nákladů souvisejících se školením pedagogů nového oboru vzdělávání mechanik seřizovač se zaměřením na zpracování plastů v celkové výši 233 292 Kč dle materiálu RK-39-2016-50, př. 1. Finanční prostředky budou poskytnuty z kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3299 (ÚZ 00302).
Příspěvek na provoz je poskytován dle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, o kterém je oprávněna v souladu s ustanovením § 59 odst. 1 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů, rozhodnout rada kraje v rámci výkonu své zřizovatelské funkce.


Stanoviska:

Stanovisko OI:
Podpora byla zaevidována v systému eDotace - O01891.

Stanovisko ekonomického odboru:
Odbor ekonomický nemá připomínky k rozpočtovému opatření.
Stanoviska
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz školám zřizovaným krajem na úhradu nákladů na školení pedagogů pro nové oborové zaměření mechanik seřizovač strojů na zpracování plastů v celkové výši 233 292 Kč dle materiálu RK-39-2016-50, př. 1.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, odbor ekonomický
Termín 2016- 12- 31
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz