Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2005-58

RK-15-2005-58.doc  RK-15-2005-58pr1.doc  RK-15-2005-58pr2.doc  RK-15-2005-58pr3.xls
Číslo materiálu58
Číslo jednacíRK-15-2005-58
NázevPartnerství kraje Vysočina v projektu "Komunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina"
Zpracoval: A. Řehořová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNa odbor sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina se obrátilo občanské sdružení Agora Central Europe, společnost pro demokracii a kulturu se žádostí o partnerství kraje Vysočina v jejich připravovaném projektu "Komunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina", popis projektu je přílohou č. 1 tohoto materiálu a jeho rozpočet je uveden v příloze č. 3. Projekt organizace předkládá v rámci výzvy na podávání žádostí do Opatření 3.2 Společného regionálního operačního programu (dále jen SROP), které je zaměřeno na podporu sociální integrace v kraji Vysočina v letech 2004 - 2006. Žádost o dotaci v uvedeném opatření lze podat do 29. února 2005. Konkrétně tento projekt směřuje do Podprogramu C - Vytváření místních a regionálních komunitních plánů a rozvoj spolupráce nestátních neziskových organizací a organizací zřizovaných státem, krajem či obcemi zaměřené na zmírnění sociální izolace znevýhodněných skupin obyvatel nebo jejich začlenění k pracovnímu uplatnění.
Cílem předkládaného projektu je proškolit v komunitním plánování zástupce obcí s rozšířenou působností a pověřených obcí, vytvořit komunitní plány těchto obcí, vytvořit 4 pracovní místa koordinátorů v obcích zapojených do akce, zajistit jednotnou formu podkladů pro komunitní plán sociálních služeb kraje, zavést komunitní plánování jako jednu z metod komunikace v obcích zapojených do projektu.
V kraji Vysočina již Agora-CE získala zkušenosti jako konzultant při realizaci procesů komunitního plánování ve městech Třebíč, Havlíčkův Brod, Pelhřimov.
Jednou z požadovaných příloh je předložení dokladu o zajištění finančního krytí akce. V případě více etapových akcí potom prokázání zajištění finančního krytí 1. etapy.
Projekt předkladatele Agory-CE bude rozložen do 4 etap a bude realizován na celém území kraje Vysočina. Od toho se odvíjí i finanční náročnost zajištění jednotlivých etap.
Kraj svoje partnerství dokládá podpisem Smlouvy o partnerství a spolupráci za účelem realizace projektu "Komunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina", která je v příloze č. 2.
Předmětem partnerství v tomto projektu je:
* spolupráce při řešení problému předfinancování jednotlivých etap projektu, pokud bude jejich realizace ohrožena neposkytnutím záloh na dotace z Evropských struturálních fondů
* Zajištění prostor v budově krajského úřadu pro semináře o komunitním plánování a setkávání účastníků
* Určení pracovníka odboru sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina, který bude s Agorou-CE spolupracovat při realizaci projektu
Návrh řešení Odbor sociálních věcí a zdravotnictví s cílem podpořit zavádění metody komunitního plánování na úrovni obcí a využít tento proces pro potřeby vlastní plánovací činnosti zahájil spolupráci na přípravě projektu, který umožní realizaci podpory obcí s využitím prostředku z Evropských strukturálních fondů. Projekt může být podpořen z grantového schématu vyhlášeného krajem Vysočina v rámci SROP. Tvůrcem a realizátorem projektu je občanské sdružení Agora Central Europe, které již v této oblasti celou řadu projektů realizovalo a již delší dobu působí i na území kraje Vysočina.
Podrobný materiál o komunitním plánování sociálních služeb v kraji Vysočina byl projednán v radě kraje č. 10/2005. Dle usnesení č. 0279/10/2005/RK považuje rada kraje metodu komunitního plánování za vhodný nástroj k tvorbě sítě sociálních služeb na místní a regionální úrovni a předpokládá, že její výstupy budou v budoucnosti využívány při určování postupu kraje v oblasti podpory sociálních služeb.
Cílem připravovaného projektu je navázat a podpořit vzájemnou spolupráci nestátních neziskových organizací poskytujících sociální služby znevýhodněným spoluobčanům občanům se zadavateli a vytvořit tak místní partnerství. Do tvorby plánů budou zapojeni taktéž klienti, uživatelé těchto služeb, kteří získají příležitost zapojit se do společných aktivit komunity a získat nové zkušenosti a dovednosti, které povedou k jejich lepšímu zapojení do dění v komunitě a uplatnění na trhu práce. V kraji bude proškoleno minimálně 30 lidí v oblasti komunitního plánování a získají certifikáty o absolvování tohoto vzdělání. V rámci pracovních skupin se aktivně do akce zapojí minimálně 200 lidí, kteří budou moci ovlivnit podobu sociálních služeb v jejich obci a aktivně se do dění obce zapojí.
V průběhu měsíce března bylo osloveno dopisem radního kraje pro sociální oblast, NNO a komunitní plánování pana Vondráčka všech 15 obcí s rozšířenou působností a 11 obcí s pověřeným úřadem s informací o možnosti zapojit se do projektu. Kladně a souhlasně se vyjádřilo celkem 13 obcí s rozšířenou působností a 8 obcí s pověřeným obecním úřadem. Obce se ke komunitnímu plánování sociálních služeb přihlásily vyjádřeními svých statutárních zástupců na základě rozhodnutí rad. Lze tedy předpokládat, že se aktivně zapojí do vzdělávacího cyklu a s podporou předkladatele projektu zpracují kvalitní komunitní plány sociálních služeb pro svá území.
Oblast zajištění financování předkládaných projektů je zejména pro nestátní neziskové organizace problematická. Pro projekt takového rozsahu a pokrytí celého území kraje finanční zatížení NNO poměrně vysoké. Možnost poskytnutí zálohy na realizaci projektu či jeho etapy je zejména v rámci 1. výzvy grantového schématu vyhlášené na základě opatření 3.2 Společného regionálního operačního programu téměř nemožná, neboť krajům by měla být poskytnuta záloha od Ministerstva pro místní rozvoj 2 mil. Kč na kraj, ze které by tedy mohly být poskytnuty zálohy podpořeným projektům a je to částka nedostačující. Pokud za těchto podmínek nebudou Agoře CE poskytnuty zálohy na realizaci projektu, dojde k ohrožení jeho realizace z důvodu nedostatku finančních prostředků. Proto se velmi důležitou složkou partnerství s Agorou CE může stát spolupráce při řešení problému předfinancování jednotlivých etap projektu. Pravděpodobnou formou spolupráce může být i půjčka, jejíž schválení však náleží do působnosti zastupitelstva kraje, a proto nemohla být zapracována do předložené smlouvy o partnerství.
Vzhledem k zájmu 21 měst o zavedení procesu komunitního plánování ve spolupráci s krajem Vysočina projevený na základě oslovení dopisem radního kraje pana Vondráčka považuje odbor sociálních věcí a zdravotnictví projekt komunitního plánování za prioritní a navrhuje jeho podporu. I pokud by se nepodařilo získat dotaci na projektu popsaný v materiálu R15-2005-58, př. 1, budeme hledat další cesty k podpoře zavádění předmětné metody na místní úrovni v kraji Vysočina a k vytvoření komunitního plánu na úrovni kraje.
Navrhujeme radě kraje schválit partnerství při realizaci projektu Komunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina a uzavření smlouvy o partnerství a vzájemné spolupráci za účelem realizace uvedeného projektu dle materiálu RK-15-2005-58, př. 2.
StanoviskaOdbor školství, mládeže a sportu (Ing. Jana Zikánová) - na základě prostudování materiálů na jednání rady č. 10/2005 týkajících se výše uvedeného projektu mohu konstatovat, že projekt svým zaměřením splňuje cíle Podprogramu C grantového schématu Podpora sociální integrace v kraji Vysočina 2004 - 2006. Mohu také potvrdit, že financování projektů neziskových organizací je velice složité a bez zálohového financování je šance na uskutečnění větších projektů neziskovými organizacemi téměř nulová. Podle posledních zpráv z MMR je možnost záloh poskytovaných NNO velmi nejistá.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
uzavření Smlouvy o partnerství a vzájemné spolupráci za účelem realizace projektu "Komunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina" dle materiálu
RK-15-2005-58, př. 2, a
ukládá
odboru sociálních věcí a zdravotnictví realizovat úkoly vyplývající ze schválené smlouvy.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín září 2005 - červen 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz