Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-31-2016-07

RK-31-2016-07.doc  RK-31-2016-07pr01.pdf
Číslo materiálu07
Číslo jednacíRK-31-2016-07
NázevProjektový záměr - iBeacon průvodcovský systém Žďár nad Sázavou - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Informatika
Zpracoval V. Jáchim
Předkládá P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuV listopadu 2015 byl odbor informatiky osloven dlouholetým tchajwanským projektovým partnerem Institutem pro informační průmysl s novým možným projektovým záměrem - moderním průvodcovským systémem založeným na technologii iBeacon. Klíčovým důvodem byl záměr Institutu dodat toto řešení na Vysočinu do oblíbené turistické destinace zapsané v UNESCO a provést zde pilotní otestování nové technologie. Po několika jednáních byla nakonec v srpnu 2016 zvolena varianta instalace systému ve Žďáru nad Sázavou.
Institut pro informační průmysl na realizaci tohoto projektu získal dotaci 18000 USD od tchajwanského ministerstva zahraničí, proto využití systému v kraji nabídl za speciální cenu 286 000 Kč bez DPH. Na vytvoření obsahu pak bude spolupracovat kraj s městem Žďár nad Sázavou se zapojením všech krajských či místních organizací, které se zabývají podporou cestovního ruchu.
Po diskusích ohledně časových možností projekt zrealizovat (podmínkou tchajwanské dotace byla realizace v roce 2016) byla zvolena forma přímého zadání zakázky Institutu pro informační průmysl. Podrobnosti projektu jsou obsahem projektové fiše, která je přílohou č. 1 materiálu.
Na základě tržního průzkumu v ČR neexistuje obdobný propracovaný průvodcovský systém zohledňující trasy, vícejazyčný obsah, multimédia, kupony atd. Půjde tedy o první městský průvodcovský systém s technologií iBeacon v ČR. V projektu počítáme navíc se spoluprací se skupinou mladých studentů VŠ, kteří se o technologii iBeacon učí v rámci VŠ studia informatiky, zde budou moci vidět praktické nasazení a diskutovat s vývojáři z Taiwanu.
Návrh řešení Navrhujeme radě schválit projekt dle materiálu RK-07-2016-07, př. 1 a schválit rozpočtové opatření, kterým bude navýšena kapitola Informatika o částku 350 000 Kč za použití kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje na realizaci projektu Průvodcovský systém iBeacon Žďár nad Sázavou.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje: ORR nemá připomínky k předloženému materiálu.

Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu: považuje projektový záměr jako atraktivní nástroj na podporu rozvoje cestovního ruchu v Kraji Vysočina a pozitivně vnímá jeho inovativní přístup a zájem města Žďár nad Sázavou spolupracovat na jeho realizaci. Projekt je v souladu s aktuálními trendy rozvoje moderních technologií a reaguje žádoucím směrem na požadavky turistů, pro které je internet a on-line přístup k informacím nejfrekventovanějším a nejvýznamnějším zdrojem informací. OKPPCR je připraven spolu s organizacemi na úseku kultury, památkové péče a cestovního ruchu spolupracovat na obsahu průvodcovského systému. OKPPCR doporučuje projekt k realizaci.

Grémium ředitele: Grémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.

Město Žďár nad Sázavou: Město Žďár nad Sázavou podporuje realizaci projektu ve smyslu ustanovení přílohy č. 1 materiálu.

Odbor ekonomický: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 19. 9. 2016 činí 17 311 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
projekt iBeacon systém Žďár nad Sázavou dle materiálu RK-31-2016-07, př. 1;
bere na vědomí
přímé zadání realizace projektu Institutu pro informační průmysl;
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Informatika, § 3636 - Územní rozvoj, o částku 350 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 350 000 Kč na výdaje související s realizací projektu Průvodcovský systém iBeacon Žďár nad Sázavou.
Odpovědnost OI
Termín 31. 12. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz