Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-34-2016-35

RK-34-2016-35.doc  RK-34-2016-35pr01.xls
Číslo materiálu35
Číslo jednacíRK-34-2016-35
NázevMonitorování kvality vzdělávání
Zpracoval J. Hadravová, T. Doleželová
Předkládá K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuRadě Kraje Vysočina je předložen návrh na poskytnutí podpory na monitorování kvality vzdělávání v učebních oborech.
Jedním z důležitých faktorů pro zvyšování kvality vzdělávacích služeb, které poskytují střední školy, je zjišťování zpětné vazby o výsledcích vzdělávání a o dopadech a účinnosti realizovaných opatření. Pro rozhodování je přitom důležité, aby sledování vytipovaných výstupů bylo systematické a opakované. V sektoru středoškolského vzdělávání zajišťuje MŠMT jediný povinný standardizovaný nástroj, a tím je společná část maturitní zkoušky. Ta se orientuje pouze na skupinu všeobecně vzdělávacích předmětů. V případě učebních oborů využívají školy tzv. jednotného zadání závěrečných zkoušek, které do určité míry sjednocují způsob hodnocení odborných znalostí a dovedností při závěrečné zkoušce.
Dle zpětné vazby zaměstnavatelů jsou pro uplatnění v praxi vedle odborných znalostí neméně důležité i další obecné osobnostní kompetence. Právě v učebních oborech existují mezi mladými lidmi značné rozdíly v přístupu k vlastnímu rozvoji a v motivaci ke vzdělávání, což se promítá jednak do nižší účinnosti práce učitelů, jednak do snížené uplatnitelnosti na trhu práce.
Kraj Vysočina již na tuto situaci reagoval a zavedl motivační stipendia, která motivují žáky a žákyně k docházce do školy a k vlastnímu rozvoji. Druhým krokem v oblasti učebních oborů je zavedení nástroje zaměřeného na monitorování obecných kompetencí, např. aplikace matematického myšlení v denní praxi, finanční gramotnost, porozumění praktickým textům, práce s informacemi. Pilotně byl nástroj (testování KLIKA) poprvé ověřen v roce 2013 (usnesení 2178/39/2013/RK ze dne 3. 12. 2013). K testování se přihlásilo
19 z 20 krajem zřizovaných středních škol s učebními obory. Celkový počet zapojených žákyň a žáků byl 1 589. V případě třetích ročníků využilo monitorování 82 % žákyň a žáků. Polovina škol (9) využila i monitorování v prvních ročnících. V letošním roce, stejně jako v roce loňském, se do testování přihlásilo všech 18 škol a všechny testují v prvních i třetích ročnících. Celkový počet přihlášených žákyň a žáků je 2 451, což je přibližně stejný počet účastníků jako v loňském roce. Dle orientační zpětné vazby považují ředitelky a ředitelé monitorování za užitečné, a to zejména v případě, že bude používáno opakovaně a systémově. Kraj v loňském školním roce podpořil monitorování částkou ve výši 110 Kč na účastníka monitorování (celkem cca 228 200 Kč), v letošním roce jsou testy KLIKA součástí Testů do hodin , paušální částka na školu, která se zapojí do testování, činí 14 480 Kč, finanční náklady na testování na všech 18 školách činí 260 640 Kč. Kromě testování KLIKA bude mít škola k dispozici celoroční přístup k různým testům a nástrojům, počet testovaných žáků není omezen. Souhrnné údaje jsou uvedeny v materiálu RK-34-2016-35, př. 1.
Návrh řešení Radě kraje je navrženo pokračovat v systémovém používání monitorování obecných kompetencí učňů a učnic i v roce 2016 a finančně podpořit střední školy zřizované krajem v používání standardizovaného nástroje v učebních oborech skupiny H částkou 14 480 Kč na každou střední školu uvedenou v materiálu RK-34-2016-35, př. 1;
V rozpočtu kraje v kapitole Školství, mládeže a sportu je počítáno s odpovídající částkou (500 000 Kč). Návrh rozpočtového opatření pro poskytnutí prostředků jednotlivým školám bude předložen na listopadovém jednání rady kraje.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
schválit záměr poskytnout středním školám zřizovaným krajem finanční podporu na používání standardizovaného monitorovacího nástroje v učebních oborech skupiny H částkou 14 480 Kč na každou střední školu uvedenou v materiálu RK-34-2016-35, př. 1.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín 31. 12. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz