Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-32-2016-30

RK-32-2016-30.doc  RK-32-2016-30pr01.doc  RK-32-2016-30pr01a.xls
Číslo materiálu30
Číslo jednacíRK-32-2016-30
NázevSmlouvy s Českomoravskou mysliveckou jednotou, okresními mysliveckými spolky Kraje Vysočina
Zpracoval J. Bartoš
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuPočetní stavy prasete divokého jsou dlouhodobě vysoké. V souvislosti s tím, kromě škod na zemědělských pozemcích a na nich rostoucích plodinách, existují i významná veterinární nebezpečí, např. přenos nákazy klasického moru prasat na hospodářské chovy prasat. Vzhledem k pozitivnímu efektu dosavadního výkupu markantů předmětné ulovené zvěře, kterým je jednak motivační efekt pro lov předmětné věkové kategorie zvěře a jednak vypracování studie, je žádoucí ve výkupu pokračovat. O spodní čelisti, které by měly být shromážděny, již nyní projevila zájem Fakulta lesnická a dřevařská České zemědělské univerzity v Praze. O tento studijní materiál se zajímala i Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně. S ohledem na výše zmiňovanou aktuálnost veterinární problematiky je tato aktivita kladně hodnocena i Státní veterinární správou. Výsledky provedených analýz jsou využívány ke vzdělávání v myslivosti, tuto aktivitu podpořila Krajská koordinační myslivecká rada, stejně jako Komise pro zemědělství a životní prostředí Rady Kraje Vysočina.
Návrh řešení Na základě smluvního vztahu zajistí Českomoravská myslivecká jednota, Okresní myslivecké spolky Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou pro Kraj Vysočina od uživatelů honiteb shromáždění a vyhodnocení spodních čelistí ulovené zvěře prasete divokého, a to podle smlouvy, jejíž vzor je uveden v příloze č. 1 tohoto materiálu. Doprovodným efektem možnosti předkládat čelisti podle uvedené smlouvy je i zvýšené soustředění lovu do předmětné skupiny spárkaté zvěře a omezení škod touto zvěří.
Uzavřením smluv vzniknou finanční nároky na rozpočet v roce 2017 v celkové výši 450 000 Kč.
Odbor životního prostředí a zemědělství navrhuje radě kraje vzít na vědomí informace podle materiálu RK-32-2016-30.
StanoviskaEkonomický odbor:
Ekonomický odbor bere materiál na vědomí, požadovaná finanční částka je nárokována v návrhu rozpočtu kraje, v kapitole Zemědělství na rok 2017.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informace dle materiálu RK-32-2016-30.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz