Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-32-2016-08

RK-32-2016-08.doc
Číslo materiálu08
Číslo jednacíRK-32-2016-08
NázevProjekt TOGETHER
Zpracoval P. Fiala, D. Vichr, I. Fryšová
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuDne 12. 9. 2016 se na Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina (dále jen ORR ) obrátila Energetická agentura Vysočiny (dále jen EAV ) s žádostí o možnost realizace projektu TOGETHER (dále projekt ) na majetku kraje. Projekt byl podpořen v rámci programu Interreg CENTRAL EUROPE 2014 - 2020. Lead partnerem projektu je provincie Treviso (IT), dalšími partnery (kromě EAV) jsou Slovenská agentura pro energetiku a inovace (SK), Univerzita Maribor (SL), město Záhřeb (HR), asociace Energy Cities (PL), Rozvojová agentura jižního Zadunají (HU) a město Budapešť, 12. okrsek (HU). Realizace projektu bude probíhat v letech 2016 - 2019.

Mezi aktivity projektu patří:
1) Zpracování (aktualizace) energetických auditů zapojených budov dle zákona 406/2000 Sb. o hospodaření s energií ve znění pozdějších předpisů a dále provedení analýzy výskytu tepelných mostů a tepelných ztrát budovy (měření termokamerou), analýza využití budovy (profil budovy, uživatelé budovy, provoz budovy).
2) Navržení vhodných řešení pro instalaci smart technologií a zavedení energetického managementu s tím souvisejícím. Realizace navržených opatření, spolupráce se zástupci vedení školy na konkrétních aktivitách samotné realizace, organizace školení pro obsluhu a další zainteresované osoby. Spuštění monitorovacího systému.
3) Průběžné vyhodnocování spotřeby energie - monitorování spotřeb v týdenních - měsíčních intervalech, případné další návrhy na zvýšení efektivity používané energie.

Pro vlastní realizaci projektu bylo vybráno následujících 10 pilotních budov středních škol, které jsou v majetku Kraje Vysočina:

Č. Budova Adresa Město 1 Gymnázium Žďár nad Sázavou Neumannova 1693/2 Žďár nad Sázavou 2 VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou Studentská 1 Žďár nad Sázavou 3 VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou Strojírenská 6 Žďár nad Sázavou 4 SŠ PTA Jihlava Školní 4265/1A Jihlava 5 SŠ PTA Jihlava tř. Legionářů 3 Jihlava 6 SŠ PTA Jihlava Polenská 2 Jihlava 7 Gymnázium Jihlava Jana Masaryka 1560/1 Jihlava 8 OZS Jihlava Husova 54 Jihlava 9 OZS Jihlava Karolíny Světlé Jihlava 10 OZS Jihlava náměstí Svobody 1 Jihlava
Návrh řešení ORR doporučuje zapojit se do projektu TOGETHER a to i vzhledem k tomu, že projekt si klade za cíl motivovat veřejné subjekty při osvojení si inovativního přístupu správy budov v oblasti energetické efektivnosti a dále i proto, že projekt chce podpořit změnu ve veřejných budovách nejen v oblasti technologických inovací, ale především ve způsobu chování a zvycích uživatelů budov. To je také jeden z hlavních způsobů vedoucích ke snížení spotřeby energie a zvýšení energetické efektivnosti ve veřejných budovách.
Přínosy projektu pro Kraj Vysočina jsou spatřovány v následujících oblastech:
1) Energetické audity jsou pro uvedené budovy zpracovány, ale EAV je provede znovu pro zjištění aktuálního stavu budov po stránce využití energií a s ohledem na zpracování projektu v dalších bodech.
2) Na základě zjištění z bodu 1) zpracovatel projektu navrhne opatření ke snížení spotřeb a k možnému zavedení smart technologií. Bude osazeno automatické měření energií (v současné době jsou prováděny manuální odečty v týdenních intervalech) a výstupy z něj budou elektronicky přenášeny do programu ke zpracování. V době zkušebního provozu budou probíhat zároveň manuální odečty společně s automatickými. Po ukončení tohoto zkušebního provozu automatických měřáků bude spuštěna automatická importace dat do systému energetického managementu Kraje Vysočina a nahradí manuální získávání dat ve sledovaných objektech. V této vazbě dojde k aktualizaci pravidel pro příspěvkové organizace kraje v této oblasti. Zpracovatel bude také navrhovat a realizovat organizační opatření ke snížení spotřeby energií vč. školení uživatelů.
3) Součástí projektu bude i vyčíslení možných úspor. Projekt bude tedy i doporučovat, jakým způsobem je možné uspořené náklady využít s ohledem na další snížení energetické náročnosti konkrétní budovy.
Celkově lze výsledky projektu zobecnit a podle nich navrhnout i úsporná opatření na dalších budovách v majetku Kraje Vysočina.
StanoviskaOdbor informatiky souhlasí s navrženým projektem, ale upozorňujeme na nutnost detailní technické specifikace možné integrace výstupů automatizovaného sběru dat o spotřebě do modulu energetického managementu. Tato technická diskuze zatím neproběhla a nedokážeme proto odhadnout náročnost realizace.

Odbor školství, mládeže a sportu souhlasí se zapojením škol do projektu.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o projektu TOGETHER;
ukládá
* ředitelům dotčených příspěvkových organizací dle materiálu RK-32-2016-08 spolupracovat s Energetickou agenturou Vysočiny na realizaci projektu TOGETHER;
* Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina předložit Radě Kraje Vysočina vyhodnocení projektu TOGETHER po jeho ukončení.
Odpovědnost ORR, ředitelé dotčených PO
Termín 30. 12. 2019
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz