Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2016-04

RK-16-2016-04.doc  RK-16-2016-04pr01.doc  RK-16-2016-04pr02.doc
Číslo materiálu04
Číslo jednacíRK-16-2016-04
NázevNávrh na schválení projektového záměru Nemocnice Pelhřimov, příspěvkové organizace - Modernizace a obnova zdravotnické přístrojové techniky
Zpracoval J. Dvořáková
Předkládá S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, (dále jen Nemocnice ) v současné době plánuje a připravuje projektový záměr Modernizace a obnova zdravotnické přístrojové techniky (dále jen Projekt ) v oborech poskytujících návaznou péči. Cílem Projektu je zachování standardu ve zdravotní péči v regionu Pelhřimov a dalších navazujících oblastí s cca 100 000 obyvateli. Projekt je zaměřen na oblast radiologie a zobrazovacích metod, interní obory, novorozenecké oddělení, anesteziologicko resuscitační oddělení, centrální sterilizaci, operační sály, rehabilitační oddělení a patologicko anatomické oddělení. Jedná se o obory, které mají bezprostřední dopad do následné péče o pacienty v návaznosti na tzv. vyšší pracoviště.
V současné době je přístrojové vybavení zařazené do Projektu na sklonku životnosti a jeho časté opravy zvyšují náklady na provoz a komplikují chod jednotlivých oddělení. Nemocnice by z vlastních zdrojů nebyla schopna realizovat obnovu uvedeného přístrojového vybavení potřebného pro zajištění stávajícího rozsahu poskytovaných zdravotních služeb. Seznam přístrojového vybavení určeného k obnově včetně předpokládané pořizovací ceny rozdělený do jednotlivých let je uveden v materiálu RK-16-2016-04, př. 1.
Projekt bude předložen v rámci výzvy Integrovaného regionálního operačního programu, specifický cíl 2.3 Rozvoj infrastruktury pro poskytování zdravotních služeb a péče o zdraví.
Celkové předpokládané výdaje Projektu (investiční a neinvestiční) jsou ve výši 90,5 mil. Kč. Podpora z Evropského fondu regionálního rozvoje se předpokládá ve výši 85 % a ze státního rozpočtu ve výši 5 % celkových způsobilých výdajů Projektu. Zbývajících 10 % celkových způsobilých výdajů bude hrazeno z vlastních zdrojů Nemocnice.
Začátek realizace Projektu je plánován na duben 2016 a ukončen má být v prosinci 2018.
Nemocnice požádala o schválení Projektu a zajištění jeho finančního krytí (předfinancování) zápůjčkou z rozpočtu kraje. Nemocnice předložila v souladu s Pravidly Rady Kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 19. 7. 2011 č. 10/11 radě kraje projektovou fiši dle materiálu RK-16-2016-04, př. 2.
Návrh řešení Na základě předložené žádosti Nemocnice odbor zdravotnictví doporučuje radě kraje schválit projektový záměr v souladu s projektovou fiší dle materiálu RK-16-2016-04, př. 2 a doporučit zastupitelstvu kraje souhlasit s realizací Projektu a schválit:
* finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat Projekt v celkové výši 90,5 mil. Kč poskytnutím zápůjčky z rozpočtu kraje, včetně závazku průběžné úhrady nákladů Projektu tak, aby kryly postupně nabíhající náklady předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného regionálního operačního programu za předpokladu, že bude Projekt schválen a doporučen k financování (poskytnutí dotace).
V případě schválení Projektu (doporučení k poskytnutí dotace) bude potřeba schválit smlouvu o zápůjčce pro Nemocnici, a to na předfinancování celkových výdajů Projektu a zabezpečit návratnost poskytnutých finančních prostředků po platbách z Integrovaného regionálního operačního programu - tato pravomoc je v působnosti zastupitelstva.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.
Odbor ekonomický: Jedná se o projekt na modernizaci a obnovu přístrojového vybavení v Nemocnici se spoluúčastí zdrojů z EU (IROP). Závazek kraje ve výši 90,5 mil. Kč na předfinancování projektu bude třeba řešit zapojením Fondu strategických rezerv Kraje Vysočina do rozpočtu kraje, případně cizími zdroji.
Odbor analýz a podpory řízení doporučuje zapojit do administrace projektu Projektovou kancelář Kraje Vysočina, příspěvkovou organizaci.
Odbor regionálního rozvoje: Vyhlášení výzvy v rámci Specifického cíle 2.3 IROP Zvýšení kvality návazné péče je dle zveřejněného harmonogramu výzev IROP plánováno na duben 2016, k 19. 4. 2016 nebyly oficiálně zveřejněny podmínky výzvy. Po vyhlášení výzvy bude nutné prověřit, zda projektový záměr odpovídá podmínkám výzvy (harmonogram, finanční rozsah, apod.).
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
projektový záměr Nemocnice Pelhřimov, příspěvkové organizace, dle materiálu
RK-16-2016-04, př. 2;
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* souhlasit s realizací plánovaného projektu Modernizace a obnova zdravotnické přístrojové techniky Nemocnice Pelhřimov, příspěvkové organizace, předkládaného do Integrovaného regionálního operačního programu;
* schválit finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat schválený projekt Modernizace a obnova zdravotnické přístrojové techniky Nemocnice Pelhřimov, příspěvkové organizace, v souladu s materiálem RK-16-2016-04, př. 2, předkládaného do Integrovaného regionálního operačního programu v celkové výši 90,5 mil. Kč poskytnutím zápůjčky, včetně průběžné úhrady nákladů projektu před obdržením plateb z Integrovaného regionálního operačního programu, a to za předpokladu, že bude projekt schválen řídícím orgánem.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Pelhřimov, příspěvkové organizace, odbor zdravotnictví, odbor ekonomický
Termín 10. 5. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz