Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2016-49

RK-27-2016-49.doc  RK-27-2016-49pr01.doc
Číslo materiálu49
Číslo jednacíRK-27-2016-49
NázevDodatek č. 1 Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro zařazování do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuSíť sociálních služeb se stala součástí Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a podkladem pro financování sociálních služeb nebo jejich rozvoj. Zařazení sociální služby do této sítě je podmínkou pro financování z prostředků MPSV, případně z rozpočtu kraje a do budoucna jím může být podmíněno i získávání prostředků z EU. Pro poskytovatele sociálních služeb je tedy zařazení do této sítě životně důležitou podmínkou zajištění provozu a pro kraj je tato síť nástrojem pro řízení rozsahu sociálních služeb, který bude financován. Z výše uvedených důvodů je nezbytné, aby kraj měl při zařazování do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina stanovena jednoznačná pravidla. Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro zařazování do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina (dále jen Zásady ) byly schváleny usnesením č. 0260/03/2015/ZK z jednání Zastupitelstva Kraje Vysočina dne 12. 5. 2015. Zásady stanovují definici Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina, stanovují náležitosti výzvy k podávání žádostí o zařazení do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina, dále popisují proces posuzování žádostí o zařazení do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina, složení Pracovní skupiny pro posuzování žádostí o zařazení do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina nebo členění služeb v Krajské síti sociálních služeb Kraje Vysočina do kategorií a vyřazování z ní. Za důležité nyní považujeme doplnit text Zásad o možnosti řešení v případě, že sociální služba z objektivních důvodů přestane fungovat a poskytování služby za stejných podmínek a dodržení kapacit zařazených do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina převezme na základě smluvního vztahu s původním poskytovatelem nebo na základě přechodu práv a závazků, případně po dohodě s krajem s cílem předejít ohrožení nebo poškození stávajících klientů jiný poskytovatel. Ten by v tomto případě již nemusel podstupovat proces posuzování žádosti o zařazení do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina a dále doplnit text Zásad o způsob řešení problematiky sociálních služeb, které byly zařazeny do budoucna z důvodu očekávaného zahájení poskytování, ale žadatel o zařazení nedělá další kroky k zahájení této činnosti. Pokud v takovém případě nebude do dvou let zahájena výstavba objektu anebo poskytování sociální služby, skončí platnost usnesení o zařazení do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina.
Návrh řešení Doporučujeme problematiku ošetřit Dodatkem č. 1 Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro zařazování do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina ze dne 12. 5. 2015 č. 06/15 dle materiálu RK-27-2016-49, př. 1.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Dodatek č. 1 Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro zařazování do Krajské sítě sociálních služeb Kraje Vysočina ze dne 12. 5. 2015 č. 06/15 dle materiálu RK-27-2016-49, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 31. 12. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz