Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-31-2016-15

RK-31-2016-15.doc
Číslo materiálu15
Číslo jednacíRK-31-2016-15
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Zemědělství za účelem podpory akcí, které podpoří zájem mladé generace o studium zemědělských oborů
Zpracoval J. Merunková, L. Vondrová
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina je krajem, kde je rozvinutá zemědělská a lesnická výroba s dlouhodobou tradicí. V současné době se začíná projevovat nedostatek kvalifikovaných pracovních sil v zemědělství a lesnictví. Z tohoto důvodu chceme zvýšit zájem dětí o tyto oblasti a představit dětem a rodičům poutavým způsobem současnou tvář moderní zemědělské prvovýroby. Chceme přiblížit zemědělství ve všech souvislostech a návaznostech dnešním dětem při reálném kontaktu v zemědělské prvovýrobě - exkurzí, protože děti čerpají znalosti spíše pouze z učebnic a z počítačů, a nikoliv z vlastního poznávání. Účelem je především posilovat vztah ke krajině a nenásilně motivovat k volbě povolání a rozšiřování znalostí o zemědělství.
Pro žáky II. stupně základních škol uspořádáme ve spolupráci s Ing. Jaroslavem Tomšů v každém okrese prohlídku moderního zemědělského podniku, a to formou exkurze, během níž přiblížíme možnosti (rostlinné i živočišné výroby, mechanizace...), které nabízí práce v zemědělství. Dále bude připravena prezentace se zaměřením na zemědělství v daném regionu. Touto činností se pokusíme o postupné nastartování mezigenerační výměny.
Návrh řešení Odbor životního prostředí a zemědělství, po konzultaci s resortním radním Zdeňkem Chládem, navrhuje podpořit exkurze do škol finanční částkou ve výši 190 000 Kč a uzavřít smlouvu o dílo. S finančními prostředky na exkurze nebylo na kapitole Zemědělství v plné výši počítáno, proto odbor životního prostředí a zemědělství navrhuje kapitolu posílit o částku 50 000 Kč za použití kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje.
StanoviskaEkonomický odbor: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 21. 9. 2016 činí 17 311 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Zemědělství, § 1019 Ostatní zemědělská a potravinářská činnost a rozvoj o částku 50 000 Kč, při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 50 000 Kč na 5 exkurzí pro žáky II. stupně základních škol v zemědělských podnicích.
Odpovědnost OŽPZ, EO
Termín 30. 12. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz