Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2016-53

RK-15-2016-53.doc  RK-15-2016-53pr01.pdf  RK-15-2016-53pr02.zip  RK-15-2016-53pr03.zip  RK-15-2016-53pr04.zip  RK-15-2016-53pr05.zip
Číslo materiálu53
Číslo jednacíRK-15-2016-53
NázevSchválení návrhů plánů dílčích povodí pro území Kraje Vysočina
Zpracoval J. Mikyna, P. Pokorná
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuPlánování v oblasti vod navazuje na dlouholetou tradici vodohospodářského plánování, kterou naše země má, a je hlavním nástrojem pro řízení vodní politiky. Plánování v oblasti vod bylo zaneseno do zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů jako reakce na požadavky evropského práva. Jedná se o soustavnou koncepční činnost, jejímž účelem je vymezit a vzájemně harmonizovat veřejné zájmy ochrany vod jako složky životního prostředí, snížení nepříznivých účinků povodní a sucha a udržitelného užívání vodních zdrojů zejména pro účely zásobování pitnou vodou. Výslednými dokumenty plánování byl Plán hlavních povodí schválený vládou v roce 2007 a plány jednotlivých oblastí povodí, které pro území Kraje Vysočina schválilo zastupitelstvo kraje dne 10. 11. 2009. Závazná část plánů byla dne 4. 5. 2010 vydaná formou nařízení rady kraje.
Následně byly zahájeny práce na další etapě plánování v oblasti vod, ve které byly zpracovány národní plány povodí, plány pro zvládání povodňových rizik a plány dílčích povodí. Na území kraje se jedná o 4 plány dílčích povodí: Plán dílčího povodí Dyje, Plán dílčího povodí Horního a středního Labe, Plán dílčího povodí Dolní Vltavy a Plán dílčího povodí Horní Vltavy.
Plány dílčích povodí patří k nejvýznamnějším koncepčním dokumentům v oblasti vodního hospodářství. Po schválení zastupitelstvem kraje se stanou jedním za základních podkladů pro výkon veřejné správy, zejména pro územní plánování a vodoprávní řízení. Plány dílčích povodí byly pořízeny příslušnými správci povodí, kterými jsou pro Kraj Vysočina Povodí Labe, státní podnik, Povodí Moravy, s.p. a Povodí Vltavy, státní podnik ve spolupráci s příslušnými krajskými úřady a ústředními vodoprávními úřady. Plány jsou zpracovány na období let 2016 - 2021.
Hlavním nástrojem k dosažení cílů uvedených v plánech jsou programy opatření, které obsahují seznam konkrétních akcí k dosažení cílů ochrany vod (zejména stavby kanalizací a ČOV a revitalizace vodních toků) i opatření obecných (např. opatření ve vybraných oblastech typu povodí vodárenských nádrží), dále seznam opatření na ochranu území před povodněmi a k vodnímu režimu krajiny.
Návrhy plánů dílčích povodí jsou umístěny na webových stránkách www.pmo.cz, www.pvl.cz a www.pla.cz.
Návrh řešení Návrhy plánů dílčích povodí byly v průběhu pořizování zveřejněny na webových stránkách jednotlivých státních podniků Povodí a odkaz na ně byl zveřejněn i na úřední desce Kraje Vysočina. Připomínkování návrhů těchto plánů proběhlo v první polovině roku 2015, následně byly připomínky vypořádány. Posouzení vlivů koncepce na životní prostředí podléhaly pouze návrhy národních plánů povodí a plánů pro zvládání povodňových rizik, které byly schváleny vládou České republiky dne 22. 12. 2015.
Základní shrnující informace o plánech dílčích povodí a programech opatření pro správní obvod Kraje Vysočina je přílohou č. 1 tohoto materiálu. Přílohou č. 2 je návrh Plánu dílčího povodí Dolní Vltavy, přílohou č. 3 je návrh Plánu dílčího povodí Dyje, přílohou č. 4 je návrh Plánu dílčího povodí Horní Vltavy a přílohou č. 5 návrh Plánu dílčího povodí Horního a středního Labe. Přílohy č. 2 až 5 jsou uloženy na serveru T - RK-ZK-velké přílohy.
S návrhy plánů dílčích povodí bylo seznámeno zastupitelstvo kraje a komise rady kraje pro zemědělství a životní prostředí na semináři, který se konal dne 19. 1. 2016.
Po schválení tyto plány nahradí dosud platné plány oblastí povodí, které byly schváleny zastupitelstvem kraje v roce 2009. V souvislosti se schválením plánů nových bude zrušena závazná část dosavadních plánů oblastí povodí, která byla vydána nařízením rady kraje, protože vodní zákon již neobsahuje požadavek na vydání závazné části těchto plánů.
Schválení plánů oblastí povodí není zákonem č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, ani jiným zákonem, svěřeno do vyhrazené pravomoci žádnému z orgánů kraje. Jedná se tedy o zbytkovou pravomoc podle § 59 odst. 3 uvedeného zákona a v tomto případě je orgánem oprávněným rozhodnout resp. schválit plány dílčích povodí rada kraje, pokud si tuto pravomoc nevyhradí zastupitelstvo kraje.
Odbor životního prostředí a zemědělství navrhuje, aby rada kraje návrhy plánů dílčích povodí projednala a doporučila zastupitelstvu kraje vyhradit si pravomoc k jejich schválení a doporučila jejich schválení.
StanoviskaMateriál byl projednán s gesčním radním Zdeňkem Chládem.

Komise pro zemědělství a životní prostředí Rady Kraje Vysočina:
Na svém zasedání č. 1/2016 dne 26. 1. 2016 usnesením č. 003/01/2016/Kzžp komise vzala na vědomí informace o návrzích plánů dílčích povodí a doporučila radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje návrhy plánů dílčích povodí na území Kraje Vysočina schválit.

Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu:
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu nemá k návrhu usnesení připomínky.

Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu:
OddPKŽÚ nemá k návrhu usnesení připomínky.

Odbor regionálního rozvoje:
K návrhům plánů nemá ORR připomínek.

Odbor sekretariátu hejtmana:
Bez připomínek.

Odbor územního plánování a stavebního řádu:
Odbor ÚPSŘ nemá k návrhům plánů dílčích povodí připomínky.

Odbor životního prostředí a zemědělství, oddělení ochrany přírodních zdrojů a EIA:
Bez připomínek.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout:
* vyhradit si podle § 37 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, schválení Plánu dílčího povodí Dolní Vltavy, Plánu dílčího povodí Dyje, Plánu dílčího povodí Horní Vltavy a Plánu dílčího povodí Horního a středního Labe v částech, které zahrnují území kraje Vysočina;
* schválit Plán dílčího povodí Dolní Vltavy, Plán dílčího povodí Dyje, Plán dílčího povodí Horní Vltavy a Plán dílčího povodí Horního a středního Labe v částech, které zahrnují území kraje Vysočina ve znění materiálů RK-15-2016-53, př. 2, RK-15-2016-53, př. 3, RK-15-2016-53, př. 4, RK-15-2016-53, př. 5.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství
Termín 30. 6. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz