Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2005-17

RK-15-2005-17.doc  RK-15-2005-17pr1.tif
Číslo materiálu17
Číslo jednacíRK-15-2005-17
NázevPoskytnutí dotace na obnovu evangelické fary v Jihlavě
Zpracoval: J. Panáčková
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuJiž v roce 1995 byl podán návrh na prohlášení evangelického kostela sv. Petra a Pavla v Jihlavě za kulturní památku. Na podzim roku 2004 řízení ze strany Ministerstva kultury pokračovalo a Magistrát města Jihlavy i odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu kraje Vysočina se opětovně vyjadřovaly k prohlášení jihlavského evangelického kostela za kulturní památku. V téže době byl vlastníkem - Českobratrskou církví evangelickou v Jihlavě podán i návrh na prohlášení budovy evangelické fary, nacházející se v blízkosti kostela a vytvářející s ním logický soubor, za kulturní památku. Magistrát města Jihlavy i odbor kultury a památkové péče ve svých vyjádřeních prohlášení fary za kulturní památky jednoznačně doporučily. Ze strany odborného pracoviště Národního památkové ústavu v Brně však došlo při komisionálním posuzování, dle našeho názoru, k nedostatečnému zhodnocení objektu (pouze podle fotografií) a vzhledem k velkému počtu žádostí o prohlášení věcí za nové kulturní památky, bylo jeho stanovisko nedoporučující. Na základě rozporných podkladů ministerstvo kultury objekt evangelické fary v Jihlavě za kulturní památku neprohlásilo. Při následném jednání se zástupci odborného pracoviště NPÚ v Brně bylo konstatováno, že je možné podniknout další kroky k opětovnému podání návrhu na prohlášení fary za kulturní památku.
Vzhledem k tomu, že krov objektu byl napaden dřevokaznými škůdci, bylo třeba urychleně zahájit jeho opravu včetně položení nové střešní krytiny. Na podzim roku 2004 byly krovy opraveny a střecha byla provizorně zakryta. V letošním roce mělo dojít k dokončení opravy krovu a střechy. Vlastník si podal žádost o finanční dotaci na kraj Vysočina s tím, že řízení o prohlášení bude ukončeno a fara bude kulturní památkou. Vlastník splňoval i podmínku 20% spoluúčasti města Jihlavy na obnově fary v roce 2005. V souladu se Zásadami pro poskytování dotací na obnovu kulturních památek v kraji Vysočina, které přijalo zastupitelstvo kraje v říjnu 2004 lze finanční dotaci poskytnout pouze na objekt, který je nemovitou kulturní památkou, zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek. Z důvodu neprohlášení objektu byla podaná žádost vyloučena.
Návrh řešení Vlastník - Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Jihlavě se, vzhledem k výše uvedenými skutečnostem, obrátil na kraj Vysočina se žádostí o poskytnutí mimořádného příspěvku na dokončení oprav objektu fary (žádost v příloze materiálu RK-15-2005-17 př. 1). Vzhledem k rozpracovanosti a nutnosti dokončení prací na opravě krovu a střechy farní budovy navrhuje odbor kultury a památkové péče poskytnout Farnímu sboru Českobratrské církve evangelické v Jihlavě finanční dotaci ve výši 170 000,- Kč.
Protože ve schváleném rozpočtu kapitoly Kultura nejsou rozpočtovány žádné finanční prostředky, které by bylo možno pro daný účel použít, navrhujeme zvýšit rozpočet kapitoly Kultura, § 3322 Zachování a obnova kulturních památek o částku 170 000,- Kč z prostředků kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí z navrhovaným rozpočtovým opatřením. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 11. 4. 2005 je 28 100 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* poskytnutí finanční dotace Farnímu sboru Českobratrské církve evangelické v Jihlavě ve výši 170 000,- Kč na dokončení opravy krovu a střechy farní budovy;
* zvýšení rozpočtu kapitoly Kultura, § 3322 Zachování a obnova kulturních památek, o částku 170 000,- Kč z prostředků kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, ekonomický odbor
Termín duben 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz