Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-33-2016-07

RK-33-2016-07.doc
Číslo materiálu07
Číslo jednacíRK-33-2016-07
NázevPřehled a stav realizovaných projektů s tchajwanskými partnery
Zpracoval V. Jáchim
Předkládá P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuOdbor informatiky předkládá materiál informující o všech současných projektech realizovaných s tchajwanskými partnery spolu s komentářem o současném stavu a využití těchto projektů.
Spolupráce kraje s Tchaj-wanem je realizována od roku 2009 a jejím cílem je zejména implementace technických a ICT inovací ve veřejných službách kraje a sdílení znalostí a zkušeností v technologických oblastech.

Společné aktivity a projekty:
1. Elektronický objednávkový systém do ambulancí nemocnice Kraje Vysočina - eAmbulance - je v provozu od roku 2012. V současné době má 52 000 uživatelů, kteří provedli 86 000 objednávek do více než 150 zapojených ambulancí krajských nemocnic. Projekt je v úspěšném rutinním provozu, v roce 2017 plánujeme rozšíření statistických reportů dle potřeb nemocnic a kraje a postupnou migraci prostředí do případného nového jednotného Nemocničního informačního systému (NIS), který je aktuálně soutěžen. Projekt je realizován ve spolupráci s tchajwanským Institutem pro informační průmysl.

2. Průvodcovský systém PRUVODCE4U využívající technologii NFC a QR kódy v současné době rutinně funguje v Muzeích Vysočiny Pelhřimov a Třebíč, na hradě Roštejn (který spadá pod Muzeum Vysočiny Jihlava) a v Zoo Jihlava. Systém má stovky uživatelů, od nasazení statistik v roce 2015 bylo zaznamenáno necelých
2000 uživatelů. Obsah a propagace příslušné aplikace je v garanci jednotlivých zapojených organizací. V roce 2017 plánujeme zapojení Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě a zvýšení propagace z krajské úrovně. Realizován s Institutem pro informační průmysl.

3. Projekt chytrých zásuvek měřících a regulujících spotřebu energie je součástí vzdělávání energetiků a techniků na Střední průmyslové škole Třebíč. Jedná se o příklad Smart Home technologie a studenti tak mohou studovat a testovat propojení internetu s běžnými přístroji. Realizován s Institutem pro informační průmysl.

4. Projekt Off-Grid je spolu s elektronickým výukovým kurzem o problematice chytrých energetických sítí součástí vzdělávání energetiků a techniků na Střední průmyslové škole Třebíč. Uzavřený energetický systém vyrábí a spotřebovává elektrickou energii, data o výrobě a spotřebě jsou pak softwarově zpracována a dávají tak studentům komplexní pohled na chování takového systému v reálné praxi. Realizován ve spolupráci se společností Tatung CZ.

5. Projekt 5 chytrých kiosků je realizován v rámci budov krajského úřadu. V současné době probíhá jednání o úpravě systému tak, aby bylo možné zatraktivnit zobrazovaný obsah pro návštěvníky úřadu. Realizován s Institutem pro informační průmysl.

6. Jednorázové konference, pracovní stáže, prezentace projektů apod. jsou pravidelnou aktivitou, která si klade za cíl zejména výměnu zkušeností a znalostí v oblasti ICT. Příkladem mohou být týdenní pracovní cesta studentů SPŠ Třebíč na Tchaj-wan., dvacetidenní vzdělávací seminář o ICT a eGovernmentu pro ICT specialisty z Vysočiny na Tchaj-wan, týdenní účast na SmartExpo Taipei, či naopak zajištění prezentace tchajwanských ICT řešení na ISSS 2016. Náklady na tyto aktivity jsou ve většině plně či částečně hrazeny z tchajwanské strany a přednostní nabídka takových aktivit ze strany TECO Praha (tchajwanské zastoupení v ČR) vyjadřuje zájem na této oboustranné dlouhodobé spolupráci.
Návrh řešení Navrhujeme radě vzít na vědomí informaci o projektech Kraje Vysočina s tchajwanskými partnery.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o projektech Kraje Vysočina s tchajwanskými partnery.
Odpovědnost OI
Termín 31. 12. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz