Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2016-27

RK-28-2016-27.doc  RK-28-2016-27pr01.doc
Číslo materiálu27
Číslo jednacíRK-28-2016-27
NázevZáměr vybudování nové kapacity pobytových sociálních služeb pro seniory v Jihlavě
Zpracoval R. Sýkora
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo Kraje Vysočina dne 21. 6. 2016 usnesením č. 0366/04/2016/ZK rozhodlo o žádostech o zařazení do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina a schválilo stanoviska k jednotlivým žádostem (stanovení kapacit a podmínek pro zařazení jako závazných pro Krajskou síť sociálních služeb Kraje Vysočina uvedené ve Střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb).
Domov Ždírec, příspěvková organizace předložil žádost o zařazení nových kapacit v Jihlavě, a to domov pro seniory s kapacitou 40 lůžek a domov se zvláštním režimem s kapacitou 80 lůžek. Zdůvodnění potřebnosti služby lze doložit především skutečností, že v okrese Jihlava připadá pouze 21,43 lůžek pro seniory na 1 000 obyvatel starších 65 let, zatímco v okrese Pelhřimov je to 45,01 lůžek. Z hlediska rozložení služeb v rámci kraje je vhodná lokalizace v Jihlavě, kde nejsou služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem zajištěny v dostatečné kapacitě.
Jako nejvhodnější řešením se ukazuje umístění nového pobytového zařízení v areálu Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, o kapacitě cca 120 lůžek. Jednak dotčené nemovitosti, kde by mohla být zamýšlená investice postavena, jsou ve vlastnictví Kraje Vysočina, tak i model poskytování sociálních služeb v blízkosti nemocnice je úspěšně provozován už v případě Domova pro seniory Havlíčkův Brod v areálu Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace.
Celý záměr vybudování nového pobytového zařízení v areálu Nemocnice Jihlava byl projednán a konzultován s vedením Nemocnice Jihlava a společně diskutovali možné řešení propojení zdravotních a sociálních služeb. Návrh možného řešení umístění pobytového zařízení sociálních služeb pro seniory je uvedeno v materiálu RK-28-2016-27, př. 1.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí navrhuje radě kraje vzít na vědomí budoucí záměr vybudování nové kapacity pobytových sociálních služeb pro seniory v Jihlavě, v areálu Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace a uložit odboru sociálních věcí ve spolupráci s majetkovým odborem přípravu investičního záměru pro zařazení nové investiční akce a přípravu žádosti o dotaci ze státního rozpočtu ISPROFIN.
StanoviskaStanovisko nebylo vyžádáno.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
budoucí záměr vybudování nové kapacity pobytových sociálních služeb pro seniory v Jihlavě v areálu Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace;
ukládá
odboru sociálních věcí ve spolupráci s majetkovým odborem přípravu investičního záměru pro zařazení a schválení nové investiční akce do rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2017 a přípravu žádosti o dotaci ze státního rozpočtu v programu 113 310 Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb - ISPROFIN.
Odpovědnost OSV
Termín 31. 3. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz