Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2016-52

RK-23-2016-52.doc  RK-23-2016-52pr01.doc  RK-23-2016-52pr02.doc
Číslo materiálu52
Číslo jednacíRK-23-2016-52
NázevPovolení pokračování v základním vzdělávání žáka se zdravotním postižením v základní škole zřizované Krajem Vysočina
Zpracoval O. Johanidesová, L. Stejskal
Předkládá K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuTento materiál se týká žádosti ředitelky Základní školy a Praktické školy Chotěboř o udělení souhlasu s povolením pokračování v základním vzdělávání žáka se zdravotním postižením do dvacátého šestého roku věku.
Těžce zdravotně postižení žáci byli podle dřívějších školských právních předpisů osvobozeni od povinné školní docházky nebo měli několik odkladů povinné školní docházky a k základnímu vzdělávání byli přijati až v pozdějším věku v souvislosti se změnou právních předpisů. Přesto, že tito žáci dosáhli dvacátého roku věku, neabsolvovali dosud všech 10 ročníků základního vzdělávání a nezískali tedy základy vzdělání v souladu s § 48 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů (dále jen školský zákon ).
Ředitelka Základní školy a Praktické školy Chotěboř požádala o souhlas povolit pokračování v základním vzdělávání těžce zdravotně postižené žákyni, tj. žákyni s těžkým mentálním postižením a se souběžným postižením více vadami, do dvacátého šestého roku věku. Jedná se o žákyni, která je vzdělávána podle rámcového vzdělávacího programu pro obor vzdělání základní škola speciální. Vzdělávání podle tohoto vzdělávacího programu trvá deset školních roků, ukončením uvedeného vzdělávacího programu získá žákyně základy vzdělání.
Návrh řešení OŠMS navrhuje radě kraje udělit souhlas s povolením pokračování v základním vzdělávání žákyni, jejíž nacionále jsou uvedeny v materiálu RK-23-2016-52, př. 1, do dvacátého šestého roku věku. Jedná se o žákyni s těžkým zdravotním postižením vzdělávající se podle § 16 a § 48 školského zákona.
Podle § 55 odst. 2 školského zákona je v případě žáka, který se vzdělává ve vzdělávacím programu základní školy speciální, povolení pokračování v základním vzdělávání do konce školního roku, v němž žák dosáhne dvacátého šestého roku věku, podmíněno souhlasem zřizovatele.
Podle § 59 odst. 1 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, vykonává funkce zřizovatele rada kraje.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s povolením pokračování v základním vzdělávání žákyně uvedené v materiálu
RK-23-2016-52, př. 1 do dvacátého šestého roku věku.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín 31. 8. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz