Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2005-67

RK-16-2005-67.doc  RK-16-2005-67pr1.doc  RK-16-2005-67pr2.xls
Číslo materiálu67
Číslo jednacíRK-16-2005-67
NázevFOND VYSOČINY - Grantový program - VÝZKUM - VÝVOJ - INOVACE 2005
Zpracoval M. Kršňáková, M. Svatoňová
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuPodpora výzkumu a inovací je standardní součástí hospodářské politiky zemí EU. V souvislosti se vstupem naší země do Evropské unie musí všechny subjekty, pohybující se v tržním prostředí, chtějí-li zachovat svoji konkurenceschopnost, reagovat na změny a požadavky související s naším vstupem do EU.
Každá organizace, snažící se udržet a upevnit si svoje postavení na trhu, musí realizovat vhodnou inovační politiku. Vždyť každé organizaci musí být jasné, že inovace, vytvoření něčeho nového, dosud neexistujícího nebo technicky vylepšeného (produktu, výrobního postupu) v sobě vždy potenciálně nese schopnost obrátit na sebe pozornost zákazníků. To vše vede ke konkurenční výhodě organizace.
Jedním z důležitých a možných zlomových momentů rozvoje podniků je právě realizace výzkumných, resp. vývojových a inovativních činností a uvádění nových výrobků či technologických a výrobních postupů na trh. V rámci mnohých je vhodný potenciál pro zrod nových myšlenek a uvádění nových postupů do praxe, často jsou však znevýhodněny nedostatečným kapitálem, který by mohl být na tuto činnost vyčleněn.
Ve snaze podpořit subjekty na Vysočině a na základě ohlasů z regionu a doporučení řídícího výboru se odbor regionálního rozvoje (dále jen ORR) rozhodl navázat na úspěšný grantový program VÝZKUM - VÝVOJ - INOVACE (schválený usnesením 273/04/2004/ZK ze dne 27.7.2004) a vypracovat Výzvu k předkládání projektů ke grantovému programu VÝZKUM - VÝVOJ - INOVACE 2005. Vyhodnocení realizovaného grantového programu VÝZKUM - VÝVOJ - INOVACE je přílohou RK-16-2005-67, př. 2 tohoto materiálu.
Návrh řešení ORR zpracoval Výzvu k předkládání projektů ke grantovému programu VÝZKUM - VÝVOJ - INOVACE 2005. Zmíněná výzva je přílohou RK-16-2005-67, př.1 tohoto materiálu.
Účelem poskytovaných finančních prostředků je přispět subjektům v kraji Vysočina na realizaci výzkumných a vývojových činností, které povedou k budoucímu možnému využití výsledku výzkumu či vývoje jako nové inovace. Inovace v tomto pojetí představují sérii vědeckých, technických, vývojových, organizačních, finančních a obchodních činností, jejichž cílem je vznik nového nebo podstatně zdokonaleného výrobku nebo technologie či technologického, výrobního postupu.
Program je zaměřen na poskytnutí podpory ve fázi výzkumu a vývoje určitého produktu či výrobního postupu a dále na poskytnutí podpory v případě uvádění nového - inovativního produktu na trh a to i formou podpory výroby prototypu.
Grantový program vychází z existujících cílů, dílčích cílů a opatření Programu rozvoje kraje Vysočina (Cíl 1: Zlepšení konkurenční pozice ekonomiky Dílčí cíl 1.1.: Zvyšování investiční atraktivity Opatření 1.1.1. Zkvalitnění podnikatelského prostředí na základě vnitřních rozvojových zdrojů - tzn. na základě lidského a znalostního kapitálu) a je v souladu i s programovým doplňkem aktivitou číslo 2.
V případě schválení grantového programu, bude program předložen Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže k registraci.
Celková alokace pro PRK - dílčí cíl 1.1. na rok 2005 je 4 004 669 Kč.
Grantový program Výzkum-vývoj-inovace 2005 má do výzvy alokovanou částku z PRK - dílčího cíle 1.1. - 2 000 000 Kč.
Z dílčího cíle PRK 1.1. jsou dále alokovány finanční prostředky do výzvy Grantového programu Certifikace-Osvědčení 2005 ve výši 2 004 669 Kč.
Zůstatek v rámci PRK - dílčího cíle 1.1. - 0 Kč
StanoviskaStanovisko ŘV GP VÝZKUM - VÝVOJ - INOVACE:
Řídící výbor grantového programu VÝZKUM - VÝVOJ - INOVACE doporučuje garantům pokračovat v podporách výzkumných a vývojových činností formou grantových programů a pro rok 2005.

Stanovisko ORR:
Předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky "Statutu účelového Fondu Vysočiny" a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodě 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit vyhlášení grantového programu "VÝZKUM - VÝVOJ - INOVACE 2005", Grantový program na podporu konkurenceschopnosti subjektů na Vysočině formou příspěvku na realizaci výzkumných a vývojových činností, které povedou k budoucímu možnému využití výsledku výzkumu či vývoje jako nové inovace, dle materiálu RK-16-2005-67, př. 1.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín 17. 5. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz