Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2005-03

RK-17-2005-03.doc  RK-17-2005-03pr1.doc
Číslo materiálu03
Číslo jednacíRK-17-2005-03
NázevNávrh rozpočtového opatření na rok 2005 - poskytnutí finančních prostředků na rozvoj ICT pro Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci
Zpracoval J. Koten, R. Hošek
Předkládá V. Švarcová, P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Jihlava je zdravotnickým zařízením se 746 lůžky a ve vybraných oborech pokrývá spádovou oblast cca 500.000 obyvatel. V současné době používá organizace celkem 11 serverů. Na chodu a funkčnosti těchto serverů je nemocnice v podstatě závislá, protože obsluhují a zajišťují provoz všech softwarových produktů. Mezi klíčové produkty patří zejména:
- NIS - nemocniční informační systém - veškeré informace o pacientských datech, kompletní dokumentace pacienta včetně laboratorních výsledků, atd.
- LAB - laboratorní servery zajišťující chod všech laboratoří - mikrobiologie, hematologie, biochemie
- FENIX - ekonomický server - zajišťuje finanční chod celé organizace, spojení s bankou, s pojišťovnou, atd.

I. část projektu - servery:
Servery zajišťují chod i spouštění dalších neméně důležitých programů. V současné době je stav všech serverů nevyhovující vzhledem k požadovaným provozním nárokům. Průměrné stáří serverů je asi 3 roky. Největší slabinou je ve velké míře jejich architektura - tzn. jedná se pouze o kancelářské PC, které byly vyhrazeny pro účely serverových aplikací.
Cílem a záměrem projektu je vybudovat kvalitní podmínky pro fungující infrastrukturu informačních technologií Nemocnice Jihlava se snahou o zajištění kvalitních podmínek pro práci všech zaměstnanců a bezpečnosti těchto technologií, zejména jak dat pacientských tak i ostatních dat organizace.
II. částí projektu je internet pro veřejnost.
Internet je v současné době jednou z nejvíce využívaných technologií pro komunikaci, pro získávání informací z různých oblastí atd. Je mnoho lidí, kteří jsou již dnes na této technologii závislí s ohledem na své povolání, zejména z důvodu e-mailové pošty. Proto by klienti (pacienti) měli mít možnost přístupu k internetu také v době, kdy jsou nuceni svým zdravotním stavem setrvat v nemocnici. Vzhledem k současnému internetovému připojení by se takový záměr mohl začít realizovat na vybraných odděleních, kde by byl tento záměr "pilotně" zprovozněn a za určitou dobu vyhodnocen. V případě kladných výsledků by v tomto záměru bylo vhodné pokračovat.
V současné době nemá žádný z klientů možnost přístupu k internetu. Na pokojích není žádné přípojné místo ani v jiných částech oddělení není možné se k internetu volně připojit.
Cílem projektu je umožnit všem klientům přístup k internetu v době jejich hospitalizace. V praxi by to znamenalo vybrat vhodná lůžková oddělení, kde by došlo ke zřízení přípojného bodu a pořízení počítače určeného k těmto účelům.
III. částí projektu je zálohování:
Zálohování všech důležitých dat v nemocnici považujeme za jeden z prioritních úkolů oblasti IT. V případě ztráty by došlo k nevyčíslitelným a nenahraditelným škodám. Z důvodu rostoucích nároků na zálohování dat a se stále větší nutností zvyšovat periodu tohoto zálohování, navrhujeme rozšíření stávajících diskových kapacit.
V současné je používáno pro potřeby zálohování stávající diskové pole, které má kapacitu 3TB diskového prostoru. Tento diskový prostor je již z poloviny zaplněn a v dohledné době, po plánovaném připojení dalších modalit RDG systému a po plánovanému zprovoznění uživatelských HOME adresářů, dojde k jeho rychlému a úplnému zaplnění. Zprovoznění HOME adresářů je nutným krokem, z důvodu zachování dat uživatelů, kteří jsou v otázkách zálohování svých pracovních dat odkázání pouze na prostředky oddělení IT.
Cílem projektu je plně zabezpečit diskové kapacity v potřebné velikosti a to na více jak 3 roky dopředu. Kapacity budou využívány jednak systémem PACS pro digitalizaci RDG snímků a navíc jako úložiště pro zálohy dat.
Návrh řešení I. Servery
Jelikož je v současné době stav všech serverů v nemocnici nevyhovující navrhujeme pořízení nových serverů. Předejde se tak rozsáhlým výpadkům i problémům, ke kterým nyní již v omezené míře dochází. Současné servery jsou ve větší míře pouze "obyčejné kancelářské PC" a tak je jejich výkon naprosto zkreslen vzhledem k uvedeným hodnotám. Je třeba brát v úvahu, že na jednotlivé servery přistupují desítky až stovky uživatelů najednou a server musí jejich požadavky zpracovávat v reálném čase, zatímco "obyčejný kancelářský PC" zpracovává zpravidla požadavky jednoho uživatele.
Vzhledem k důležitosti celého projektu a zejména k potřebě co nejrychlejšího přechodu na nové a kvalitní servery navrhujeme jako ideální variantu realizaci tohoto projektu v letošním roce.

II. Internet pro veřejnost
V první fázi tohoto projektu navrhujeme vybrat ta lůžková oddělení, kde by nebylo potřeba investovat do síťové infrastruktury vzhledem k posilování aktivních prvků. Znamenalo by to tedy pořízení potřebného počtu "běžných kancelářských počítačů" a k tomu velmi potřebné stolky, které by dané počítače zabezpečili proti odcizení. Na vybraných odděleních by byly počítače umístěny na veřejných místech z toho důvodu, aby se k nim dostali všichni pacienti daného oddělení a to bez omezení.
Realizaci navrhujeme na rok 2005, kdy by došlo k vybavení třech oddělení. Jednalo by se o oddělení:
CHIR - chirurgické oddělení - 2ks PC (oddělení je rozděleno na dvě části)
ORL - otorinolaryngologické oddělení - 1ks PC
PED - pediatrické oddělení (velké děti) - 1ks PC
Tato oddělení byla vybraná na základě dvou kritérií. Jedním je již zmíněna síťová infrastruktura (tzn. nebude nutné posilovat aktivní prvky) a druhým kritériem je nízký průměrný věk pacientů.
Po spuštění a tříměsíčním provozu navrhujeme projekt vyhodnotit a v případě kladných výsledků navrhnout další postup pro doplnění několika dalších lůžkových oddělení.

III. Zálohování
Z důvodu již instalovaného a zprovozněného diskového pole navrhujeme řešení, které by znamenalo pouze jeho rozšíření. Konkrétně by šlo o přidání jednoho "boxu" osazeného plným počtem disků - tj. 16ks/400GB - tento box s velkokapacitními disky (v konfiguraci RAID5 s jedním náhradním diskem) rozšíří čistou využitelnou kapacitu diskového pole cca o 5.2 TB.

V souladu s Metodikou poskytování finančních prostředků na rozvoj IT organizacím zřizovaným krajem Vysočina, schválené usnesením rady kraje č. 933/29/2003/RK dne 9. 9. 2003 navrhujeme Radě kraje Vysočina poskytnout Nemocnici Jihlava prostředky na rozvoj ICT. Cenová kalkulace pro jednotlivé části projektu je uvedena v příloze. Celková požadovaná částka pro rok 2005 činí 1 456 440,- Kč, tj. 1 733 164,- Kč včetně DPH.

K realizaci poskytnutí uvedené dotace navrhujeme schválit potřebnou rozpočtovou změnu:
Zvýšení výdajové části rozpočtu kapitoly Zdravotnictví, § 3522 - Nemocnice, položky 6351 - Investiční dotace zřízeným příspěvkovým a podobným organizacím o částku 1 733 000,- Kč s určením pro Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 1 733 000,- Kč.
Dále radě kraje navrhujeme udělit souhlas se zvýšením závazného ukazatele "Příspěvek na provoz" na rok 2005 u Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, o částku 1 733 000,- Kč k zajištění jeho nezbytných provozních potřeb z důvodu realizace projektu rozvoje ICT. Schválením této úpravy má příspěvková organizace vytvořenou možnost realizace svých záměrů v souladu s předpisy kraje.
StanoviskaEkonomický odbor nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření připomínky. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje je 26 944 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
záměr projektu rozvoje ICT v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci;
schvaluje
* zvýšení výdajové části rozpočtu kapitoly Zdravotnictví, § 3522 - Nemocnice, položky 6351 - Investiční dotace zřízeným příspěvkovým a podobným organizacím o částku
1 733 000,- Kč s určením pro Nemocnici Jihlava při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 1 733 000,- Kč;
* zvýšení závazného ukazatele "Investiční dotace" na rok 2005 u Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, o částku 1 733 000,- Kč k zajištění jeho nezbytných investičních potřeb z důvodu realizace projektu rozvoje ICT.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor informatiky, ekonomický odbor, ředitel Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace
Termín do 31. 8. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz