Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2005-59

RK-15-2005-59.doc  RK-15-2005-59pr1.doc
Číslo materiálu59
Číslo jednacíRK-15-2005-59
NázevNávrh na poskytnutí dotace vlastníku hradu Pernštejn z rozpočtu kraje Vysočina
Zpracoval: J. Plotová, H. Kubíček
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuPožár objektu sýpky a vstupní brány v areálu hradu Pernštejn, kterým byly zničeny značné kulturní hodnoty, vyvolal potřebu neodkladných zabezpečovacích prací.
Vlastníkem hradu je stát, ve smyslu zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích (ve znění pozdějších změn), hospodaří s hradem Národní památkový ústav, Valdštejnské nám. 3, Praha, příspěvková organizace. Při výkonu veškerých činností pro řádnou péči o movitý a nemovitý majetek je v konkrétním případě za Národní památkový ústav oprávněn jednat ředitel Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Brně, kterým je v současné době PhDr. Jaromír Míčka.
Podíl na financování provizorního zastřešení požárem zničené části hradu přislíbil Jihomoravský kraj, na jehož území se hrad nachází. Další finanční podporu připravuje Ministerstvo kultury ČR.
V současné době probíhají vyklízecí práce, odstraňování znehodnocených konstrukcí, čištění komunikací a další práce vedoucí ke zpřístupnění hradu. Současně je posuzován soudními znalci a statiky popožárový stav objektu a jsou zajišťovány podlahy a výdřeva torza objektu sýpky a vstupní brány.
Návrh řešení Jako projev solidarity s vlastníkem a správcem objektu postiženými mimořádnou událostí se kraj Vysočina rozhodl poskytnout ve smyslu § 59 odst. 2 písm. a) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (ve znění pozdějších změn) vlastníkovi hradu Pernštejn finanční dotaci na odklízecí práce směřující ke zpřístupnění hradu a k přípravě provizorního zastřešení ve výši
200 000,- Kč. Dotace bude poskytnuta na základě smlouvy uzavřené mezi krajem Vysočina jako poskytovatelem a Národním památkovým ústavem, Valdštejnské nám. 3, Praha, zastoupeným ve smyslu čl. VIII odst. 5 Statutu Národního památkového ústavu
PhDr. Jaromírem Míčkou, ředitelem jeho územního odborného pracoviště v Brně, jako příjemcem. Příjemce sdělil bankovní spojení za účelem přijetí finanční dotace a potvrdil bezodkladné provedení dotovaných prací (viz Příloha).
StanoviskaOdbor ekonomický nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření připomínky. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje je 27 600 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* poskytnutí finanční dotace Národnímu památkovému ústavu, Valdštejnské nám. 3, Praha, ve výši 200 000,- Kč na odklízecí práce směřující ke zpřístupnění hradu Pernštejn a k přípravě jeho provizorního zastřešení
* zvýšení rozpočtu kapitoly Kultura, § 3322 Zachování a obnova kulturních památek, o částku 200 000,- Kč z prostředků kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, odbor ekonomický
Termín duben 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz