Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2005-05

RK-17-2005-05.doc  RK-17-2005-05pr1.xls  RK-17-2005-05pr2.doc
Číslo materiálu05
Číslo jednacíRK-17-2005-05
NázevNemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace - žádost o souhlas s úvěrem
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Nové Město na Moravě je organizací, která plní své závazky vůči odběratelům se splatností maximálně do 30 ti dnů. Podle výsledků hospodaření k 31. 3. 2005 jsou závazky po době splatnosti ve výši 86 tis. Kč. Naopak se postupně zvyšují pohledávky po splatnosti za zdravotními pojišťovnami. Platební schopnost VZP v současné době není dobrá a neustálé opožďování plateb dostává nemocnici do situace, že hrozí riziko pozdě odvedeného sociálního a zdravotního pojištění z platů.
Návrh řešení Všeobecná zdravotní pojišťovna je nejvýznamnější partner Nemocnice Nové Město na Moravě. Podle smlouvy platí za akutní péči (hospitalizace, ambulance, jiná péče) měsíční zálohu, která je stanovena Dodatkem na financování platným pro konkrétní pololetí tak, že splatnost první poloviny fakturované částky je do 20 dnů a druhá polovina do 30 dnů ode dne doručení faktury. V případě receptů, oddělení dlouhodobě nemocných a nových kapacit je splatnost do 20 dnů. Všeobecná zdravotní pojišťovna se snaží dostát svým závazkům v rámci možností, nicméně vznikají situace, kdy úhrada není možná. Protože je výplata mezd stanovena na 15tý den v měsíci, musí být odeslány 10tý den v měsíci a tím vzniká poměrně malý prostor na řešení případné krizové situace prostřednictvím zřizovatele.
Pro řešení tohoto problému požádala nemocnice o schválení možnosti uzavření krátkodobého revolvingového úvěru u Komerční banky, protože dle ust. § 34 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, je příspěvková organizace oprávněna uzavírat smlouvy o půjčce nebo o úvěru jen po předchozím souhlasu zřizovatele. Úvěrový rámec bude stanoven ve výši 15 mil. Kč s individuálně stanovenou úrokovou sazbou, doba trvání úvěru bude 12 měsíců. Úvěr bude sloužit pouze k překlenutí okamžitého nedostatku finančních potřeb na výplatu mezd včetně sociálního a zdravotního pojištění.
Přehled hospodaření Nemocnice Nové Město na Moravě k 31. 3. 2005 je součástí materiálu RK-16-2005-05, př. 1, žádost nemocnice v příloze RK-16-2005-05, př.2.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s uzavřením smlouvy o revolvingovém úvěru mezi Nemocnicí Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizací a peněžním ústavem ve výši 15 mil. Kč; čerpání úvěru bude účelově vázáno na úhradu platů a odvodů sociálního a zdravotního pojištění v případě, že VZP bude ve skluzu s platbou za akutní péči a
ukládá
řediteli Nemocnice Nové Město na Moravě:
* oznámit na odbor sociálních věcí a zdravotnictví souběžně s čerpáním údaje o výšce úvěru, jeho použití a přehled pohledávek za pojišťovnou;
* po obdržení prostředků od pojišťovny zaslat kopii dokladu potvrzující splacení dluhu.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín květen 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz