Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2016-58

RK-22-2016-58.doc  RK-22-2016-58pr01.doc
Číslo materiálu58
Číslo jednacíRK-22-2016-58
NázevZměna smlouvy o vzájemné spolupráci při vzdělávání seniorů
Zpracoval T. Křížová, H. Šteflová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina a Vysoká škola polytechnická Jihlava (dále též VŠPJ) uzavřeli dne 26. 8. 2011 smlouvu o vzájemné spolupráci při vzdělávání seniorů (o uzavření rozhodnuto usnesením rady kraje č. 1371/26/2011/RK), která navazuje na smlouvu o vzájemné spolupráci mezi Vysokou školou polytechnickou Jihlava a Krajem Vysočina ze dne 24. 3. 2009.
Vysoká škola polytechnická Jihlava ve spolupráci s Krajem Vysočina v akademickém roce 2015/2016 uspořádala tyto kurzy:
- Zdravý životní styl seniorů I. v prostorách Domova pro seniory Třebíč, Koutkova - Kubešova
- Zdravý životní styl seniorů II. s místem konání Střední škola obchodu a služeb ve Žďáru nad Sázavou
- Slovo umění má základ ve slově uměti v Domově pro seniory Velké Meziříčí
- Nauka o planetě zemi v prostorách Domova pro seniory Pelhřimov.
Všechny výše uvedené kurzy jsou určeny především pro uživatele domovů pro seniory a domovů pro osoby se zdravotním postižením na Vysočině i pro širokou seniorskou veřejnost. Poplatek pro seniorskou veřejnost za jeden semestr je 500 Kč a uživatelé pobytových zařízení sociálních služeb neplatí žádný poplatek.
Kurzy jsou realizovány v příspěvkových organizacích Kraje Vysočina - v Domově pro seniory Velké Meziříčí, v Domově pro seniory Havlíčkův Brod (v letošním roce byla výuka přerušena z důvodu rekonstrukce objektu domova pro seniory) a v Domově pro seniory Třebíč, Koutkova - Kubešova, dále potom v příspěvkové organizaci města Pelhřimov - Domov pro seniory Pelhřimov a ve Střední škole obchodu a služeb ve Žďáru nad Sázavou.
Smlouva o vzájemné spolupráci při vzdělávání seniorů v článku III. uvádí, že Kraj Vysočina se zavazuje dle svých možností a potřeb řešit způsob finanční úhrady a její výši formou samostatného dodatku smlouvy. Vzhledem k tomu, že dodatek se uzavírá zpravidla dvakrát ročně v návaznosti na vyúčtování za daný semestr akademického roku, navrhujeme přistoupit ke změně smlouvy a finanční úhradu provádět na základě kalkulace skutečných výdajů se zohledněním vybraných poplatků posluchačů z řad veřejnosti a dotace F od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR na tyto účely. Mezi výdaje pak patří přímé náklady (např. tisky pro posluchače, pamětní listy, desky, indexy, lektorné, cestovné lektorů apod.) a provozní režie VŠVJ (dosud za semestr maximálně 5.500 Kč na jedno výukové místo). Zároveň by částka finanční úhrady od kraje neměla za všechna výuková místa přesáhnout 70.000 Kč za semestr akademického roku jako maximální možný limit (limit respektuje i možný výpadek některé z příjmových položek).
Dále je vhodné ve smlouvě v návaznosti na rozšíření univerzity třetího věku do 5 výukových míst zaktualizovat ustanovení týkající se bezplatného poskytnutí prostor v budovách spolupracujících příspěvkových organizací.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Kraje Vysočina doporučuje Radě Kraje Vysočina uzavřít dodatek smlouvy dle materiálu RK-22-2016-58, př. 1. Částka finanční spoluúčasti kraje bude hrazena z kapitoly Sociálních věcí, § 4399 - Ostatní záležitosti sociálních věcí a politiky zaměstnanosti. I nadále budou platby probíhat na základě odsouhlaseného vyúčtování předloženého ze strany VŠPJ, přičemž na základě ustálené praxe bude VŠPJ vždy dokládat podklady pro stanovenou kalkulaci za proběhlý semestr akademického roku, bez nutnosti projednání dodatku smlouvy na konkrétní částku úhrady v radě kraje. Tento způsob úhrady bude použit počínaje vyúčtováním za letní semestr akademického roku 2015/2016.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít dodatek č. 8 ke smlouvě o spolupráci dle materiálu RK-22-2016-58, př. 1.
Odpovědnost OSV
Termín 30. 6. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz