Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-33-2016-22

RK-33-2016-22.doc  RK-33-2016-22pr01.doc
Číslo materiálu22
Číslo jednacíRK-33-2016-22
NázevSmlouva o budoucí smlouvě o zřízení služebnosti v k.ú. Horní Bítovčice
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuObec Bítovčice se prostřednictvím zmocněnce společnosti DUIS s.r.o. obrátila na odbor majetkový se žádostí o sepsání smlouvy o budoucí smlouvě o zřízení služebnosti. Jedná se o stavbu obce s názvem Obec Bítovčice, splašková kanalizace a ČOV . Touto stavbou mají být dotčeny nemovitosti ve vlastnictví Kraje Vysočina, a sice pozemky par. č. 756/5 a par. č. 807 v k.ú. Horní Bítovčice a těleso pozemní komunikace - silnice III/3516 v průtahu obcí. S ohledem na místní poměry a nemožnost umístit kanalizační potrubí mimo vozovku (konfigurace terénu v údolí řeky Jihlavy, umístění stávajících nemovitostí, prostorové uspořádání stávajících inženýrských sítí) má být kanalizační potrubí umístěno i pod vozovku silnice III/3516 a to jednak příčnými přechody a také souběžným uložením pod vozovkou.
Na uvedenou stavbu bylo vydáno územní rozhodnutí v červnu roku 2012 a jeho platnost byla prodloužena do srpna roku 2018. Na stavbu je dále vydáno rozhodnutí o zvláštním užívání silnice III/3516. KSÚSV v roce 2011 vydala k územnímu řízení vyjádření, v němž souhlasila s vydáním územního rozhodnutí a stanovila podmínky pro provádění stavby.
Smlouvu o budoucí smlouvě o zřízení služebnosti potřebuje obec k dalšímu správnímu řízení, k prokázání práva k cizím pozemkům při vodoprávním povolení stavby. Stavbu má obec zaregistrovánu na Ministerstvu životního prostředí v rámci OPŽP a žádá poskytnutí dotace.
Od doby vydání územního rozhodnutí na stavbu došlo ke změně zákona č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích v tom smyslu, že v současné době lze v zastavěném a zastavitelném území obce podélně umisťovat vedení technické infrastruktury v místních komunikacích, nikoliv v silnicích tříd I., II. a III. KSÚSV s odkazem na platnou legislativu proto vydala nesouhlasné stanovisko s realizací kanalizace.
Je zřejmé, že současná právní úprava způsobuje neřešitelné situace a připravuje se změna, která by měla umožňovat podélné umisťování vedení technické infrastruktury v silnicích. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schválila v prvním čtení novelu zákona č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích, která by měla znovu umožnit umisťování vedení ve vozovkách silnic v zastavěném území obce, pokud to není jinak technicky možné.
Návrh řešení OM i přes negativní stanovisko KSÚSV navrhuje žádosti obce vyhovět a smlouvu o budoucí smlouvě o zřízení služebnosti s obcí Bítovčice uzavřít. Je předpoklad brzké změny legislativy, která umožní podélné ukládání vedení technické infrastruktury pod silnice v průjezdním úseku obcí. Návrh vychází vstříc obci při dokončení přípravy stavby a při žádosti obce o dotaci z OPŽP. Je předpoklad, že k vlastní realizaci stavby a tedy k uložení vedení technické infrastruktury podélně pod vozovku silnice III. třídy dojde v době, kdy to bude v souladu s legislativou. Samozřejmě to předpokládá získání vodoprávního rozhodnutí od příslušného správního úřadu. Samotné uzavření smlouvy o budoucí smlouvě o zřízení služebnosti ještě neopravňuje obec bez existence příslušného správního rozhodnutí stavbu realizovat.
StanoviskaKSÚSV vydala dne 5. 5. 2011 k územnímu řízení vyjádření, v němž souhlasila s vydáním územního rozhodnutí a stanovila podmínky pro provádění stavby.
KSÚSV vydala dne 26. 8. 2016 nesouhlasné vyjádření k realizaci kanalizace na dotčených pozemcích ve vlastnictví Kraje Vysočina.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít mezi Krajem Vysočina na straně budoucího povinného ze služebnosti a obcí Bítovčice na straně budoucího oprávněného ze služebnosti smlouvu o budoucí smlouvě o zřízení služebnosti dle materiálu RK-33-2016-22, př. 1.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 30. 11. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz