Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-31-2016-44

RK-31-2016-44.doc  RK-31-2016-44pr01.doc
Číslo materiálu44
Číslo jednacíRK-31-2016-44
NázevPověření hejtmana k rozhodnutí o předložení žádostí o projekty financované z prostředků EU v případě, kdy časové podmínky předložení žádosti nedovolují její projednání v radě kraje
Zpracoval V. Kotrbová, D. Buřičová
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuJedná se o rozhodnutí o pověření hejtmana kraje podáváním žádostí o projekty, financované z prostředků EU. Dále se jedná o informaci o nutnosti vydávat Čestné prohlášení o střetu zájmů veřejných zakázek realizovaných v rámci projektů financovaných z prostředků EU.

Projektová kancelář Kraje Vysočina, příspěvková organizace, sdělila, že v některých případech vzniká časový problém mezi schválením projektové fiše a rozpočtového opatření a následným schválením projektové žádosti - jde zejména o problémy s předložením žádosti v krátkých lhůtách, které jsou na předložení projektu dané výzvou operačních programů.
Projektové fiše nejsou vždy připraveny v takovém rozsahu, aby rada kraje získala informace o podrobných náležitostech projektu, resp. aby získala přesné vyčíslení nákladů projektu a podrobný popis podmínek, za kterých budou prostředky čerpány, a to včetně popisu obsahu projektu a podmínek jeho realizace. Proto jsou radě kraje předkládány ke schválení projektové žádosti, a to před jejich odesláním do operačního programu. Tato situace způsobuje v některých případech problémy s dodržením termínů daných konkrétní výzvou.

Radě Kraje Vysočina jsou předkládána, k projektům financovaným z prostředků EU, čestná prohlášení dle RK-31-2016-44, př. 1. Tato čestná prohlášení jsou předkládána v souvislosti s nabytím účinnosti zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek. Jde zřejmě o obdobu ustanovení § 44, který stanoví, že Zadavatel postupuje tak, aby nedocházelo ke střetu zájmů. V případě postupu podle § 42 nebo 43 si zadavatel vyžádá písemné čestné prohlášení všech členů komise, přizvaných odborníků nebo osob zastupujících zadavatele o tom, že nejsou ve střetu zájmů. Pokud zjistí, že ke střetu zájmů došlo, přijme k jeho odstranění opatření k nápravě. Kraj Vysočina bude nucen od 1. 10. 2016, tedy od nabytí účinnosti zákona, přikládat podobná prohlášení ke všem veřejným zakázkám.
Návrh řešení Předkladatel navrhuje Radě Kraje Vysočina:
- pověřit hejtmana Kraje Vysočina rozhodováním o předložení žádostí na projekty financované z prostředků EU v případě, kdy projektová fiše není natolik podrobná, aby obsahovala všechny náležitosti žádosti, resp. aby obsahovala přesné vyčíslení nákladů projektu a podrobný podmínek, za kterých budou prostředky čerpány s tím, že takto podaná žádost bude následně předložena Radě Kraje Vysočina na vědomí. V případě, že by rada kraje následně vyslovila nesouhlas předložením projektu, projektová žádost bude stažena .
- Uložit odborům předkládajícím fiši projektu, který má být financován z prostředků EU, aby fiše byla zpracována do podrobností nezbytných pro předložení žádosti, a to za předpokladu, že v okamžiku předložení fiše jsou známy podstatné podmínky pro předložení žádosti;
- vzít na vědomí in formaci o nutnosti vydávat Čestné prohlášení o střetu zájmů u projektů financovaných z prostředků EU.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
pověřuje
hejtmana Kraje Vysočina rozhodováním o předložení žádostí na projekty financované z prostředků EU v případě, kdy projektová fiše není natolik podrobná, aby obsahovala všechny náležitosti žádosti, resp. aby obsahovala přesné vyčíslení nákladů projektu a podrobných podmínek, za kterých budou prostředky čerpány, s tím, že takto podaná žádost bude následně předložena Radě Kraje Vysočina na vědomí, a s tím, že pokud by Rada Kraje Vysočina následně vyslovila nesouhlas s předložením projektu, projektová žádost bude zneplatněna ( stažena );
ukládá
odborům a samostatným oddělením Krajského úřadu Kraje Vysočina předkládajícím fiši projektu, který má být financován z prostředků EU, aby fiše byla zpracována do podrobností nezbytných pro předložení žádosti, a to za předpokladu, že v okamžiku předložení fiše jsou známy podstatné podmínky pro předložení žádosti;
bere na vědomí
informaci o nutnosti vydávat Čestné prohlášení o střetu zájmů u projektů financovaných z prostředků EU.
Odpovědnost ředitel KrÚ
Termín 31. 12. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz