Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2016-08

RK-35-2016-08.doc
Číslo materiálu08
Číslo jednacíRK-35-2016-08
NázevZpráva o aktivitách Zastoupení Kraje Vysočina v Bruselu v období duben - říjen 2016
Zpracoval J. Skála
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuV období od dubna do října 2016 navštívil zástupce Kraje Vysočina Mgr. Jan Skála (dále jen zástupce ) Brusel ve dnech 27. - 29. 9. 2016.

V tomto období došlo k následujícím aktivitám:

1) Koordinační činnost a účast na akcích
Zástupce se podílel na koordinaci připojení českých krajů ke společné iniciativě regionů EU s názvem Silná obnovená regionální politika pro všechny regiony po roce 2020. Podpis výzvy, kterou schválilo zastupitelstvo Kraje Vysočina na zasedání dne 10. 5. 2016, má za cíl podporu a větší zapojení regionů při formování regionální politiky ve víceletém finančním rámci 2020-2027. Iniciativu vyvolal hejtman Dolního Rakouska Erwin Pröll. K výzvě se připojilo 332 regionů a 5 meziregionálních organizací.
Zástupce doprovázel radního Kraje Vysočina Martina Hyského na summit regionů dne 28. 9. v Bruselu, který byl svolán za účelem zveřejnění uvedené výzvy a na kterém byla kniha podpisů výzvy předána hlavním představitelům institucí EU. Radní Martin Hyský zde přednesl projev.
Zástupce se dále podílel na organizaci semináře v rámci Evropského týdne regionů a měst (dříve pod názvem Open Days) dne 11. 10. 2016. Kraj Vysočina se účastnil semináře s názvem Financování projektů týkajících se Transevropských dopravních sítí (TEN-T) pro zvýšení regionální konkurenceschopnosti. Seminář, do něhož se Kraj Vysočina zapojil, byl spoluorganizován s regiony z Polska, Slovinska, Španělska a Portugalska. Na programu semináře se podíleli také řečníci z Evropské komise a Výboru regionů. Zkušenosti Kraje Vysočina prezentoval Radek Handa, vedoucí oddělení projektového řízení odboru dopravy a silničního hospodářství. Semináře se dále zúčastnili Hana Strnadová, vedoucí ODSH, a Radek Žižka. Zástupci Kraje Vysočina využili workshopu pro získání kontaktů v Evropské komisi i dalších regionech, které čelí stejným výzvám.
Některé aktivity, které byly plánovány a připraveny, se v uvedeném období, především v jarních měsících z bezpečnostních důvodů nekonaly. Takto byly odloženy zejména společná exkurze členů školních parlamentů z Gymnázia Jihlava a Katedralskole Aalborg v Dánsku a 10. ročník Czech Street Party, který je zaštiťován zejména Stálým zastoupením ČR při EU.

2) Plánované aktivity
Mezi aktivity plánované na příští měsíce patří příprava 5. ročníku ozvěn Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava.
Zásadním úkolem je nadále informování o důležitých událostech v Bruselu a zprostředkování účasti zástupců samosprávy a dalších regionálních subjektů z Kraje Vysočina na konferencích, schůzkách a dalších akcích včetně technické a administrativní pomoci.

3) Stáže v kanceláři Kraje Vysočina v Bruselu
Kraj Vysočina nabízí studentům vysokých škol stáže v kanceláři kraje v Bruselu. Nabízené stáže pro studenty vysokých škol jsou hrazeny z evropského programu Erasmus+. V jarním období roku 2016 byla stáž zrušena. Od září do prosince 2016 je stážistkou Lada Urbánková, studentka Masarykovy univerzity v Brně. Další dvě stáže jsou plánovány na první polovinu roku 2017.

4) Technické zajištění provozu kanceláře
V uvedeném období proběhla výměna koberce a vymalování kanceláře Kraje Vysočina v Bruselu, což zajistil pronajímatel. Došlo také ve spolupráci s odborem informatiky k opravám a výměně výpočetní techniky v kanceláři.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana výše uvedené body projednal a radě kraje doporučuje vzít aktivity kanceláře Kraje Vysočina v Bruselu v období od dubna do října 2016 na vědomí.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
aktivity kanceláře Kraje Vysočina v Bruselu v období od dubna do října 2016.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 31. 10. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz