Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2016-53

RK-27-2016-53.doc
Číslo materiálu53
Číslo jednacíRK-27-2016-53
NázevZrušení Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina č. 11/13 pro poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích pro období 2014 - 2020
Zpracoval J. Merunková, L. Vondrová
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuMateriál ruší Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina č. 11/13 pro poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích pro období 2014 - 2020 ve znění Dodatku č. 1, 2 a 3 (dále jen Zásady ) a řeší přípravu nových Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích.
Vláda České republiky na svém zasedání dne 15. 6. 2016 opakovaně projednala poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a schválila novelu nařízení vlády č. 30/2014 Sb., která většinově nabyla účinnosti dne 1. 7. 2016 a ve Sbírce zákonů byla vyhlášena pod č. 209/2016 Sb. (dále jen novela nařízení vlády ).
Novela nařízení vlády upravuje poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích z rozpočtové kapitoly Ministerstva zemědělství u dvou dotačních titulů - Obnova, zajištění a výchova lesních porostů do 40 let věku a Ekologické a k přírodě šetrné technologie při hospodaření v lese (s výjimkou finančního příspěvku na vyklizování nebo přibližování dříví koněm v lesním porostu, který je již v současnosti Ministerstvem zemědělství poskytován).
Dne 26. 7. 2016 obdržel Kraj Vysočina dopis od Mgr. Patrika Mlynáře, náměstka ministra zemědělství, s informací, že i když příspěvky na hospodaření v lesích budou hrazeny z rozpočtu Ministerstva zemědělství, nedojde tímto procesem ke snížení finančních příjmů pro kraje.
Návrh řešení Odbor životního prostředí a zemědělství po konzultaci s příslušným rezortním radním pro oblast lesního, vodního hospodářství a zemědělství a oblast životního prostředí Zdeňkem Chládem navrhuje zrušit Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina č. 11/13 pro poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích pro období 2014 - 2020 ve znění Dodatku č. 1, 2 a 3.
Vzhledem k tomu, že novela nařízení vlády nereaguje na aktuální potřeby vlastníků lesa v Kraji Vysočina (např. obnovu a ochranu lesa, zlepšení lesnické infrastruktury atd.), navrhuje Odbor životního prostředí a zemědělství připravit nové Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích, které budou v souladu se stávajícími podporami z národních i unijních zdrojů a předpisy Evropské unie k veřejným podporám ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství s platností v roce 2017.
V připravovaných materiálech se Odbor životního prostředí a zemědělství chce zaměřit na podporu:
- obnovy a ochrany lesa,
- lesnické infrastruktury,
- drobné techniky.
StanoviskaEkonomický odbor: bere materiál na vědomí.

Legislativní výbor: stanovisko bude předloženo na zastupitelstvu kraje.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje zrušit Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina č. 11/13 pro poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích pro období 2014 - 2020 ve znění Dodatku č. 1, 2 a 3 s účinností od 20. 9. 2016;
ukládá
Odboru životního prostředí a zemědělství připravit Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v souladu s předpisy Evropské unie k veřejným podporám v této oblasti.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství, ekonomický odbor
Termín 2017- 3- 31
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz