Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2005-18

RK-15-2005-18.doc
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-15-2005-18
NázevFinanční podpora městům s památkami světového kulturního dědictví UNESCO
Zpracoval: J. Panáčková
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina se může pyšnit největším počtem památek zapsaných na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO v České republice. Tuto skutečnost je nutné marketingově využít ve prospěch celého kraje, na druhé straně i jednotlivým městům vyvstala řada povinností, které souvisejí s ochranou takových památek. Ne všechny památky jsou v majetku města, na řadu souvisejících staveb není možné získat podporu ze stávajících programů na obnovu kulturních památek. Zastupitelstvo kraje proto schválilo v letech 2003 i 2004 systémovou a trvalou podporu z rozpočtu kraje pro města Telč, Třebíč a Žďár nad Sázavou.
Návrh řešení Návrh předpokládá uvolnění dotace z rozpočtu kraje Vysočina městům s památkami zařazenými na seznam kulturního dědictví UNESCO. Taková podpora je vyjádřena a zahrnuta v rozpočtu kraje Vysočina pro rok 2005 v běžných výdajích kapitoly Kultura. Poskytnutí dotace by mělo jednotlivým městům umožnit maximálně využít jejich potenciál v letošním roce a současně připravit stavební, kulturní a marketingové akce pro rok příští. O dotacích obcím a městům podle zákona rozhoduje zastupitelstvo kraje.
StanoviskaEkonomický odbor nemá k předloženému materiálu připomínek, poskytnutí dotací je v souladu se schváleným rozpočtem kraje na rok 2005.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje poskytnout finanční dotaci obcím Telč, Třebíč a Žďár nad Sázavou na pomoc s ochranou světového kulturního dědictví ve výši 1 mil. Kč; celkovou částku ve výši 3.000 tis. Kč uvolnit z kapitoly Kultura (§ 3322 Zachování a obnova kulturních památek) a
ukládá
krajskému úřadu vyřídit potřebné administrativní náležitosti.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, ekonomický odbor
Termín duben 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz