Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2005-42

RK-15-2005-42.doc
Číslo materiálu42
Číslo jednacíRK-15-2005-42
NázevInvestiční záměry na krajských silnicích v programovacím období 2004-2006 a 2007-2013
Zpracoval R. Handa, H. Strnadová
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problémuPodopatření 2.1.1 Rozvoj regionální dopravní infrastruktury Společného regionálního operačního programu (dále jen "SROP") umožňuje krajům investice do silnic II. a III. třídy. Zbytek alokace po třech kolech výzvy v Regionu soudržnosti NUTS II Jihovýchod (Vysočina, Jihomoravský kraj) činí zhruba 30 mil. Kč na 75% uznatelných nákladů projektů. Z toho vyplývá, že pokud má dojít k optimálnímu poměru čerpání prostředků Evropského fondu regionálního rozvoje, je vhodné podat projekty v celkovém objemu uznatelných nákladů kolem 40 mil. Kč. K využití uvedené částky odbor dopravy a silničního hospodářství společně s odborem majetkovým vytipovaly možné akce posouzené z hlediska alokované částky, rozpracovanosti projektové dokumentace a podmínek SROP. Výzvu pro podávání projektů může vyhlásit na svém zasedání Regionální rada Regionu soudržnosti NUTS II Jihovýchod. Během roku 2005 mohou být vyhlášeny ještě dvě výzvy, a to v termínech 1. 6. - 29. 7.
(4. kolo) a 1. 10. - 30. 11. (5. kolo). V příloze č. 1 je uveden seznam vhodných projektů pro tato kola výzvy.
Pro další plánovací období 2007-2013 je nutné zahájit projektovou přípravu, aby byly vybrané akce připraveny k realizaci.
Návrh řešení Odbor dopravy a silničního hospodářství doporučuje radě kraje vybrat projekty, které budou podány do 4. nebo 5. kola výzvy Společného regionálního programu. Odbor dopravy
a silničního hospodářství společně s odborem majetkovým doporučují k realizaci projektové záměry "Oprava mostu ev. č. 35114-4 v Přibyslavicích a oprava silnice III/35114" pro 4. kolo výzvy a "III/03821 Havlíčkův Brod , Lidická-Havířská, 2. stavba" pro 5. kolo výzvy SROP. Odbor dopravy a silničního hospodářství navrhuje zpracování projektu externím dodavatelem. V roce 2005 se uvažuje pouze o zpracování studie proveditelnosti, popřípadě s výdaji spojenými s projektovou dokumentací. Vlastní realizace projektů proběhne v roce 2006.
Odbor dopravy a silničního hospodářství předkládá v příloze č. 2 návrh akcí, které by mohly být připraveny k financování z prostředků EU v programovacím období 2007 - 2013.
StanoviskaOdbor ekonomický
Disponibilní zdroje Fondu strategických rezerv činí aktuálně 176 309 tis. Kč s tím, že usnesením ZK již bylo dále přislíbeno použití Fondu strategických rezerv na projekty silnice II/405 Jihlava - Třebíč (243 mil. Kč) a Interreg III A - mapování sítě jezdeckých stezek
(998 tis. Kč). V závěrečném účtu kraje za rok 2004 je navrhováno posílení zdrojů Fondu strategických rezerv ve výši cca 91 mil. Kč z přebytku hospodaření.
Odbor majetkový
Všechny akce jsou zahrnuty v plánu investic. Je vypracovaná a projednaná projektová dokumentace a probíhá majetkoprávní příprava. Pro rekonstrukci mostu v Přibyslavicích je vydáno stavební povolení.
Odbor regionálního rozvoje
Doporučuje záměr projektu opravy mostu v Přibyslavicích. Most se nachází v průmyslové zóně firem HUHTAMAKI ČR, MANN + HUMMEL (CZ) a ALFA INN. Společnost MANN + HUMMEL zvažuje rozšíření výroby a vytvoření nových pracovních míst. Pracovníci ORR se účastnili prezentace záměru firmy. Jako velmi důležité hledisko pro rozhodnutí německého investora bude právě schopnost spolupráce firmy s místní a regionální samosprávou.
Vzhledem k příloze č.2 - akce pro plánovací období 2007 - 2013 je prioritou ORR dokončení projektu rekonstrukce silnice II/405.
Oddělení Sekretariátu Regionální rady Regionu soudržnosti NUTS II Jihovýchod
Navrhované projektové záměry jsou v souladu se zaměřením podopatření 2.1.1. Rozvoj regionální dopravní infrastruktury Společného regionálního operačního programu, které je zaměřeno především na podporu individuálních projektů realizovaných na silnicích II. a III. třídy. V rámci tohoto podopatření je důraz kladen i na projekty řešící odstraňování bodových závad (mostů) na silnicích II. a III. třídy. Dle současných výběrových kritérií jsou bodově zvýhodněny projekty zaměřující se přímo na výstavbu/rekonstrukci silniční sítě. Všechny podané žádosti musí být také v souladu s operačními cíli podopatření 2.1.1 SROP.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* podání projektu ..................do 4.kola výzvy Společného regionálního operačního programu;
* podání projektu ..................do 5.kola výzvy Společného regionálního operačního programu;
* zpracování projektů............................... externím dodavatelem;
* zahájení projektové přípravy na akcích uvedených v materiálu RK-15-2005-42, př. 2;
* převod prostředků z Fondu strategických rezerv na zvláštní účty projektů .........................., ......................... v celkové výši 40 mil. Kč s tím, že prostředky budou na zvláštní účty uvolňovány v letech 2005 a 2006 průběžně dle potřeby.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství, odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz