Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-06-2005-31upr1

RK-06-2005-31upr1.doc
Číslo materiálu31upr1
Číslo jednacíRK-06-2005-31upr1
NázevŽádost o podporu investiční a rozvojové aktivity sdružení Rozvoj Třebíčska
Zpracoval M. Kršňáková
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuV roce 2002 zastupitelstvo kraje Vysočina (dále jen "zastupitelstvo") schválilo samostatný účelový trvalý Fond Vysočiny, který má za úkol postupně iniciovat realizaci projektů měst, obcí a dalších subjektů z Vysočiny, které pomáhají realizovat Program rozvoje kraje. Pro větší a významnější projekty se ale dá Fond Vysočiny použít pouze jako iniciační podpora pro přípravu vlastních projektů, dokumentace, studií proveditelnosti a podobně. Vlastní realizace takových rozsáhlejších aktivit však leží mimo možnosti Fondu. V minulých letech podpořilo zastupitelstvo některé projekty nad regionálního charakteru - např. výstavbu fotbalového hřiště s umělým povrchem v Jihlavě nebo Západomoravskou vysokou školu v Třebíči.
V prosinci roku 2004 se prostřednictvím Odboru regionálního rozvoje na zastupitelstvo obrátilo zájmové sdružení právnických osob Rozvoj Třebíčska s žádostí o přímou podporu projektu , který má nad regionální charakter. Jedná se o projekt Podnikatelský a výzkumný inkubátor (příloha RK-06-2005-31, př. 3), jehož hlavním posláním je částečně eliminovat bariéry, které brání rozvoji podnikání v regionu - nedostatek vhodných prostor a vysoké náklady na jejich vybudování či pronájem, nedostatek informací z oblasti malého podnikání, nedostatek informací o poptávce a možnostech odbytu, absence kvalifikovaného poradenství a servisu pro začínající podnikatele a to v oblasti, která patří mezi strukturálně a ekonomicky slabé regiony postižené negativními dopady, které byly způsobeny především restrukturalizací místního průmyslu a zemědělství. Oblast trpí dlouhodobou nezaměstnaností, výrazně převyšující krajský a celorepublikový průměr. Projekt je inovační nejen svým pojetím, ale i skutečností, že se sdružilo 8 subjektů do sdružení Rozvoj Třebíčska (výpis z registru příloha RK-06-2005-31, př. 1) a vznikl tak velký integrovaný projekt s dopadem na velké území. Ve sdružení jsou členy následující subjekty: Město Třebíč, Město Moravské Budějovice, Město Náměšť nad Oslavou, Město Hrotovice, Město Jaroměřice nad Rokytnou, Město Jemnice, Obec Okříšky a Západomoravská vysoká škola Třebíč. Vlastními investory realizace projektu jsou pouze uvedená města o obec.
Návrh řešení K žádostem tohoto typu zaujalo zastupitelstvo systémový přístup. Každá taková pomoc by měla být hodnocena nejprve z hlediska regionálního významu. Pokud tento význam není dominantní, popřípadě schází vůbec, nemá smysl se investiční aktivitou obce či města
z hlediska rozvoje kraje zabývat. Touto otázkou se zabýval Odbor regionálního rozvoje
a konstatoval, že rozvojový potenciál tohoto projektu je velmi vysoký a realizace projektu přinese výrazně lepší podmínky pro začínající či malé podnikatelské subjekty. Integrovaný projekt svým charakterem a lokalizací, v sedmi městech a obcích okresu Třebíč, velmi výrazně překračuje charakter lokálního projektu. Projekt je realizován v regionu Třebíčska, který je zařazený usnesením Vlády ČR č. 722/2003 mezi hospodářsky slabé regiony. ORR posoudil i míru většího finančního zatížení členů sdružení, která byla způsobena nepřiměřeně dlouhou dobou, která proběhla od předložení projektu dne 15.10.2001 do programu Phare CBC 2002 a schválení výběru dodavatele září 2004 ze strany Delegace Evropské komise. Změny v cenách stavebních a materiálových dodávek a zvýšení DPH neměla města a obce
u takto rozsáhlého projektu možnost, vzhledem k nezvykle dlouhé lhůtě procesu hodnocení, předpokládat. Odbor regionálního rozvoje konstatoval, že podpora by měla být poskytnuta pouze na vlastní realizaci projektu, jeho investiční část, týkající se výstavby a rekonstrukčních prací prostor inkubátorů a výzkumného a poradenského centra.
Druhá zásada, která by měla být naplněna, je podíl vlastních prostředků žadatele. Pokud by tento podíl byl menší než například 50%, potom se jedná spíše o aktivitu kraje, než o aktivitu samotného žadatele. Podle této zásady je navrhována výše podpory kraje. Požadovaná podpora ve výši 5 mil. Kč se týká příspěvku na české kofinancování, které činí
celkem 30,6 mil. Kč, což představuje procentuelní výši podpory 16,3% z celkových vlastních nákladů vkládaných městy a obcí na kofinancování projektu.
Třetí zásadou by mělo být vytvoření mechanismu, který by zaručil, že vynaložené prostředky kraje budou využity k realizaci projektu. Bylo by nešťastné řešit případné spory mezi krajem a žadatelem, zda byly prostředky použity skutečně na daný účel, nebo, i když byly správně použity, projekt se nepodařilo realizovat. Tato zásada je uplatněna formou příspěvku po úspěšné realizaci.
Sdružení obcí Rozvoj Třebíčska žádá, prostřednictvím Odboru regionálního rozvoje zastupitelstvo (příloha RK-06-2005-31, př. 2), o podporu realizace projektu Podnikatelský
a výzkumný inkubátor, který v sobě zahrnuje výstavbu, rekonstrukci a vybavení 7-mi objektů podnikatelských inkubátorů, 1 objektu poradenského a výzkumného centra. Celkové náklady jsou odhadovány na 72,3 mil Kč, a vyplývají z výsledku Otevřené veřejné zakázky, a to z vítězné nabídky na dodávku díla. Finanční memorandum z programu CBC Phare 2002 činí 41,7 mil Kč a vlastní náklady obcí činí 30,6 mil Kč. Dokončení projektu je plánováno do konce roku 2005. Sdružení obcí Rozvoj Třebíčska žádá od kraje Vysočina o příspěvek na spolufinancování českého podílu (30,6 mil. Kč), ve výši 5 mil. Kč.
StanoviskaOdbor regionální rozvoje navrhuje vyčlenit z Fondu strategických rezerv, částku 5 mil. Kč a převést ji do rozpočtu kraje, kapitoly Regionální rozvoj, § 3636 Územní rozvoj za účelem poskytnutí investičního příspěvku Sdružení Rozvoj Třebíčska na realizaci projektu Podnikatelský a výzkumný inkubátor.
Ekonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením. Aktuální disponibilní zdroje Fondu strategických rezerv jsou ve výši 179 982 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje zastupitelstvu kraje
* schválit poskytnutí dotace Sdružení Rozvoj Třebíčska jako příspěvek na kofinacování realizace investičního projektu Podnikatelský a výzkumný inkubátor ve výši 5 mil. Kč. Finanční prostředky budou uvolněny do 15 dnů po ukončení realizace projektu na základě předložených dokumentů;
* schválit převod finančních prostředků ve výši 5 000 tis. Kč z Fondu strategických rezerv do rozpočtu kraje, kapitoly Regionální rozvoj, § 3636 - Územní rozvoj, ORJ 9000 za účelem poskytnutí investiční dotace Sdružení Rozvoj Třebíčska na realizaci projektu Podnikatelský a výzkumný inkubátor.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje a ekonomický odbor
Termín rok 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz